avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... S-a modificat legea societatilor comerciale?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

S-a modificat legea societatilor comerciale?

La inceputul anului era in discutie modificarea legii societatilor comerciale cu privire la faptul ca pentru infiintarea unei societati comerciale, SRL, intr-un apartament de bloc nu ar mai fi nevoie de acceptul locatarilor pe plan vertical si orizontal. S-a votat aceasta modificare sau inca este nevoie de acceptul scris?

Ce este de facut in cazul in care s-a aflat de infiintarea unei SC, cu domeniu activitate vanzari online, in feb 2020 fara acceptul vecinilor?


Va multumesc anticipat,
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2020
Andrei Popovici 20, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andrei Popovici 20 , utilizator 10:21, 22 Iunie 2020
Conform disp L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,schimbarea destinatiei spatiului de locuit in sediu persoana juridica,punct de lucru,se poate face numai cu acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari
A existat o diferenta apreciabila de timp intre momentul depunerii propunerii legislative si cel al adoptarii de catre deputati ,astfel ca in proiect se facea referire la disp L nr 230/2007 care intre timp a fost abrogata,modificarea nefiind operata si in proiect care astfel contine si dispozitii care la momentul adoptarii nu mai erau in vigoare
Schimbarea destinației unui imobil implica o procedura separata de ideea de înfiintare a unei firme sau de schimbare a unui sediu social.
Concret ,este vorba despre transformarea regimului de funcționare a unui apartament dintr-un bloc de locuințe din loc de reședinta in spațiu ce va fi folosit apoi pentru activitati comerciale.
Legea asociațiilor de proprietari prevede obligația de a obține de la vecini acordul pentru o atare schimbare
Schimbarea destinației locuințelor si a spațiilor cu alta destinație se face obligatoriu cu avizul scris al comitetului executiv al asociației si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați pe plan orizontal și vertical -- vecinii de la același nivel , cei de deasupra și de dedesubtul apartamentului
Cei care intentioneaza schimbarea destinatiei spatiului sunt nevoiți sa semneze cu vecinii direct afectați convenții prin care se declara activitatea care se va desfasura in acel spațiu si numarul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.
Incalcarea acestor conditii din Legea asociațiilor de proprietari nr 196/2018 se sancționeaza cu amenda
Multumesc pentru raspuns. Concret, in apartamentul vecin figureaza o firma SRL, de comert online, deschisa in februarie 2020 ( cf CUI) fara a anunta nici un vecin.
Intr-adevar activitatea nu ma afecteaza si nici angajati in plus nu exista. Totusi ar fi avut nevoie de acordul scris al meu nu?
Nesolicitandu-mi-l inteleg ca ori a depus un dosar cu semnaturi false ori Registrul Comertului i-a acceptat dosarul fara acest act de la vecini. E posibil asa ceva la un Registru?
As putea verifica cumva dosarul depus?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2020
Andrei Popovici 20, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna. daca ai un spatiu comercial la parterul blocului transformat ... Ralu100- Ralu100- Buna. Daca ai un spatiu comercial la parterul blocului transformat din apartament , pentru punct de lucru al firmei SRL iti trebuie din nou un acord de la ... (vezi toată discuția)
Buna. vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la ... Ralu100- Ralu100- Buna. Vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la parter din spatiu de locuit in spatiu comercial, stiu ca am nevoie de aprobare de la vecinii de pe ... (vezi toată discuția)
Buna seara. va scriu in legatura cu o situatie cu care ma confrunt. ... Utilizator1987 Utilizator1987 Buna seara. Va scriu in legatura cu o situatie cu care ma confrunt. Detin un apartament la parterul unui bloc cu 4 etaje, nu este inca spatiu comercial. In ... (vezi toată discuția)