avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari fara presedinte si comitet ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari fara presedinte si comitet executiv

Buna ziua,

Din cauza unor probleme majore legate de spatiul comun, de canalizare si documentele imobilului, suntem in situatia in care nimeni nu isi doreste sa preia functia de presedinte al asociatiei de proprietari si, mai rau, nici calitatea de membru in comitetul executiv nu o doreste nimeni. Ce solutii sunt in aceasta situatie pentru gestionarea asociatiei de proprietari?
Cel mai recent răspuns: filip01 , utilizator 20:26, 28 Iunie 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiuitorul a dispus reguli generale pentru infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Este de preferat ca problemele interne sa fie solutionate de catre proprietarii din imobil
Convocati adunare generala,supuneti discutiei toate problemele care au determinat renuntarea la exercitarea responsabilitatii si prestarii de activitati in numele asociatiei de proprietari si alegeti echipa manageriala care sa descasoare activitati cu respectarea cadrului legal si in beneficiul memebrilor proprietari
Nu va poate ajuta nimeni din exterior sa solutionati problemele interene
Proprietarii din imobilul dv cunosc problemele curente si prin discutii constructive pot solutiona problemele legate de partea comuna,canalizare documentele asociatiei de proprietari
Mulțumesc.
Înțeleg ca este de preferat sa avem persoane proprietari care sa se implice. Problema de fond este faptul ca suntem împărțiți în 2 sau chiar mai multe tabere din cauza acestor probleme legate de spațiul comun si documentele imobilului, motiv pentru care nimeni nu dorește sa preia aceste funcții și sa isi asume conflictele cu proprietarii nemulțumiți din tabăra cealaltă și cu dezvoltatorul. Fostul președinte a propus o forma de ROI care contrazice legea, favorizează anumiți proprietari și ii discriminează pe alții, motiv pentru care a primit reclamații. Mai sunt probleme cu recuperarea unor sume care nu s-au regăsit în situația financiara la schimbarea comitetului executiv. În plus, se apropie termenul recepției finale și sunt probleme legate de cartea tehnica a construcției, de utilizarea spațiului comun și funcționarea canalizarii, iar dezvoltatorul este o persoana agresiva verbal, intimidata, care face amenințări și care are printre locatari oameni de nimic care îl informează.
La ședințe oamenii nu participa, deciziile se iau numai în adunările reconvocate cu foarte puține persoane, nu se accepta consultarea unui avocat pentru clarificarea aspectelor mentionate (și pentru ca unora le convine sa nu fie clare lucrurile, putând sa pretindă utilizarea exclusiva a părților din spațiul comun), nu vor sa plătim experți și mi se pare imposibila situația. Practic, motivele pentru care nimeni nu își dorește sa se implice sunt sunt interesele mărunte divergente și teama de a asuma conflictele cu vecinii și cu dezvoltatorul.
Membrii CEx se desemneaza, nu e pe vrute - art 54 alin 1. Numai la presedinte e pe vrute, vedeti art 56 alin 1 L196/2018.
Sa se retraga din asociatie daca nu vor sa se achite si de indatoririle unui membru, nu numai sa beneficieze de drepturi.
Lipsa presedintelui e acoperita de statutul pe forma noua. Daca nu ati actualizat statutul, mergeti pe acelasi principiu.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2020
popdr, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista indatoriri pentru membrii asociatiei de proprietari, astfel incit nu exista nici "indatorirea" de a fi membru CEx. Asta e o interpretare grosolana a legii.

Altfel nu are sens urmatorul articol:
Articolul 27 Toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a asociatiei de proprietari, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.

Nu poti avea in acelasi timp un drept, care de fapt e o obligatie.

Obligatiile prevazute de lege sunt doar pentru proprietari, membrii sau nemembri ai asociatiei.

Mai mult, membru CEx poate fi si o persoana juridica, daca e membru al asociatiei.

popdr a scris:

Membrii CEx se desemneaza, nu e pe vrute - art 54 alin 1. Numai la presedinte e pe vrute, vedeti art 56 alin 1 L196/2018.
Sa se retraga din asociatie daca nu vor sa se achite si de indatoririle unui membru, nu numai sa beneficieze de drepturi.

este o realitate, mai ales la asociatiile mici !

Alte discuții în legătură

Demisia presedintelui gabriela constantinescu gabriela constantinescu Presedintele asociatiei de proprietari mai are vre-o raspundere dupa ce si-a dat demisia, pina la inlocuirea lui efectiva cu noul presedinte ales? Sau ... (vezi toată discuția)
Daca un presedinte de asociatie de locatari si-a dat demisia ... sorin46 sorin46 Daca un presedinte de asociatie de locatari si-a dat demisia de 2 saptamani, iar membrii comitetului executiv nu au convocat nici acum sedinta pt.alegerea unui ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari fara presedinte Cristina Crisan Cristina Crisan Buna ziua, Intrebarea mea este,ce se intampla daca intr-o adunare generala presedintele si-a dat demisia si nimeni din cei prezenti nu au dorit sa i-a aceasta ... (vezi toată discuția)