avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi am asupra roadelor pamantului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi am asupra roadelor pamantului?

Buna seara. Am cumparat in urma cu o saptamana o casa la tara care are pomi fructiferi pe rod si ceva teren arabil pe care sunt cultivate legume( ceapa, usturoi, rosii, etc). In contractul pe care l-am incheiat la notar am acceptat ca dansii sa se mute peste doua luni din casa dar am uitat sa intreb care e situatia cu roadele pământului, imi apartin de la data încheierii contractului sau de la data eliberarii casei? Pana acum am colaborat bine cu ei si as dori s-o fac si in continuare dar as dori sa stiu cum se procedeaza pentru ca in contract nu scrie nimic. Proprietatea e la distanta de vreo 100 km si nu am posibilitatea sa ma ocup de gradina sau de vie. As dori sa ajung la o intelegere cu dansii dar trebuie sa stiu ce zice legea. Va multumesc pentru indrumare!
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 13:57, 22 Iunie 2020
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Potrivit Codului civil recoltele sunt considerate fructe industriale, fiind aplicabile dispozițiile art. 550 din codul civil potrivit carora:

"(1) Fructele și productele se cuvin proprietarului, dacă prin lege nu se dispune altfel.
(2) Dreptul de proprietate asupra fructelor naturale și industriale se dobândește la data separării de bunul care le-a produs.
(4) Cel care, fără acordul proprietarului, avansează cheltuielile necesare pentru producerea și perceperea fructelor sau productelor poate cere restituirea cheltuielilor.
(5) În acest caz, produsele sau contravaloarea acestora pot fi reținute până la restituirea cheltuielilor. Cu toate acestea, proprietarul poate cere obligarea posesorului la predarea produselor ori a contravalorii acestora dacă furnizează o garanție îndestulătoare."

Astfel, în situația dumneavostră, ținând cont ca nu exista nicio prevedere în contract cu privire la acest aspect, consider ca trebuie avută in vedere data când recoltele au fost percepute, data care e anterioara încheierii contractului de vânzare. Prin urmare, consider ca foștii proprietari dețin dreptul de proprietate asupra recoltelor. Dumneavostră veți fi proprietar cu privire la fructele (recolte:legume, fructe) care vor fi percepute ulterior încheierii contractului de vânzare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc frumos pentru raspuns!

Popa Andra-Ingrid - Avocat colaborator a scris:

Buna seara,

Potrivit Codului civil recoltele sunt considerate fructe industriale, fiind aplicabile dispozițiile art. 550 din codul civil potrivit carora:

"(1) Fructele și productele se cuvin proprietarului, dacă prin lege nu se dispune altfel.
(2) Dreptul de proprietate asupra fructelor naturale și industriale se dobândește la data separării de bunul care le-a produs.
(4) Cel care, fără acordul proprietarului, avansează cheltuielile necesare pentru producerea și perceperea fructelor sau productelor poate cere restituirea cheltuielilor.
(5) În acest caz, produsele sau contravaloarea acestora pot fi reținute până la restituirea cheltuielilor. Cu toate acestea, proprietarul poate cere obligarea posesorului la predarea produselor ori a contravalorii acestora dacă furnizează o garanție îndestulătoare."

Astfel, în situația dumneavostră, ținând cont ca nu exista nicio prevedere în contract cu privire la acest aspect, consider ca trebuie avută in vedere data când recoltele au fost percepute, data care e anterioara încheierii contractului de vânzare. Prin urmare, consider ca foștii proprietari dețin dreptul de proprietate asupra recoltelor. Dumneavostră veți fi proprietar cu privire la fructele (recolte:legume, fructe) care vor fi percepute ulterior încheierii contractului de vânzare.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu plăcere!
Jenu68 a scris:
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Popa Andra-Ingrid - Avocat colaborator a scris:
Buna seara,

Adică de la anu! Pentru livadă nu se avansează cheltuieli, însă pentru cele însămânţate da. Pentru BUENELE RELAŢII recolta de anul ăsta e a foştilor proprietari. Pentru viitor NU!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt ? F1PAR2 F1PAR2 Buna seara. In anul 2004 am cumparat un teren , iar in contractul de vinzare cumparare scrie asa> eu cumparatorul intru in stapinire de drept azi, data ... (vezi toată discuția)
Uzufructuarul poate inchiria? ionutneamtu ionutneamtu Buna ziua! Va rog sa-mi dati o parere cu privire la o problema: in urma cu mai multi ani, in baza unui contract de vanzare-cumparare am dobandit un apartament ... (vezi toată discuția)
Hg 150/2011-impozit din agricultura rompell rompell HG 150/2011,Art. 42 k) 9. În categoria veniturilor din agricultură şi silvicultură considerate neimpozabile se cuprind: - veniturile realizate de ... (vezi toată discuția)