avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca mortal
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca mortal

Buna ziua ! Am urmatoarea problema:
Logodnicul meu la acea vreme( concubin) tatal copilului meu a decedat în urma unui accident rutier in fata firmei cand a iesit de la munca acum dupa 1 an si 7 luni a venit scrisoare Itm ca a fost accident de munca fiind la 5 min dupa iesirea pe poarta fabricii acea scrisoare este in mai multe exemplare la mai multe institutii + 1 la familie. Acum intrebarea mea este : trebui sa iau avocat ptr asa ceva? Fac cerere undeva? Legea ce spune ? La momentul respectiv sotul meu ( concubin) avea in intretinere 2 minori ceea ce reiese si din decizia venita.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:59, 6 Iulie 2020
Buna ziua,
Si cine se face vinovat de producerea accidentului, soferul sau concubinul dvs.?
Nu ar strica sa mergeti cu actele primite de la ITM la un avocat pentru a va sfatui la obiect dupa ce le studiaza.
Trebuie sa primiti de la ITM un PV de cercetare AM si de la angajator formularul FIAM de inregistrare AM.
Conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP sunt aplicabile prevederile,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Angajatorul trebuie sa depuna la CJP - PV de cercetare AM si formularul FIAM. In baza acestora si a documentelor depuse (document medico-legal), CJP poate plati cele sus mentionate.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma pot exista prevederi conform carora victimele AM si BP beneficiaza de ajutoare materiale si/ sau banesti.
Fiind vorba de un AM mortal, dosarul de cercetare intocmit de catre ITM/ inspectia muncii se trimite la parchet. Procurorul poate decide sau nu inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor gasite responsabile de producerea evenimentului rutier. Dosarul a fost deschis de parchet la data producerii evenimentului si politia a facut cercetari separate de ITM/ Inspectia muncii..
In cadrul cercetarii, urrmasii victimei vor fi solicitati la parchet pentru declaratii si intrebati daca se constituie parte civila in dosar.
Puteti deschide direct actiune in instanta impotriva persoanelor gasite responsabile de producerea evenimentului (cele nominalizate in PV de cercetare intocmit de catre ITM.
Puteti consulta un expert tehnic judiciar in specializarea cod rutier si altul in specializarea protectia muncii, care cu documentele in fata va pot sfatui eficient.
Gasiti pe internet lista cu experti aprobati de catre MJ aici: [ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la Casa Judeteana de Pensii, biroul "accidente de munca" si solicitati plata asgurarii la risc de accident (patru salarii medii pe economie) si plata unei pensii de urmas pentru copii.

Despăgubiri în caz de deces
ART. 45
(1) În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană, care poate fi după caz: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică.
ART. 46
Cererea pentru obţinerea despăgubirii în caz de deces se depune la sediul asigurătorului, însoţită de actele din care rezultă dreptul solicitantului, potrivit prezentei legi.
ART. 47
(1) Admiterea sau respingerea cererii se face prin decizie emisă de asigurător în termen de 20 de zile de la data depunerii cererii.
(2) Decizia se comunică în scris solicitantului în termen de 5 zile de la data emiterii ei.
ART. 48
Plata despăgubirii în caz de deces se face în termen de 15 zile de la data comunicării
deciziei prevăzute la art. 47.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2020
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri accident de munca CrisstinaDaniela CrisstinaDaniela Buna seara mama mea a avut un accident rutier in urma careia a decedat a fost considerat accident de munca mortal de traseu intrebarea mea este in calitate de ... (vezi toată discuția)
Accident de munca, soldat cu deces Zsuzsanna Lukacs Zsuzsanna Lukacs Buna ziua, Intrebarea mea este, daca vaduva unui salariat decedat in accident de munca, poate actiona in instanta pe patronul firmei pentru daune? ... (vezi toată discuția)