avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune intre mama vitrega si copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune intre mama vitrega si copii

Buna ziua! Doresc sa iau in ingrijire o batrana (nasa de botez) care are o garsoniera in Bucuresti. Aceasta doreste sa imi vanda fara contract de intretinere deoarece pe tot parcursul vietii parintii mei au avut grija de ea .Pe actul de proprietate este trecuta ea si sotul ei decedat. Sotul decedat a avut din prima casatorie doi copii care au ramas in grija mamei naturale si locuiesc in casa lui de la Buzau. Pe ei nu ii intereseaza garsoniera si doresc sa ramana la Buzau. Vreau sa stiu ce cota are batrana din garsoniera deoarece vreau sa le platesc lor diferenta cu toate ca si batrana are dreptul la casa de la Buzau!
Problema este ca nu stiu de unde sa incep. Sa faca succesiune sau isire in indiviziune. Toate cheltuielile vor fi suportate de mine si nu vreau sa risc sa pierd banii. Mama mea poate primi procura sa imi reprezinte nasa si dupa aceea sa imi vanda mie? Va multumesc anticipat pentru timpul si atentia acordata.
Cel mai recent răspuns: gabi_man74 , utilizator 12:39, 1 Octombrie 2010
Dar daca unul din copii se razgandeste si isi cere drepturile dar nu se prezinta pt succesiune cum se procedeaza? Eu pun tot raul inainte cu toate ca nu cred ca or sa fie probleme dar sa zicem ca unul din copii sau chiar amandoi nu vor sa faca succesiune cu gandul ca dupa decesul nasei mele ei vor fi unici mostenitori.
Daca copii nu apar nicaieri exista si posibilitatea ca nasa sa zica ca este singura mostenitoare?
nu este o solutie :">
cel mai corect ar fii ca nasa sa mearga la notariat , sa accepte succesiunea si notarul va proceda la citarea copiilor sotului nasei. daca acestia nu se prezinta la termenul stabilit de notar , va trebui sa va adresati instantei de judecata pt partaj succesoral .
sau , pana la termenul stabilit de catre notar, persoanele in cauza va pot trimite declaratiile de renuntare , in masura in care nu-i intereseaza aceasta succesiune.
Pe copii sotului decedat nu ii intereseaza garsoniera deoarece vor sa ramana in casa de la Buzau. Aceasta casa este dobandita de sotul decedat al nasei mele in timp ce ei erau casatoriti. Nasa mea de asemenea renunta la orice drept al ei de la Buzau in favoarea copiilor. Ce acte trebuie sa incheiem ca ei sa renunte la garsoniera si nasa sa renunte la casa din Buzau?
vali_085 a scris:

Ce acte trebuie sa incheiem ca ei sa renunte la garsoniera si nasa sa renunte la casa din Buzau?

Mare atentie! Cine se joaca de-a renuntatul in materie de mostenire fara sa stie cu ce se mananca ...risca sa se friga rau de tot.
Nu exista renuntare in parte. Cine renunta a renuntat la tot.

Trebuie dezbatuta succesiunea defunctului (procedura notariala se finalizezaza cu un certificat de mostenitor).
Mostenitorii vor putea incheia apoi un act de partaj (care sa clarifice cine si cu ce ramane: x cu casa din Buzau, y cu garsoniera din Bucuresti).
Acestea sunt actele: certificat de mostenitor + act de partaj.
Sau o hotarare judecatoreasca daca partile nu se inteleg la notar.

Am uitat sa precizez ceva foarte important. De la decesul sotului nasei mele au trecut mai bine de 5 ani si nu s-au facut nici un fel de acte. Afecteaza cu ceva?

Alte discuții în legătură

Codul civil 1 oct. 2011 spiky spiky Bună ziua! Care sunt modificările aduse de noul cod civil (legea 287/2009) faţă de actualul cod civil in domeniul succesiunilor (mostenirilor)? Va ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Succesiune. V-M V-M Succesiune. Bună ziua. Soțul meu a decedat. În cazul în care cei 2 copii renunță la partea lor de moștenire cine vine la rând? Nepoata (fiica unuia ... (vezi toată discuția)