avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Inmatriculare auto import
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Inmatriculare auto import

Buna ziua,

Am achizitionat recent un autoturism import Germania. Autoturismul a fost adus in Romania pe platforma de catre o firma ce are ca obiect de activitate importul de autoturisme. Eu am cumparat masina de la o persoana fizica care l-a randul ei a cumparat autoturismul de la firma respectiva. Auto are numere rosii valabile. Am facut contract de vanzare-cumparare cu persoana fizica si am obtinut de la aceasta si Certificatul (viza) fiscal eliberat de Fisc. Am desemenea factura din Germania (inclusiv tradusa) si factura din persoana fizica de la care eu am cumparat masina si firma importatoare. Am trecut deasemenea prin RAR cu autoturismul. La inmatriculari in orasul in care locuiesc imi cer insa si Certificat Fiscal de la firma importatoare. Este legal sa mi se ceara asa ceva la dosarul de inmatriculare? Daca firma respectiva nu imi va elibera acest certificat ce pot face eu in continuare? Cui ma pot adresa?

PS: Imi cer scuze daca nu am ales corect categoria
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2020
crt82, utilizator
Cel mai recent răspuns: crt82 , utilizator 19:58, 8 Iulie 2020
termenul de declarare a unui autoturism la DITL este de 30 zile de la intocmirea DVI. daca masina a stat mai mult de 30 zile in curtea firmei importatoare, aceasta ar fi trebuit sa se execute.
singura posibilitate sa obtineti certificatul fiscal al importatorului e sa-l rugati frumos, eventual sa platiti dvs taxele aferente. legea nu-l obliga. daca intermediarul nu i-a cerut... numerele rosii sunt pentru circulatia provizorie. n-au nici o legatura cu inmatricularea.
Masina nu a stat in curtea firmei importatoare mai mult de 30 de zile. Intermediarul a declarat masina la DITL si mi-a eliberat fiscalul dupa ce am obtinut CIV. Insa cei de la Inmatriculari imi cer si fiscal de la firma importatoare. Ma interesa din punct de vedere legal daca este corect ca cei de la Inmatriculari sa imi ceara si fiscalul de la firma importatoare. Si ce pot face din punct de vedere legal, in afara de a ma ruga pe la usa firmei si de a plati comisioane care nu sunt prevazute de lege.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2020
crt82, utilizator
din punct de vedere legal, nu e nimic de facut, si iata de ce: in acest proces se amesteca doua concepte: proprietatea asupra masinii, care va apartine legal 100%, si privilegiul de a o folosi pe drumurile publice, care se supune codului rutier.
daca dreptul de proprietate va este garantat, dreptul de a circula incumba o suma de conditii, pe care importatorul le evita prin mecanismul descris de dvs.
exista scheme care reduc riscurile, insa ele sunt accesibile contra cost si nu in aceasta etapa. consultati un specialist in importuri
mai exista o posibilitate, de verificat: firma importatoare sa nu fie platitoare de TVA si sa nu fi platit TVA-ul aferent importului, cf. pct 8 din linkul urmator: [ link extern ]
Daca firma si/sau intermediarul vor refuza eliberarea tuturor actelor necesare inmatricularii ma voi adresa Instantei. Refuz sa cred ca din punct de vedere legal nu se poate face nimic si eu ca si cumparator de buna credinta stau la mana unor indivizi care vor sa ocoleasca prin diverse metode legea si taxele din Romania. O sa consult si un avocat daca nu primesc aici un raspuns concret.

Va multumesc pt. timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat fiscal-problema inmatriculare justinn justinn Buna seara, va prezint o problema (destul de neplacuta) la care, sper din tot sufletul sa-mi dati o rezolvare: La data de 6.12.2013 am cumparat un autoturism ... (vezi toată discuția)
Numere rosii, al doilea set costyy73 costyy73 Doresc sa cumpar o masina care are un set de nr rosii scoase si eu vreau sa scot pe al doilea in judete diferite ,De ce acte am nevoie de la vanzator ? (vezi toată discuția)
o mare problema in legatura cu o masina cumparata marvailav marvailav Buna ziua,am s eu o mare problema in legatura cu o masina cumparata de ceva timp,pe care nu pot sa o inmatriculez.Situatia sta in felul urmator:aceasta masina ... (vezi toată discuția)