avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Asigurare ptr gravide
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Asigurare ptr gravide

Am fata gravidă în 32 săptămâni a lucrat la [nume cinema] brașov până acum a fost în șomaj tehnic de la 1 iulie urmă să între în concediu prenatal dar a fost anunțată că începând cu 24 iunie nu mai este asigurată și nu mai poate beneficia de concediu ce trebuie să facă ? Mulțumesc frumos
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2020
Elena Andreea, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:54, 7 Iulie 2020
Cine a anuntat-o si de ce ?
A anunțat.o medicul de familie
Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada încadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
FEMEI INSARCINATE / LAUZE (adeverinta are valabilitate 1 an).
1.copie dupa Cartea de identitate sau Buletinul de identitate (pagina 2, 3, 4 si mutatia);
2.adeverinta medicala sau copie dupa Certificatul de nastere al copilului;
3.declaratie pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri sau documente justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara
[ link extern ]
II puteti transmite medicului de familie sa mai citeasca legislatia...
Art. 23 din OUG 158/2005
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
(2) De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
(3) În situațiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul al indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuția asiguratorie pentru muncă, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Deci... daca o sa beneficieze/opteaza pentru somaj normal... depuneti certificatele pentru concediu maternal la AJOFM.
Daca nu opteza/beneficiaza de acest somaj normal*, depuneti aceste certificate pentru concediu maternal la Casa judeteana de sanatate.

Ce perioada a lucrat pana acum?
Cred ca este vorba despre altceva. 90% dintre persoanele care au fost in somaj tehnic apar ca neasigurate la CASS din cauza unei erori zic ei. Recomanda firmelor sa faca rectificative pe lunile in care au avut somaj tehnic. Angajatorul trebuie sa rezolve problema.

Alte discuții în legătură

Casnica pe asigurarea sotului ContSters318961 ContSters318961 Buna ziua, Stau acasa,nu am lucrat niciodata,am 21 de ani si sunt insarcinata in 2 luni.Doresc sa va intreb daca pot trece pe asigurarea sotului?si daca,find ... (vezi toată discuția)
Plata cas gravida carmen-ioana carmen-ioana buna dimineata,as avea si eu o nelamurire...sunt insarcinata in 9 sapt,am fost la medicul de familie pt o trimitere la analizele de sange si mi sa pus ca nu ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala gabriella27 gabriella27 Buna ziua.Ma numesc Mititelu Gabriela si problema mea este urmatoarea:sunt insarcinata insa nu lucrez deci nu beneficiez de asigurarea medicala.M-am interesat ... (vezi toată discuția)