avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima de sarbatori si ajutor de nastere de la unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima de sarbatori si ajutor de nastere de la unitate

buna ziua. as avea si eu o intrebare. sunt angajata de 4 ani si in urma cu cateva luni am nascut. concediu postnatal mi-a expirat la data de 15 noiembrie 2009, moment in care mi-am depus actele pt concediu ingrijire copil pe 2 ani. as dori sa stiu daca am dreptul la prima cu ocazia sarbatorilor de iarna, pe care colegii mei au primit-o zilele astea iar eu nu. nu consider ca ar fi corect acest lucru in conditiile in care chiar daca excludem concediu pre si postnatal, macar pe jumatate de an cat am fost efectiv la lucru sa iau si eu aceasta prima. va rog mult spuneti-mi care e cadrul legal in aceasta privinta pt a stii daca s-a actionat sau nu corect in cazul meu. mentionez ca in anul precedent, cunosc colege care eu nascut si au venit doar cateva luni la servici pe anul respectiv, si totusi cu ocazia craciunului au luat aceasta prima intreaga. sunt bugetara. de asemenea, nu am primit nici banii de ajutor de nastere, cum prevede legea, in cuantumul unui salariu mediu pe unitate desi am depus doua cereri cu nr de inregistrare acum peste 3 luni (nu am primit nici un raspuns).
Cel mai recent răspuns: piscot80 , utilizator 23:41, 8 Martie 2010
Prima de sarbatori este o prma de eveniment care se acorda numai salariatilor in activitate. Dvs aveti CIM suspendat ptr crestere copil.
POate ca anul trecut s-au luat aceste prime si de catre proaspetele mamici, dar de atunci s-au modificat multe in economie si in legislatie.

In privinta ajutorului de nastere, va propun sa reveniti cu o noua cerere in care sa faceti referire si la vechea cerere si sa mai solicitati o data acest ajutor.
am mai revenit cu o cerere acum o luna si ceva, am cerut din nou nr de inregistrare si raspuns scris, am tot sunat, si tot nu am primit nici un raspuns.
1. Referitor la prima de Craciun, trebuie sa vedeti ce reglementari interne sunt cu privire la conditiile de acordare a acesteia ... in caz de refuz sau de discriminare va puteti adresa instantei de judecata.

2. Pentru ajutorul pentru nastere in sectorul bugetar, temeiul legal de acordare ar pute fi CCMN nr. 2895 din 21 din 29 decembrie 2006 pe anii 2007-2010 - art. 51 : In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
.................................................................................................................
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

In conformitate cu art. 11(1) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
.............................................................................................
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.

3. Fiind bugetara, ar trebui sa va raspunda in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii. Daca raspunsul va nemultumeste , va puteti adresa instantei de judecata.
Buna ziua. As dori sa stiu daca prevederile art 51 c) din CCM se aplica si functionarilor publici cu statut special (angajata in cadrul Administratiei Nationale a Penintenciarelor). Am facut cerere pentru acordarea acestui ajutor si mi s-a raspuns ca nu se aplica pentru ca sunt functionar public cu statut special. Ce pot face in cazul acesta?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salar mediu pe unitate pt. nastere ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se impoziteaza si se retin toate cotizatiile la salarul mediu pe unitate pt. nastrea copilului ( conform art. 51, litera ... (vezi toată discuția)
Un salariu mediu pe institutie pentru mame mihaelabmn mihaelabmn Buna ziua, ma numesc B.Mihaela, am 31 de ani si am o intrebare privind acordarea unui salariu mediu pe institutie pentru viitoarele mamici. Sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)