avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contractului de muncă forțat și ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contractului de muncă forțat și cercetare indisciplinară

Bună ziua, lucrez intr-o companie de 4 ani de zile și in luna Aprilie am făcut un email catre conducere in care am povestit cum a decurs luna aprilie pentru mine la munca in perioada de vârf a pandemiei, cât de greu a fost ca s-a muncit in condiitii de stres cu un numar mai mic de angajat mai bine de jumate și că nu mi s-a părut corect ca sa ni se taie bonusurile sau sa fie impartote in mod egal la toti angajați, acest lucru nu se mai facuse niciodată.
In urma acestui email cei de la conducere au insistat sa plec sau sa ma mute pe alt deparatament unde munca cică ar fii mai puțină. Eu am refuzat si am continuat să muncesc in contiinuare fara ca sa schimb ceva dupa ce doar mi-am spus punctul de vedere care a deranjat.
Acuma ei ma acuza ca am fraudat sistemu eu am dovezi de ce am facut ce am facut, si le am explicat ca a fost doar in avantajul companieie si nimic mai mult “fraudat sistemul de mult spus” dar e vor cu orice preț să mă dea afară după 4 ani in care nu am făcut niciodată nimic greșit și din contră sunt printre cei mai buni si muncitor din acest colectiv.
Intrebarea mea este m-au pus ori sa imi dau demisia ori să ma cerceteze indisciplinar, si am refuzat demiasia, ne având nici un referat nimic nici o abatere pana acuma, mi se paote desface contractul de muncă fortat. Ma pot da afara fortat? Am făcut bine ca nu am aceptat demisia?
Aștept cu nerabdare un raspuns. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:37, 26 Iunie 2020
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. Angajatorul nu trebuie să respecte ordinea sancțiunilor stabilită prin art. 248 din Codul muncii, ceea ce înseamnă că poate aplica sanctiunea concedierii disciplinare chiar dacă salariatul este la prima abatere disciplinară, în raport cu fapta săvârşită, urmările produse şi vinovăţia făptuitorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Manipularea conducatorului auto de catre patron! alin_ionel85 alin_ionel85 Buna ziua!!! De curand am solicitat incetarea contractului de munca cu o firma de transport rutiei,in care eram angajat in calitate de conducator ... (vezi toată discuția)
Demisia emilia31 emilia31 Buna ziua, Cazul meu este asa: intentionez sa demisionez si in contractul meu de munca sunt specificate 15 zile calendaristice pentru preaviz. Dupa ce merg cu ... (vezi toată discuția)
Drepturile unui angajat cand este dat afara fara motiv. ce trebuie sa fac alexandra1002 alexandra1002 Buna ziua! Am si eu o intrebare legat de o concediere . Incep prin a povesti cu inceputul sotul meu a lucrat la un restaurant cu functia \"pizzar\" anul ... (vezi toată discuția)