avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociație proprietari - obligativitate?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociație proprietari - obligativitate?

Bună ziua. Blocul în care locuiesc care asociație de proprietari. Președintele, și-a dat demisia și nu reușim sa ii găsim înlocuitor. Banca prin care se efectuează plățile solicita acum o reactualizare a datelor președintelui și, din ce am înțeles de la fostul președinte, dacă nu se găsește un înlocuitor pt a se actualiza datele, atunci contul la banca va fi închis și nu se vor mai putea face plățile comune de bloc (curent pe scara, apa etc). Întrebarea mea este: se poate renunță la asociatie? Este neapărat nevoie de un președinte? Cum se pot efectua plățile într-o astfel de situație?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: acosulea , utilizator 17:59, 24 August 2020
Faceti adunare generala. Cineva tot o sa vrea sa fie...Unele banci vor ca sa fie 2 semnaturi, administrator si presedinte. Macar pentru asta alegeti pe cineva.
de 6 luni tot facem adunari, nu vrea absolut nimeni. intrebarea era cum putem face platile in lipsa unui presedinte, avand in vedere ca nu vom gasi pe cineva. De asemenea, am gasit pe net articole din 2018 unde se mentioneaza obligativitatea unei asociatii de proprietari si as vrea sa stiu daca legea este de actualitate sau daca putem renunta la asociatie + cum putem face platile daca renuntam la asociatie
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca renuntati la asociatie, trebuie cineva sa devina responsabil si va lua toate facturile pe numele lui, recuparind apoi banii de la ceilalti. Fiti dvs. acela si gata, ati rezolvat problema.
acest răspuns util
Presedintele de asociatie exercita responsabilitatea functiei in baza unui contract de mandat
Demisia este institutia care operea in conformitate cu disp Codul muncii in cazul existentei de contract individual de munca
In cazul presedintelui de asociatie,acesta poate renunta a mai exercita atributii
Legiuitorul a prevazut ca in cazul in care presedintele de asociatie din varii motive este in imposibilitate sa exercite atributiile aferente functiei,poate sa delege provizoriu un vicepresedinte dintre membrii comitetului executiv care sa exercite provizoriu responsabilitatea de presedinte de asociatie
Conform disp L nr 196/2018 convocati adunare generala,alegeti alt presedinte de asociatie
Întrebarea mea este: se poate renunță la asociatie?

Detaliati intrebarea
Conform disp L nr 196/2018 reprezentantul legal al asociatieid e proprietari este presedintele de asociatie care reprezinta si apara interesele asociatiei si ale mebrilor proprietari in raport si fata de terti -inclusiv in instanta de judecata
Platile catre asociatia de proprietari se pot efectua prinmai multe variante inclusiv in contul bancar al asociatieid e proprietari
acest răspuns util
Buna ziua, multumesc pt raspunsuri

In legatura cu ce ati spus:
ynocentta a scris:

Conform disp L nr 196/2018 convocati adunare generala,alegeti alt presedinte de asociatie
Întreb

am facut asta. de 6 luni, de cand presedintele si-a dat demisia, tot facem adunari generale, insa nimeni nu vrea sa fie presedinte.

ynocentta a scris:

Detaliati intrebarea

Intrebarea este: avand in vedere faptul ca nu avem niciun presedinte si ca nici nu reusim sa gasim o alta solutie, ma intrebam daca putem functiona fara asociatie. sa renuntam definitiv la asociatia de proprietari. Am vazut pe net articole (dar din 2018) care mentionau ca este ilegal si as vrea sa stiu daca acum este sau nu legal ca un bloc sa functioneze fara asociatie de proprietari.

In al 2lea rand, nepricepandu-ma deloc la astfel de situatii, nu stiu cum trebuie procedat in cazul in care renuntam la asociatie: cine si unde se plateste. Am intrebat la administratie si am primit urmatorul raspuns: "Se poate plati intretinerea cash si se pot plati utilitatile cash dar pe o perioada limitata deoarece este nevoie de un extras de cont pentru a opera in contabilitate...deci dupa inchiderea contului nu se vor putea emite listele de plata". Este adevarat?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Bună ziua. președintele asociației de proprietari își dă ... Carlo Carlo Bună ziua. Președintele Asociației de Proprietari își dă demisia (la 1 ianuarie un alt.membru si-a dat demisia rămâne 3 în momentul de fata). Ce acte ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc diablow777 diablow777 Buna ziua, Am nevoie de o lamurire, daca ma poate ajuta cineve... Locuiesc intr-un bloc relativ nou (5 ani) care insa are mai multe probleme decat un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in urma unei intruniri desfasurate saptamana trecuta ... Baideanucatalina@gmail.com Baideanucatalina@gmail.com Buna ziua! In urma unei intruniri desfasurate saptamana trecuta in cadrul asociatiei de proprietari, presedintele asociatiei si a exprimat verbal demisia, a ... (vezi toată discuția)