avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Poti lucra Daca ai decizia de pensionare anticipata?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Poti lucra Daca ai decizia de pensionare anticipata?

Am primit decizia de pensionare anticipata. Angajatorul doreste sa lucrez pana la sfarsitul acestei luni, Iulie inclusiv si luna August.
Legal cum este posibil asta?
Cel mai recent răspuns: Natygh , utilizator 19:08, 10 Iulie 2020
1. Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei anticipate partiale.

2. Potrivit Legii nr.263/2010 persoanele pensionate anticipat :
- nu pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal; (de exemplu, nu pot cumula pensia cu salariu)

- pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.

3. Suspendarea plăţii pensiei anticipate se face începând cu luna următoare celei în care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate, realizează venituri lunare în baza unui contract individual de muncă.

4. Pensia anticipată se cuvine de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, se acordă de la data înregistrării cererii şi se plăteşte de la data încetării calităţii de asigurat, după caz (vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) și art. 105 alin. (2) din lege).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.Aici am neclaritati. In data de 6 iulie 2020 am depus dosarul (intrunind toate conditiile legale) pentru pensionare anticipata partiala (cu penalizare). Sunt angajata intr-o institutie publica.
Va rog sa imi spuneti daca am inteles corect: dupa primirea deciziei de pensionare de catre angajator si de catre mine, am dreptul sa o contest in termen de 30 de zile, corect?
Nu am de gand sa fac acest lucru.
Apoi, in baza acestei decizii, pot solicita incheierea CIM. Dupa efectuarea formalitatilor de incheiere CIM (nota de lichidare, etc.), angajatorul trimite la Casa de Pensii incheierea CIM si cu luna urmatoare voi intra in plata pensiei (care va sosi, dupa cate am citit, cam in 2 luni).
Este corect acest parcurs? Intreb pentru ca nu am inteles de ce ati spus ca CIM inceteaza de drept la data comunicarii deciziei, dar pensia se plateste de la data incetarii calitatii de asigurat.Mi se par ca se bat cap in cap aceste lucruri., ramanand o perioada descoperita. Asta, daca am inteles bine textul de lege.
In speranta ca m-am facut inteleasa, va doresc o zi calma.
Multumesc tare mult!
Raspuns vag. Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata si incetare cim tuilleries tuilleries Buna ziua. Am niste neclaritati. In data de 6 iulie 2020 am depus dosarul (intrunind toate conditiile legale) pentru pensionare anticipata partiala (cu ... (vezi toată discuția)
Incetare c.i.m. la pensia anticipata Raptor_40 Raptor_40 Aparitia Legii 49/2010 a reglementat un termen (cu 30 zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare se pot depune dosarele atat la pensia pentru ... (vezi toată discuția)
Cim inceteaza cu data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta? noneyro noneyro La 01 iulie 2012 imi voi depune cererea de pensionare pentru limita de varsta cu stagiul complet de cotizare. Mi s-a spus ca CM va fi desfacut de la aceasta ... (vezi toată discuția)