avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Inregistrare certificat nastere fara acordul tatalui
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Inregistrare certificat nastere fara acordul tatalui

Bună ziua!
Este posibil ca la un cuplu având doi copii minori, după un divorț în iulie 2019 mama născând al treilea copil în decembrie 2019, dintr-o legătură extraconjugală cu altcineva de mai mult de un an, să-l poată trece în certificatul de naștere al ultimului copil pe tatăl celor doi copii , fără știrea, fără consimțământul acestuia și fără să ceară de la acesta acte originale ??
Actele fiind așa întocmite, înseamnă că ori tatăl a fost cumva de acord și prezent sau există o fraudă la completarea actelor !?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2020
DTonik, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 12:14, 28 Iunie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Si daca nu voia mama sa treaca numele fostului sot in actul de nastere al minorului el era trecut de autoritati, asa cum prevede Codul Civil.
Va sfatuiesc sa va adresati instantei contestand paternitatea.
Angajati-va avocat, este o speta destul de delicata.
Va trebui sa faceti, daca mama si tatal biologic nu recunosc paternitatea, test ADN!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cf. legii, copilul nascut sau conceput in timpul casatoriri, il are ca tata pe sotul mamei sale, asa ca certificatul copilului s-a intocmit cf legii, nu era necesar vreun acord al fostului sot.
Cum nu este copilul lui, acesta sau mama sau chiar tatal biologic, se pot adresa instantei pt a tagadui paternitatea, art 429 si urmatoarele ncc.

gi-jane2, moderator
Multumesc. M-ati ajutat mult.
Desi mi se pare ca e o lege cam aiurea. Atata vreme cat ambii parinti biologici declara ca e copilul lor, tatalui biologic nu-i sunt afectate drepturile personale, el fiind nevoit sa accepte ca si pe o perioada scurta copilul lui sa apartina altuia ? Mai ales acum cand peste tot se semneaza acorduri GDPR si pentru o nimica toata ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Omul a conceput un copil cu o femeie inca maritata, asa ca despre ce drept vorbim ?
Legea are logica.
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg si multumesc, dar pe partea cealalta si tatal inselat trebuie sa suporte pe langa faptul ca a fost inselat,faptul ca are un copil pe care chiar nu-l doreste. Cineva tot e nedreptatit.

Alte discuții în legătură

Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere anamarton anamarton Buna ziua.Imi cer scuze de deranj as dori sa stiu ce pot face sau ce trebuie sa fac ptr a schimba numele tatalui dintr-un certificat de nastere a unui bebe de ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil in afara casatoriei nebv nebv Buna ziua, doresc sa va pun o intrebare pentru un prieten. Prietena lui (romanca ca si el) cu care locuieste de 2 ani (in Germania), a fost casatorita ... (vezi toată discuția)