avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Pensie anticipata/ impozit venit din dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Pensie anticipata/ impozit venit din dividende

Sunt unic asociat la un SRL cu 1 angajat ( eu ) . Intentionez sa ma pensionez anticipat pana la sfarsitul anului. As vrea sa stiu, va rog, daca firma va putea sa functioneze ulterior cu 0 angajati si daca eu pot ramane in continuare actionar in conditiile in care voi fi pensionata anticipat. Ce fel de impozite voi datora statului ? Multumesc. Zi buna .
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: danacodana , utilizator 18:37, 12 Octombrie 2020
M-am dumirit ca art. 114 din Legea pensiilor 263/2010, care a fost modificat prin Legea nr. 217/2017 este cheia. Inainte suna asa: (1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze: b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parțiale, se regăsește în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepția consilierilor locali sau județeni. Art. 6 zice:
I a) persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldații și gradații voluntari;
b) funcționarii publici;
II. II. persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi,cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I;
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și care se află în una dintre situațiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale și întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice;
d) persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activități profesionale;
Acum s-a modificat prin Legea 217 si suna asa si astfel putem sa ne pensionam anticipat partial si sa functionam cu firma fara salariati:
La articolul 114 alineatul (1), literele b), c), e), f) și h) se modifică și vor avea următorul cuprins:
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parțiale, realizează venituri lunare aflânduse în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II;
Deci a disparut pct. IV de mai sus.
Nu stiu daca ati inteles, ca e mult de scris!
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicit un raspuns competent metulica metulica as vrea sa stiu daca in cazul in care ma pensionez partial anticipat sau anticipat exista o cale legala de a lucra la o firma fara a fi renumerat multumesc (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata si contract de munca bulzanv bulzanv am 37 ani lucrati ,as putea sa ma pensionez anticipat cu penalizare pentru 24 luni ( 18%) .Doresc sa =mi raspundeti daca m-as pensiona anticipat as mai ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie anticipata cu venituri realizate in sectorul privat simona_iunie simona_iunie Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care se pensioneaza anticipat dintr-o institutie publica, poate sa lucreze dupa pensionare la o firma ... (vezi toată discuția)