avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protectia muncii SRL 1 angajat, punct de lucru si ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protectia muncii SRL 1 angajat, punct de lucru si sediu casa proprie

Am un SRL pe comert online la care sediul social si punctul de lucru este in casa proprie. Am angajat de curand prima persoana - pe sotie, care evident a lucrat neplatita pana acum tot la firma.
Este nevoie sa intocmesc dosar de protectia muncii, data fiind situatia descrisa mai sus? Daca da, pot sa il fac eu (cer model) sau trebuie sa chem firma specializata sa imi umble prin casa proprie? Marfa se tine efectiv in dulapuri.
Ce alte obligatii mai am?
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2020
Octavian1978, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:40, 2 Iulie 2020
Buna ziua,
Sfatul meu este sa apellati la un serviciu extern care sa va faca ambele activitatii, atat PSI-SU cat si SSM-Securitate si Sanatate in Munca.
Puteti face chiar dvs., ca angajator, astea dar trebuie sa urmati cursuri de SSM si PSI-SU.
Si mai luati legatura cu un medic de medicina muncii, pentru fisa de aptitudine.
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2020
Ionut.ion, utilizator
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.9 (4) În cazul micro-întreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
Sunt prevederi similare si pentru psi-su.
Cititi legislatia ssm si respectiv psi cu atentie. Gasiti legislatia pe internet. Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Completati fise individuale de instruire in domeniul ssm, respectiv psi-su pentru fiecare angajat.
Nu exista model prestabilit pentru "dosar".
Marfa pe care o depozitati este esentiala pentru modul de abordare a activitatilor ssm si respectiv psi-su. Daca marfa nu face parte din randul produselor periculoase (toxice, inflamabile, caustice, combustibile, etc.) conditiile de depozitare nu ar trebui sa fie deosebite.
In conditiile in care depozitati si comercializati produse/ echipamente periculoase, situatia se complica, in sensul ca aveti nevoie si de autorizatii emise de ISU_psi si ITM, pe care nu le puteti obtine fara un acord notarial de accept al vecinilor/ asociatiei de proprietari.
Orice marfa pe care o depozitati trebuie sa fie insotita de instructiuni tehnice in original si traduse in l.romana. In instructiuni se nominalizeaza masurile ssm si psi-su care trebuiesc respectate.
Produsele periculoase se livreaza insotite si de fise tehnice de securitate in care abordarea problematicii este detaliata.
Multumesc la toti, pentru raspuns. In ce tara "minunata" traim. Cat timp nu am avut angajati, mai bine de 1 an a fost OK totul. Sotia lucra, societatea mergea - fara protectia muncii, PSI si fise de aptitudini, acorduri etc. Din momentul in care ai 1 angajat (sotia in casa proprie) trebuie sa faci dosare peste dosare in plus, fata de ce am trimis la ITM, cu toate ca nu s-a schimbat nimic in modul de functionare. Mentionez ca marfurile nu sunt periculoase unele nici nu ar arde daca le bagi in foc fiind din metal.
De ce nu va ganditi si la salariat, la drepturile sale conferite de aceste legii?
Spre exemplu... in cazul unui accident de munca poate beneficia de tratament, plata concediilor medicale, proteze, pensie de urmas ( pentru urmasii sa-i), etc.
Plus ca aceste prevederi nu sunt o "inventie" romaneasca ( este adevarat ca ele existau sub alta forma si inainte de aparitia legii 319/2006), sunt transpunerea in legislatia noastra a unor directive europene pentru protectia salariatilor.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2020
Ionut.ion, utilizator
Decizia va apartine. Puteti sa va asumati activitatea de ssm, respectiv psi-su. Legea va permite.

Alte discuții în legătură

Ssm si psi ALEXANDRU - ADRIAN MIU ALEXANDRU - ADRIAN MIU Va rog sa ma ajutati elaborarea unui Regulament SSM si PSI pe scoala Va multumesc (vezi toată discuția)
Protectia muncii + medicina muncii tiroid tiroid Buna ziua, Am infiintat un punct de lucru intr-o cladire de birouri cu 4 etaje si 20 biouri de 30-40mp pe etaj. Cladirea are hidranti, extinctoare si ... (vezi toată discuția)
Ssm si psi DianaU27 DianaU27 Buna ziua, Pentru o microintreprindere cu 2 angajati cu norma intreaga(administratorul si sotia lui) este necesar sa se contracteze un serviciu extern SSM si ... (vezi toată discuția)