Locuiesc in Bucuresti, intr-un bloc cu zece etaje dat in folosinta in anul 1977. In luna Iulie 2017 in fiecare apartament s-a instalat printr-un operator acreditat ANRE cate un detector automat de gaz model Sicurgas clasa Premium, provenienta Italia cu o garantie de 24 de luni si durata medie de viata de 7 ani, care permite inchiderea prin electrovalva a alimentarii cu gaz in apartament.
In urma instalarii acestor senzori in fiecare apartament s-a reluat de catre DistriGaz alimentarea cu gaz a coloanei pricipale si implicit a fiecarui apartament.
Saptamana aceasta am primit o comunicare din partea Asociatiei de Proprietari, in colaborare cu acelasi operator acreditat ANRE care a realizat instalarea in iulie 2017, ca detectoarele de gaz pe care le avem sunt echipamente nepermise si ca acestea trebuie inlocuite cu un nou model cu electrovalvă, receiver și senzori de gaz wireless care transmite un semnal de alerta catre senzorul principal, actionand astfel automat la inchiderea intregii coloane de alimentare cu gaz pe casa scarii. Ni s-a transmis ca acest lucru este obligatoriu conform legii, iar neinstalarea in toate apartamentele va duce automat la sistarea alimentarii cu gaz.
Mesajul primit:
Conform NTPEE/2008, a Ordinului ANRE 179/2015 si a clarificarii ANRE din 13.10.2017, este obligatorie existenta detectoarelor de gaze in incaperile in care exista aparat consumator de gaze si tamplaria ferestrelor este de tip termopan.
La cladirile tip blocuri cu retea comuna de gaze (contorul de gaz la scara) NU SE PERMITE montarea echipamentelor tip detector de gaze si electrovalva MONTATA IN APARTAMENT PE TEAVA DE GAZE intrucat nu sunt acoperite eventualele pierderi de gaze de pe coloana verticala ce traverseaza apartamentele.
Conform prevederilor normelor tehnice în vigoare si a comunicatului emise de ANRE in 11.12.2018, robineții de închidere asupra cărora acționează automat electroventilul se prevăd, după caz:
a) înaintea fiecărui contor;
b) pe fiecare ramificație importantă;
c) pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare etc.;
d) la baza fiecărei coloane; dacă plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face în condiții de securitate și estetică corespunzătoare, se admite montarea unui singur robinet pentru un grup de coloane care alimentează maximum 24 de puncte de consum.
De asemenea, conform Ordinului ANRE 89/2018, este necesara montarea detectoarelor de gaze si in incaperile traversate de instalatii de gaze si in care exista pericol de intoxicatii, explozii sau incidente. De exemplu, in imobilele de tip bloc, pe casa scarii, acolo unde nu este asigurata ventilatia naturala permanenta.
După durata medie de viata detectoarele trebuie înlocuite cu altele noi, conform ordinului ANRE. Avand in vedere ca in toate apartamentele detectorele de gaz au fost instalate in 2017, urmatoarea inlocuire s-ar fi putut realiza in 2025, realizandu-se tot atunci si trecerea la un sistem mai modern, daca este cazul.
Instalarea noilor detectoare de gaz aduce un cost de 490 Ron per apartament, iar valoarea totala a acestei initiative se ridica la aproximativ 40.000 Ron pentru cele 2 scari de bloc.
Este obligatorie instalarea unui noi astfel de dispozitiv?
Care sunt obligatiile noastre avand in vedere ca locuim intr-un imobil dat in folosita anterior anului 2009, dar care a instalat in fiecare apartament cate un detector automat de gaz.
Din pacate, suntem obligati sa schimbam acele detectoare. Noi acum schimbam.
In plus, cei care au centrale, trebuie sa aibe si ei detectoare, odata pt centrala proprie si altul pt teava care le tranziteaza apartamentul (daca nu s-a putut taia).O nebunie...
ANRE a schimbat prin 2018 normativul fara a acorda perioada de tranzitie pt echipamentele deja instalate cf normei anterioare. am facut ceva jalbe inclusiv la concurenta asupra dezechilibrului creat prin o cerere imensa si artificiala de echip wireless in timp scurt 2-3 ani atat cat ar fi trebuit pt epuzarea duratei de viata a celor vechi. i-a durut dorsal.
faceti jalbe peste tot dar ..... se pare ca nu s-au clintint niciunii la incalcarea drepturilor in pandemie, d'apai la niste flinticuri de detectoare.
adevarata problema spusa si de @vali m mai sus. tot la basca ii doare!
Eu am un detector simplu( doar la priza)mintat de catre persoana care a verificat gazele,si mai am unul cu legatura la electrovalvele de la contor,montat de catre firma cu care fac revizia gazelor. Asociatia a incheiat un contract cu o firma( fara sedinta sau tabel cu acordul locatarilor) pt montarea de detectoare atat pe scara cat si in apartamente. Pt cei care nu aveau,am inteles ca trebuie,dar pt cei care avem ,nu inteleg de ce suntem obligati( si chiar amenintati cu oprirea distributiei)sa punem inca unul si cu aceasta firma. Cerand un raspuns de la ANERE,a fost unul neclar,au acest dar de a raspunde in asa fel incat sa ramai tot nelamurit.
Asa este .... dau raspunsuri in 2 peri de neinteles . Nu vor raspunde niciodata clar, si anume sa denumeasca clar ce tip de echipamente trebuiesc montate astfel incat sa fim in legalitate . O dau de gard si o lasa cumva la latitudinea firmelor agreate de ANRE . In concluzie, toti vom monta acele echipamente scumpe de frica opririi gazelor .