avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acord de vânzare-cumpărare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acord de vânzare-cumpărare

Bună ziua.
Referitor la ultima mea întrebare www.avocatnet.ro/forum/discu... .

Pe scurt povestea este următoarea: am văzut o bucată de pământ, mi-a plăcut, am decis s-o cumpăr. D-na cu care am povestit - cea care părea a fi proprietara, mi-a spus că proprietara este de fapt mama dânsei, iar când m-am întâlnit cu dânsa la notar pentru a-i da avansul, mă așteptam să vină și proprietara - mama - dar ea nu era acolo. La notar am scris un document (dictat de notar) prin care eu dădeam un avans, iar fiica proprietarei îl primea, urmând ca până-n septembrie doamna să aibe actele de proprietate și împuternicire din partea mamei pt a încheia actul final. Documentul pe care l-am scris trebuia semnat de proprietar - care nu era acolo, dar pt proprietar a semnat fiica, iar martor a fost notarul. Documentul stipula că în cazul în care până-n septembrie d-na nu are actele, îmi va înapoia dublul sumei pe care i-am dat-o.

M-am dus cu documentul la țară pt a discuta cu proprietara, și să îl semneze, moment în care am aflat că de fapt d-na este cu demență senilă. Am scris pe forumul avocatnet.ro (link mai sus) și am aflat (mulțumesc!) că actul de vânzare - cumpărare nu se poate încheia decât dacă fiica obține tutela mamei sale.

Problema acum este că eu nu cred că fiica va obține tutela mamei într-o perioadă rezonabilă (2-3 luni) și nici nu vreau să pierd terenul, dar nici banii.

Așa că doresc să aflu dacă documentul pe care l-am semnat la notar (și în baza căruia i-am dat fiicei avansul) poate fi folosit pt a da fiica în judecată în cazul în care nu-mi pot obține banii înapoi (sau terenul).

Orice informație va fi apreciată.

Mulțumesc frumos.
Cu stimă,
Gabriel
Cel mai recent răspuns: gbaii , utilizator 15:09, 9 Iulie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Antecontractul semnat cu fiica proprietarei bunului care urmeaza a fi cumparat de dvs., in principiu, poate fi valabil in functie de continutul acestuia. Acest document semnifica obligatia dvs. de a cumpara si obligatia semnatarului de a vinde. In mod normal, promisiunea de vanzare din acel antecontract ar trebui sa fie sub conditie, respectiv sub conditia ca fiica proprietarei sa obtina tutela proprietarei. Dvs. puteti sa o actionati in judecata doar la momentul scadentei obligatiei sale, respectiv la data stabilita pentru vanzare sau mai inainte daca puteti demonstra ca acea conditie sub care s-a realizat promisiunea nu mai poate fi indeplinita. Daca in antecontract nu este inserata aceasta conditie, nu aveti o promisiune sub conditie ci promisiune de vanzare a bunului altuia si pentru a o actiona in judecata pe fiica proprietarei, trebuie sa asteptati data stabilita pentru vanzare.
Mulțumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de v-c cu clauza de uzufruct radu26 radu26 Pe scurt e vb de un antecontract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct incheiat intre mama si fiu.Dupa o luna de la incheierea lui mama primeste un ... (vezi toată discuția)
Vanzare -cumparare apartament cu restante la intretinere aalexa aalexa Buna ziua! Am si eu o problema: doresc sa achizitionez un apartament de la o vecina. Problema este ca nu are succesiunea facuta si nu are nici bani sa o ... (vezi toată discuția)