avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tutela minor în caz de deces părinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tutela minor în caz de deces părinte

Buna ziua. Va rog sa ma indrumati sa fac un act ( ce ar trebui să cuprinda) care sa fie valabil în situația în care fiul meu minor ar trebui să rămână în grija vreunei , rude în cazul în care mi.se intampla mie ceva,tatăl decedat de mai mulți ani. Mai concret Doresc sa NU fie in grija surorii mele si ar bate joc de el , nu e un stare sa isi iubească proprii copii cu adevărat. Si cred ca l ar lua ea pt a avea acces la casa mea ,stam gard în gard, si la pensia lui de urmas. Vreau sa am linistea si siguranta a el va fi bine si iubit indiferent daca este nevoie sa se mute din București în altă localitate. Rudele noastre sunt prin toata tara mai putin in bucurești unde este doar doar mea cu care nu mă inteleg deloc. Si o intrebare cine ii va administra bunurile în situația asta ???
Va mulțumesc . Va rog sa mutați la alta categorie daca nu am încadrat bine discutia
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2020
romascanu, moderator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 02:37, 22 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Alegeți dvs. persoana care va fi numită tutore in caz că ... (ferească!) și având în vedere că tatăl este decedat.
Tutorele va administra bunurile minorului.
Mergeți la notar.
Aveți mai jos textele de lege.


Art. 114. - Cod civil

(1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.
(2) Desemnarea făcută de părintele care în momentul morții era decăzut din drepturile părintești sau pus sub interdicție judecătorească este lipsită de efecte.

(3) Desemnarea făcută în condițiile prezentului articol poate fi revocată oricând de către părinte, chiar și printr-un înscris sub semnătură privată.

(4) Înscrisul prin care se revocă persoana desemnată pentru a fi numită tutore se va înscrie în registrul prevăzut la art. 1.046 sau la art. 2.033, după caz.

(5) Notarul public sau instanța de tutelă, după caz, are obligația să verifice la registrele prevăzute la alin. (4) dacă persoana desemnată pentru a fi tutore nu a fost revocată.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2020
romascanu, moderator
Dacă nu ar exista un inscris unde ar merge copilul cf. Legii? Este ceva prevazut in sensul acesta? Mulțumesc frumos
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 118. -

În lipsa unui tutore desemnat, instanța de tutelă numește cu prioritate ca tutore, dacă nu se opun motive întemeiate, o rudă sau un afin ori un prieten al familiei minorului, în stare să îndeplinească această sarcină, ținând seama, după caz, de relațiile personale, de apropierea domiciliilor, de condițiile materiale și de garanțiile morale pe care le prezintă cel chemat la tutelă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numire posibil tutore. Vladimir03 Vladimir03 Buna ziua, Vin cu urmatoarea intrebare...deoarece nu stim ce ne poate rezerva viata am hotarat impreuna cu sotia sa numim un posibil tutore pentru copii ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)