Trebuie sa primiti de la ITM un PV de cercetare AM si de la angajator formularul FIAM de inregistrare AM.
Conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP sunt aplicabile prevederile,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Angajatorul trebuie sa depuna la CJP - PV de cercetare AM si formularul FIAM. In baza acestora si a documentelor depuse (document medico-legal), CJP poate plati cele sus mentionate.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma pot exista prevederi conform carora victimele AM si BP beneficiaza de ajutoare materiale si/ sau banesti.
Fiind vorba de un AM mortal, dosarul de cercetare intocmit de catre ITM/ inspectia muncii se trimite la parchet. Procurorul poate decide sau nu inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor gasite responsabile de producerea evenimentului rutier. Dosarul a fost deschis de parchet la data producerii evenimentului si politia a facut cercetari separate de ITM/ Inspectia muncii..
In cadrul cercetarii, urrmasii victimei vor fi solicitati la parchet pentru declaratii si intrebati daca se constituie parte civila in dosar.
Puteti deschide direct actiune in instanta impotriva persoanelor gasite responsabile de producerea evenimentului (cele nominalizate in PV de cercetare intocmit de catre ITM.
Puteti consulta un expert tehnic judiciar in specializarea cod rutier si altul in specializarea protectia muncii, care cu documentele in fata va pot sfatui eficient.
Gasiti pe internet lista cu experti aprobati de catre MJ aici:
[ link extern ]