avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de timbru partaj imobiliar -Detin 60% dintr un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de timbru partaj imobiliar -Detin 60% dintr un imobil. Fac actiune de iesire ...

Taxa de timbru
Detin 60% dintr un imobil.
Fac actiune de iesire din indiviziune si instanta imi solicita sa platesc taxa de timbru 3% din valoarea totala a imobilului.
Art. 5, alin. 1, lit. f spune ca trebuie platit doar 3% din valoarea masei partajabile, masa care este in situatia noastra 40% din imobil.
Eu detin 60% din imobil. Instanta nu are motiv sa imi solicite plata pentru tot imobilul pentru ca nu imparte tot imobilul, imparte doar 40% din imobil.
E corect rationamentul?
Considerati ca a interpretat gresit instanta sau eu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:39, 15 Ianuarie 2022
Rationamentul dvs logic de altfel nu are legatura cu practica instantelor si cu ,,logica juridica".Taxa se calculează la valoarea intregului imobil in toate cazurile deduse judecatii.Puteti face cerere de reexaminare (fara sanse),cerere de ajutor public judiciar pt esalonarea taxei etc.
Multumesc, dar cred ca nu e fair-play!
nu impartiti aia 40%, ci iesiti din indiviziune dvs cu 60, celalalt cu 40. impartiti un imobil, dvs vi se atribuie TOT imobilul si ii dat celeuilat sulta aferenta.
Daca va intelegeati.... mergeati la notar, scapati mai ieftin.
Daca castigati insa procsul, luati cheltuielile de judecata inapoi, daca le-ati cerut.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
fair-play?

Păi, nici nu poate să fie, când legiuitorul este cât de „tâlhar” vrea el să fie (stabilirea cuantumului taxelor judiciare de timbru este o opţiune a legiuitorului, ce ţine de politica legislativă fiscală), iar Curtea Constituțională ... îi cântă în strună.

„Atât obligaţia de plată a taxelor judiciare, cât şi excepţiile stabilite de lege se aplică deopotrivă tuturor cetăţenilor aflaţi în situaţii identice, precum şi tuturor litigiilor de aceeaşi natură”. (Decizia CCR 584/2020).

Pe bune? Cam cât de identică vi se pare situația (ipotetică, dar practic posibilă) a unei soții supraviețuitoare „X” care are o cotă de 1/8 (rezerva succesorală) din masa partajabilă (un imobil, de exemplu) versus „Y” (fiu și beneficiar al unui testament) care are o cotă de 7/8?

Dacă reclamantul în acțiunea de partaj ar fi Y, atunci treacă-meargă o taxa judiciară de timbru de 3% din valoarea masei partajabile.
Dar dacă aceea care ar fi nevoită să promoveze acțiunea ar fi „X”, atunci ...

Concluzionați voi, că eu m-am dus la drept fugind de matematică. Și mă întreb: niscai exerciții de operații cu fracții le-ar mai trebui și „altora” ... sau știu ei bine, dar se prefac că nu văd diferența?

Situația ipotetică de mai sus am avut-o practic pe vremea când taxa de timbru era doar 19 lei
În zilele noastre „X” ar fi zis ... aleluia și Doamne miluiește (n-ar mai fi avut posibilitatea să promoveze acțiunea, fără de care ar fi murit în stradă). De-atâta „acces liber la justiție” ar fi preferat, probabil, să dea niște acatiste pe la alte instituții ceva mai primitoare.
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2022
romascanu, moderator
Dar dacă aceea care ar fi nevoită să promoveze acțiunea ar fi „X”, atunci ...

si daca face rost saraca de taxa pt fond ca nu se incadreaza la ajutor si nu castiga , de unde sa mai ia si pt calea de atac, unde mai plateste o data jumatate ?! >(

si nu e cazul numai unui mosteniitor, si mai grav sau la fel ,mi se pare situatia unor sotii in urma divortului, fugite de acasa cu copii cu tot care eventual mai platesc si chirie , din ce sa plateasca taxa ?!
Multi se lasa pagubasi.

Alte discuții în legătură

Taxa timbru iesire din indiviziune VONPAUL006 VONPAUL006 Sintem trei coproprietari ai unui imobil. Deoarece nu s a ajuns la o intelegere, unul din coproprietari vrea sa deschida actiune de iesire ... (vezi toată discuția)
Taxa de timru adriana istrate adriana istrate Avem in proprietate eu si prietenul meu un apartament in cote de 1/2 fiecare cumparat in 2003 inainte de casatoria care a avut loc in 2005. Am divortat in Feb ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)