avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Documentatie cadastrala refacuta necesara pentru plata ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Documentatie cadastrala refacuta necesara pentru plata impozitului?

Buna ziua.
In urma decesului tatalui meu am mostenit printre altele si o bucata de teren intravilan care a fost folosit pana acum ca gradina. Dupa primirea certificatului de mostenitor am fost indrumata de notar catre biroul de taxe si impozite locale Galati (localitatea de domiciliu) impreuna cu toate actele dobandite, pentru luarea in evidenta de catre acestia daca am inteles eu bine. M-am prezentat la ghiseu cu toate formularele completate insa am fost informata ca nu mi se poate inregistra terenul pana nu ajung la Registrul Agricol pentru o stampila. La Registrul Agricol m-au expediat de urgenta motivand ca nu imi pot face nimic pana nu obtin numar la teren. Ca sa obtin numar imi trebuie o serie de acte printre care si documentatia cadastrala refacuta, impreuna cu planul topografic pentru ca cele existente sunt din 1999 si sunt prea vechi. Nu inteleg de ce sunt obligata sa platesc o noua documentatie cadastrala atata timp cat eu nu am dorit decat sa depun actele pentru a putea plati impozitul in mod corect. Mentionez ca tatal meu a mostenit la randul lui acest teren in anul 2006 si nu a fost fortat sa treaca prin aceasta procedura. Am inteles ca legea s-a schimbat in 1999. Sa inteleg ca el a fost ilegal pana anul trecu cand a murit? Cum a putut sa plateasca impozitul fara sa il oblige nimeni sa treaca prin aceasta procedura. Este un cerc vicios din care iesi vorbind singur. Sa nu uit ca termenul de depunere a fomularelor dupa mostenire catre primarie este de 30 de zile iar documentatia cadastrala dureaza 60 de zile. Practic este imposibil sa te incadrezi in termenele lor si ajungi sa platesti penalitati oricat de buna credinta esti tu ca si contribuabil. Pentru planul cadastral mi s-a cerut o suma deloc neglijabila, suma de care nu dispun avand in vedere ca tocmai am finalizat succesiunea. Odata cu certificatul de mostenitor am achitat si un extras de carte funciara care inca nu a fost eliberat, se pare ca dureaza pana la 2 luni si acesta. Nu este suficient, de ce trebuie sa il platesc din nou? Notarul meu este in ceata, da din umeri si imi zice ca nu stie si sa ma adresez unei persoane autorizate care sa faca planul topografic si restul documentelor. Doar ca tariful pentru toata nebunia asta este foarte mare.

Ce rezolvare exista la situatie, a mai trecut cineva prin asta? Ce se intampla daca nu platesc acum o alta dcumentatie cadastrala? Cineva mi-a spus ca se poate ajunge la blocarea contului bancar. La ei apar in evidente ca si proprietar deci ar trebui sa imi poata calcula impozitul pe care il am de plata. Am inteles ca fara aceste acte nu pot sa vand, nici nu vreau sa vad terenul doar ca m-am saturat sa platesc sume imense pentru nimic.
Multumesc anticipat pentru orice raspuns!
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 22:19, 24 Iunie 2020
Pana la un moment dat se putea declara terenul cu certificatul de mostenitor, contractul de vanzare-cumparare, etc fara sa fie inscris in cartea funciara sau sa fie actualizata cartea funciara. Din pacate mai nou nu prea. Iar primariile in ultimul timp fac tot felul de hotarari de consiliu local cum sa traga mai bine bani de pe oameni. Credeti-ma ca in orasul care lucrez eu, primaria nu aduna destule taxe ca sa plateasca salariile la angajati, daramite sa mai faca si proiecte noi, si vorbin de un oras de peste 60.000 de locuitori.
Dumneavoastra nu prea aveti ce face decat sa va actualizati cartea funciara, sa va inscrieti dreptul de proprietate dobandit prin mostenire, si doar cu extrasul de carte funciara actualizat o sa va puteti inregistra sa platiti impozit.

Totusi care este suma aia colosala care vi s-a cerut? De obicei taxa standard e undeva pe la 1.000 de lei + taxele pentru o documentatie cadastrala. Poate aveti actele un pic ``incurcate``.

Din pacate suntem obligati de UE sa facem o cadastrare nationala, statul nu are bani sa faca din fonduri proprii, si atunci prin tot felul de ordine/legi prin unele cai ``obliga`` oamenii sa isi faca inscrierile in cartea funciara.

Tatal dumneavoastra are acest teren in momentul de fata declarat la impozit pe numele lui? Daca da puteti sa o lasati asa o vreme si cand platiti impozitul bagati o poveste ca dansul e bolnav, nu se poate deplasa, si platiti dumneavoastra in locul lui.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2020
Vladislav20, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati .am un teren extravilan in localitatea uileacu ... Monosiflorian Monosiflorian Va rog sa ma ajutati .Am un teren extravilan in localitatea UILEACU DE MUNTE BIHOR. Am gasit modelul de formular pentru a face publicitate la Primaria Paleu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am și eu o situație mai delicata.mi s-a eliberat ... Cameliadiac Cameliadiac Bună ziua, Am și eu o situație mai delicata.Mi s-a eliberat de către primărie un certificat de punere in posesie pe numele tatălui decedat în loc de ... (vezi toată discuția)