avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Numire posibil tutore.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Numire posibil tutore.

Buna ziua,

Vin cu urmatoarea intrebare...deoarece nu stim ce ne poate rezerva viata am hotarat impreuna cu sotia sa numim un posibil tutore pentru copii nostri...mai exact, daca se intampla ceva cu noi, sau daca ajungem in imposibilitatea fizica sau mentala sa nu ne mai putem creste copii, dorim sa existe o perosoana, numita de noi si incontestabila dpvd legal care sa se ocupe de cresterea lor si administrarea posibilelor finante pana la majorat.

Cum se poate realiza acest lucru dpdv legal...ce pasi trebuie sa urmam / ce documente trebuiesc facute ?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Vladimir03 , utilizator 08:37, 28 Ianuarie 2015
buna ziua!

Desemnarea tutorelui de către părinte

Art. 114. - (1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.
(2) Desemnarea făcută de părintele care în momentul morţii era decăzut din drepturile părinteşti sau pus sub interdicţie judecătorească este lipsită de efecte.
(3) Desemnarea făcută în condiţiile prezentului articol poate fi revocată oricând de către părinte, chiar şi printr-un înscris sub semnătură privată.
(4) Înscrisul prin care se revocă persoana desemnată pentru a fi numită tutore se va înscrie în registrul prevăzut la art. 1.046 sau la art. 2.033, după caz.
(5) Notarul public sau instanţa de tutelă, după caz, are obligaţia să verifice la registrele prevăzute la alin. (4) dacă persoana desemnată pentru a fi tutore nu a fost revocată.
Buna ziua,

deci inteleg ca putem face aceasta numire la notariat, prin testament sau printr-un inscris de mana.
Daca fac un inscris de mana este legal ?...poate fi atacat si anulat de catre(exemplu) alte rude ? Printr-un inscris de mana tutorele poate reprezenta interesele minorului in relatia cu banca, autoritatile sau asiguratori ?

Sau cel mai bine e la notar ? Pe mine ma intereseaza cel mai mult daca dorinta noastra poate fi anulata in instanta de catre rude.

Multumesc,
Desemnarea se poate face doar printr-un inscris autentificat de notar. Nu poate fi vorba de inscrisuri sub semnatura privata sau acte de mana cum le numiti. De asemenea puteti desemna mai multi tutori.

Art. 115. - In cazul in care au fost desemnate mai multe persoane ca tutore, fara vreo preferinta, ori exista mai multe rude, afini sau prieteni ai familiei minorului in stare sa indeplineasca sarcinile tutelei si care isi exprima dorinta de a fi tutore, instanta de tutela va hotari tinand seama de conditiile lor materiale, precum si de garantiile morale necesare dezvoltarii armonioase a minorului.

Multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
ContSters338589, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela minor în caz de deces părinte Petrina29 Petrina29 Buna ziua. Va rog sa ma indrumati sa fac un act ( ce ar trebui să cuprinda) care sa fie valabil în situația în care fiul meu minor ar trebui să ... (vezi toată discuția)
Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Cine creste un copil fara (situatie ipotetica) Indiana32 Indiana32 Buna ziua. Am o fetita, locuiesc impreuna cu tatal ei, dar nu suntem casatoriti. Nu prea ma dau in vant dupa \'socri\'. Nu stiu de ce (poate depresia ... (vezi toată discuția)