avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestarea Deciziei privind recuperarea sumelor ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestarea Deciziei privind recuperarea sumelor incasate necuvenit

Buna ziua, sunt pensionat din 23.02.2015 cu gradul 1 de invaliditate fiind incadrat de asemenea in gradul 1 de handicap cu insotitor si pana recent am beneficiat de indemnizatie de insotitor de la casa de pensii, am depus o cerere pentru suspendarea indemnizatie de insotitor de la casa de pensii pentru a nu cumula cu indemnizatia de la primarie. Am primit decizia de la casa de pensii in care ma informa ca de la 1 Martie 2020 s-a suspendat plata indemnizatiei de insotitor in baza solicitarii mele dar, desi a fost suspendata am primit in continuare de la casa de pensii in data de 5 Martie 2020 indemnizatia de insotitor care a incetat practic din aprilie 2020, iar acum in 24 iunie 2020 am primit de la casa de pensii "DECIZIA nr.xx privind recuperarea sumelor incasate necuvenit pe luna Martie". Acum spuneti-mi va rog pot contesta aceasta decizie la tribunal invocand LEGEA Nr. 125 din 23 septembrie 2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii?

Am sanse sa castig contestatia, este intemeiata? Deoarece nu mi se pare corect si legal sa platesc eu pentru culpa altora mai ales ca banii s-au cheltuit!

In decizie se mai arata ca "Plata necuvenita a fost generata de suspendarea indemnizatiei de insotitor" , adica ei isi recunosc gresala a fost vina lor , nu am obtinut eu in mod ilegal prin false declaratii sau documente aceasta suma "necuvenita".
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2020
yoyoyo2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: yoyoyo2012 , utilizator 17:29, 26 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate initiator al topicului, nu aveti dreptate si nici o instanta nu va va da dreptate. Casa de pensii nu a gresit, a gresit -probabil - un functionar al acesteia, care poate fi sanctionat conform Codului Muncii ( mustrare , advertisement , diminuarea salariului cu x % pe y luni, etc. ) , dar institutia nu poate trece pe cheltuieli suma incasata necuvenit de dvs. Faptul ca ati si cheltuit-o e irelevant, nu erau banii dvs. si trebuie restituiti, nu e o pedeapsa , nu suferiti nici o consecinta a greselii lor , restituiti ce nu va apartine, atata tot. Sa stiti ca si daca gasiti un portmoneu cu bani pe strada trebuie sa-l predati organelor, ca altfel e infractiune, si nici in cazul asta nu aveti nici o vina ca l-ati gasit, nici ca pagubasul a fost cascat si nu a avut grija de bunurile personale. Pur si simplu banii nu va apartin. Vad ca nu v-ar deranja deloc daca acel functionar ar trebui sa puna banii de la el , nu-i asa ? Foarte uman....
Domnule/doamna CHKa, va multumesc si dumneavoastra pentru interventie si explicatii, sunt apreciate!

Si am dispozitia sa va raspund si la intrebare! Nu, nu m-ar deranja deloc daca acel functionar ar trebui sa puna banii de la el, exact asta urmaream gresala este a lui si m-a pus pe mine intr-o situatie delicata si nu stiu cum va plati exact si daca va plati pentru aceea gresala si da mi se pare foarte uman ca cel ce greseste sa plateasca si chiar daca nu e, eu o consider o pedeapsa ca eu sa platesc aceasta gresala a functionarului! Se ruleaza Miliarde Euro la nivel mondial si prin Romania, bani exista si astfel de greseli pot fi acoperite de Corporatii guvernamentale si trecute la "pierderi" ,acum am ajuns sa ne Tziganim prin instante pentru 1000 lei.... asta mi se pare inuman!

Sa stiti ca si daca gasiti un portmoneu cu bani pe strada trebuie sa-l predati organelor, ca altfel e infractiune,
Chiar visez sa gasesc un diplomat cu un milion euro ratacit de vreun milionar gura-casca sa-mi pot indulci si eu viatza asta amara! Legile astea sunt aberante si inumane de-o falsa moralitate menita sa ne tina saraci si tristi , menita sa sustina o viatza amara! Sa nu uitam gramada de bani ce se invarte prin institutiile pline de nepotisme si incompetenti prin care se face rocada de fiecare data cand un nou guvern preia puterea, pioni diferiti dar aceeasi incompetenta! Aceste legi ale societatii contravin legii Universului/Naturii unde cine pierde banii intrun fel a meritat iar cine i-a gasit la fel a meritat, a avut nevoie de ei!

Revenind la topic, am inteles si apreciat mesajul dumneavoastra dar mai am o ultima intrebare, "Fiind pensionat in 2015 practic dupa ce a intrat in vigoare Legea nr. 125 din 23 septembrie 2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, mai pot beneficia de aceasta lege in cazul meu? Sau aceasta nu este o lege ci mai degraba o Amnistie fiscala pentru o perioada limitata (2011-2014)? Am citit-o si nu o inteleg clar, va rog sa ma lamuriti si in aceasta privinta!

Va multumesc anticipat CHKa !
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2020
yoyoyo2012, utilizator
acest răspuns util
Stimate yoyoyo2012 , sa nu faceti asa ceva cu valiza respectiva, ca e caz penal.... Nu poti sa-ti insusesti ceva ce nu iti apartine si sa scapi nepedepsit. Glumesc....Doar in comunismul utopic era “ de la fiecare dupa puteri, fiecaruia dupa necesitati “ . Eu va inteleg frustrarea, si eu as simti la fel intr-o atare situatie, dar fiecare e supus greselii, nu credeti ? Suntem oameni, doar robotii lucreaza impecabil ( si tare ma tem ca in timp nu foarte indelungat multi isi vor pierde joburile in favoarea masinariilor) . “ Doar cel fara de pacat sa ridice piatra “. Ati fi multumit chiar daca respectivul functionar este o femeie cu vreo 3copii , parasita de sot, care nu stie ce va pune pe masa dupa ce va plati rata la banca ? Eu nu cred.... Viata e grea pentru unii, mai putin grea pentru altii, cei din prima categorie cred eu ca sunt mai multi. Dar e confortabil-zic eu, un om simplu, traitor strict dintr-o pensie- ca stiu ca nu am luat de niciunde nici un cent care nu mi se cuvine. Si nu am pensie nesimtita, as zice ca dimpotriva....In legatura cu legea in discutie, intr-adevar a fost mai degraba o amnistie fiscala, imi amintesc discutiile politice de atunci. Daca v-ati putea folosi de ea in justitie , dl. Carp spune ca a incercat pentru cineva si s-a respins.Dl. avocat Lasconschi , la fel . Exista prevedere in legea 263/2010 ( legea pensiilor ) la art. 179 cum se recupereaza sumele achitate in plus ca prestatii sociale. Regret, nu stiu mai mult , nu sunt jurist. Sanatate multa....
acest răspuns util
Ati fi multumit chiar daca respectivul functionar este o femeie cu vreo 3copii , parasita de sot, care nu stie ce va pune pe masa dupa ce va plati rata la banca ?

Chiar daca pare egoism eu ma gandesc strict la situatia mea si problemele mele, daca ma gandesc si la problemele altora as innebuni complet! Poate are probleme acel functionar vinovat sau poate e un functionar care lucreaza in scarba la trecerea timpului "timpu trece, leafa merge" rezultand si greselile pe care le face, in fine legea e lege si nu tine cont de situatiile personale ale fiecaruia din pacate...asa ca ne supunem legilor de aceea ma interesa sa stiu daca exista o lege care sa-mi sustina situatia in care am fost bagat!

Va multumesc inca o data pentru interventie CHKa si pentru lamuriri! Sanatate si dvs si numa bine!

Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2020
yoyoyo2012, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas calculata gresit. returnare suma petcumihai23 petcumihai23 Buna ziua, astazi am primit o decizie cum ca pe o anumita perioada pensia de urmas pe care am primit-o eu si sora mea a fost calculata gresit si ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie conform legii 189/2000 rodicapricop49 rodicapricop49 Buna ziua, sunt beneficiara legii 189/2000 ca stramutata din Cadrilater. De ceva vreme, primesc, pe cuponul de pensie, indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Incasari necuvenite in timpul pensiei anticipate MarcuCelcuArcu MarcuCelcuArcu Buna ziua, In 2012, mama a fost pensionata anticipat, primind decizia de pensionare cu suma de bani pe care trebuie sa o incaseze lunar, dupa scaderea celor ... (vezi toată discuția)