avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Un salariu mediu pe institutie pentru mame
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Un salariu mediu pe institutie pentru mame

Buna ziua, ma numesc B.Mihaela, am 31 de ani si am o intrebare privind acordarea unui salariu mediu pe institutie pentru viitoarele mamici.
Sunt insarcinata in 38 de saptamani, in curand o sa devin mamica si am auzit ca la nastere se da de la locul de munca un salariu mediu pe institutie. Eu lucrez la o institutie publica si am intrebat la resurse umane despre acest salariu si mi s-a raspuns ca in Contractul nostru Colectiv de Munca la nivel de institutie nu este inclus acest beneficiu privind drepturile viitoarelor mame si ca urmare nu m-i se acorda mai ales ca nu a fost prevazut nici in bugetul pe anul viitor si ca urmare primaria si un eventual control de la curtea de conturi nu o sa accepte acest salariu mediu daca nu este inclus in contractul colectiv la nivel de institutie si deoarece avem contrac colectrv la nivel de institutie nu se poate aplica Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2007 – 2010, incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/29.11.2006, art. ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
Intrebarea mea este :
- daca eu fac depun cererea pentru acordarea unui salariu mediu pe institutie cf. legii la locul meu de munca si primesc un raspuns negativ , sotul meu poate depune la locul sau de munca o alta cerere impreuna cu negatia de la locul meu de munca pentru a beneficia de acest salariu? Avem vreo sansa sa beneficiem de el ?
Nu ma pricep la legi si din ce-am citit eu din lege reiese ca i se acorda sotului doar daca mama nu este salariata cea ce nu e cazul meu si tare as vrea sa stiu daca nu avem nici o portita de iesire, mai ales ca in acest an fiid bugetari si eu si sotul, n-i sau luat 25 % din salariu dar va asigur ca s-a depasit mult mai mult de 25 % ( sporuri, bonuri de masa, prime, ore suplimentare, etc)ca deja daca mai putem spune ca putem duce un trai decent ( va pot spune ca eu una am ramas cu salariu de 800 lei net).
Imi cer scuze daca am detaliat prea mult situatia nostra finaciara dar mi se pare prea mult “ce face” statul pentru mame : nu trusou, nu prima de nastere, acum ne ia si din concediu maternal si din toate astea nu vreau sa credeti ca am facut un copil pentru bani sau concediu maternal, pur si simplu m-i se pare normal ca o tanara familie sa-si doreasca macar un copil, ca de 2 – 3 nu poate fi vorba.
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra.
Va doresc toate cele bune si Sarbatori fericite.
Cel mai recent răspuns: ContSters182184 , utilizator 19:58, 17 Decembrie 2010
Buna seara.
Acel salariu trebuie sa vi se acorde oricum la nastere de unitatea-indiferent care ar fi aceasta-unde lucrati.Sigur ca in caz de refuz-intrucat este refuz de acordare nu numai refuzul brut, ci si, o motivare de genul ca unitatea nu are nu stiu ce prins in buget-nu va ramane decat sa promovati o actiune in instanta care va costa doar colile de hartie si timpul desigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)
Beneficii dupa nastere aba1011 aba1011 Buna ziua din nou la toata lumea.Am o singura intrebare daca ma puteti lamuri.Dupa nastere ce beneficii banesti primeste mama si de la cine.Am auzit ceva de un ... (vezi toată discuția)
Angajatorul este obligat sa ofere un salariu proaspetei mamici? ginutz_a ginutz_a Este obligat angajatorul sa ofere pentru fiecare proaspata mamica, cate un salariu? (vezi toată discuția)