Stimati domni, apelez la ajutorul dvs deoarece in acest moment nu mai stiu cu cine ar trebui sa iau legatura. Voi incerca pe scurt sa prezint o situatie ce nu-si mai gaseste rezolvarea.
Mama mea a mostenit un teren (cumparat pe chitanta de mana de catre bunicul ei notar, tatal mamei mele ocupand terenul pana la data decesului). Se merge in instanta dupa decesul tatalui pentru recunoasterea ei ca proprietar- in timpul procesului o parte din teren e ocupata abuziv de unul din vecini. Instanta o recunoaste ca proprietar pe terenul respectiv, mai putin parcela ingradita abuziv (mentionat si in expertiza topo efectuata) care nu este luata in discutie. Se deschide proces impotriva vechilor proprietari pentru recunoasterea actului de vanzare-cumparare si pentru respectiva parcela, se castiga procesul instanta recunoscand pe mama mea ca proprietar (o noua expertiza topo noteaza ca terenul e ingradit abuziv). Se notifica vecinul cu privire la faptul ca trebuie sa elibereze terenul si acesta refuza. Se deschide proces impotriva vecinului ce a ingradit terenul si acesta prezinta in favoarea sa doar o chitanta de mana cu titlu de act de vanzare -cumparare pe care il contestam (nici scrisul si nici semnatura nu erau ale tatalui mamei mele). Vecinul declara ca a scris personal chitanta si bunicul meu a semnat-o motiv pentru care se face expertiza criminalistica doar pentru verificarea semnaturii. Aceasta arata fara dubiu ca semnatura pretinsului vanzator nu ii apartine. In baza expertizei si a faptului ca actul prezentat nu a fost incheiat in forma autentica instanta ne da castig de cauza si impune acestui personaj sa lase terenul in deplina posesie si proprietate mamei mele. Deschide recurs pe care il pierde. In prezent dechide dosar de contestatie in anulare recurs si un nou proces in care cere daune pentru imbunatatirile aduse terenului (gard cu care a ingradit, pomi fructiferi 13, sera, ridicare gunoaie de pe teren- desi nu era un teren liber pe care sa se plimbe lumea si aducere pamant pentru nivelare). Mentionez ca terenul in cauza a fost masurat de experti cu supr 141,66mp.
In dosarul de daune, instanta decide ca se impune efectuarea unei expertize care sa stabileasca ce imbunatatiri au fost aduse si valoarea acestora in ciuda faptului ca ne-am opus deoarece nu isi are sensul.
Si de aici distractia-expertiza tehnica efectuata de expert cu specializare constructii si evaluare imobiliara mentioneaza doar cele spuse verbal de catre vecinul nostru, nu se noteaza obiectiile ridicate de mama mea, nu se precizeaza ce fel de inscrisuri i s-au inmanat expertului si de catre cine, calculele sunt facute pe aprecierile expertului fara a exista nici o factura sau inscris care sa ateste valorile si cantitatile de materiale folosite, dimensiunile terenului sunt mai mari decat cele notate de catre expertii anteriori, expertul dandu-si chiar cu parerea si facand aprecieri in materie in care nu este specializat (recunoaste singur in scris).
Cum expetiza are 3 pagini va dau doar o mostra din document:
"Expertiza are rezerve si nu poate identifica exact cantitatea de deseuri si resturi menajere evacuate de reclamant din pretinsa groapa de gunoi ce ar fi existat pe acest teren. Apreciaza in acest sens evacuarea a 30 tone de moloz si deseuri transportate la o distanta medie de 2,5 km. De asemenea, tot cu aproximatie se retine transportarea a 50 tone de pamant de curte raspandit pe suprafata de 148 mp.
Deci, se apreciaza un strat mediu de 15 cm pamant de curte raspandit cu lopata pe intreaga suprafata: 148mp x 0,15 m= 21 mc, iar pentru groapa de gunoi se apreciaza folosirea diferentei de 50 mc-21 mc=29 mc.
Solarul metalic existent pe teren din anul 2000 (afirmatiile reclamantului) este o constructie simpla, formata din cinci fiare curbate sudate intre ele cu bare orizontale de Ø 8 mm.
Pe teren se afla plantati 13 pomi fructiferi (visini, pruni, meri, peri) plantati tot in anul 200 [exact asa s-a trecut], dintre acestia 12 fiind pe rod.
Evaluarea imbunatatirilor aduse terenului in exploatare descrise anterior:
1. Art. TRA01 A159 as- transport materiale de la teren la groapa de gunoi:
21,00mc x 55 lei/mc= 1.155 lei RON
2. Art. AS1- transport pamant pentru astupat groapa si stratificat curtea, inclusive imprastierea acestuia:
29,00 mc x 65 lei/mc = 1.885 lei RON
3. Art. AS2 – schelet metalic- solar- la starea actuala:
23,10 mp x 35 lei/mc= 809 lei RON
4. Art. AS3 – schelet metalic montat vertical pentru sustinereavitei de vie (la starea actuala):
40,00 mp x 30,00 mc= 1.200 lei RON
5. Art.- Anexa 7 / Decretul 256/1984- imprejmuire din lemn cu stalpi din orice material:
25,29m x 115 lei/mp+ (0,30x115 pt. h=2)x 1,123= 3.305 lei
3.305 lei x 9867,536 (Buletinul documentar al CETR nr. 110/2009)x0,8 valoare ramasa= 26.089.765 lei ROL, respective 2.609 lei RON
6. Evaluarea pomilor nu este de specialitatea mea, dar orientativ, acestia ar valora astazi:
12 buc x 300 lei RON/buc= 3.600 lei "
Stimati domni, 3 milioane un pom? Cand toate pepinierele vand cu maxim 25 lei? Tone de gunoi pe un teren ce era ingradit si tone de pamant pentru nivelare la un teren de 141 de mp? Am facut un calcul si ar fi trebuit sa aiba o inaltime de aprox 8 metri deseurile respective. Plus decretul mentionat care din verificarile mele e abrogat de o lege. Este aberant.
Ma iertati ca nu am putut sa exprim totul in mai putine cuvinte dar am vrut sa arat in primul rand ca nu dorim sa nedreptatim pe cineva, ci doar sa recuperam ce ne-a fost luat printr-un abuz.
Ce ma sfatuiti? Cu cine as putea sa vorbesc ca sa ma lamureasca cu privire la aceasta expertiza si sa verifice daca este intr-adevar corecta si mai ales sa ma ajute in formularea obiectiunilor ce trebuie depuse inainte de urmatorul termen care este in 13 ianuarie 2010? Am ajuns la capatul puterilor cu acest individ.
Va multumesc mult pentru rabdare
Buna seara.In situatia in care nu aveti un avocat ca sa va acorde consultanta si sa va sfatuiasca cu privire la ce aveti de facut este bine sa solicitati sprijinul unui alt expert de aceeasi specialitate.
Aveti posibilitatea ca sa formulati, la primul termen de judecata, obiectiuni la expertiza in cauza sau/si, sa recuzati expertul, si/sau sa va angajati expert parte ,care sa fie prezent in momentul efectuarii expertizei (daca se incuviinteaza o noua expertiza) si care sa va lamureasca exact cum stau lucrurile.
Puteti sa efectuati si o expertiza extrajudiciara foarte bine argumentata care insa nu va putea fi luata in considerare de catre instanta dar ar putea sa influenteze, posibil in favoarea dvs., hotararea si motivarea acesteia.
Dvs. ar fi trebuit la randul dvs. sa cereti lipsa de folosinta a terenului, pe ultimii trei ani si poate faceati o tranzactie cu partea adversa si ajungeati la o intelegere...
Cred ca nici acum nu ar fi timpul pierdut sa initiati o astfel de actiune si apoi sa cereti conexarea dosarelor, daca sunteti inca la instanta de fond!Poate reusiti intr-un final sa solutionati amiabil litigiul...
In primul rand acea expertiza tehnica judiciara este la limita penalului , ca sa nu spun ca este de-a dreptul o grosolanie! Si va spun asta dintr-un simplu motiv: "aprecierile" expertului sunt pure fictiuni care pot fi contestate oricand deoarece ele nu au absolut nici un fel de fundament. Referitor la pomi exact aceeasi constatare! La 300 RON cumperi brazi de 2 metri inaltime! No comment!
Sfatul meu este sa apelati la serviciile unui expert tehnic judiciar care sa va formuleze obiectiunile la expertiza!
Succes!
=D>
Va multumesc tuturor foarte mult pentru raspunsuri.
Din pacate nu se mai poate lua in discutie nici un fel de intelegere. Terenul a fost ingradit in urma cu 9 ani in baza unei chitante de mana scrisa de cel care a ingradit si care nu a fost semnata de catre tatal mamei mele- fapt dovedit prin expertiza grafologica. Consider ca a trecut destul timp pentru a mai discuta amiabil, mai ales ca acest individ ne tot taraste prin instanta.
As mai avea o singura intrebare si permiteti-mi sa va multumesc anticipat pentru timpul acordat:
Instanta a cerut ca expertiza sa stabileasca daca s-au efectuat imbunatatiri care sa sporeasca valoarea terenului. Pentru linistea mea si pentru a intelege corect- ridicarea unui gard de lemn (abuziv), plantarea unor pomi, ridicarea unui schelet metalic ce sustine vita de vie agatatoare si a unui schelet metalic (denumit sera), degajarea terenului de gunoaie (apreciat la 30 de tone- desi vorbim de un teren care in totalitatea lui era ingradit si nimeni nu putea sa deverseze acolo deseuri) si aducerea de pamant pentru acoperirea gropii de gunoi (apreciat la 50 tone) se pot considera imbunatatiri care sa sporeasca valoarea terenului? Asta in conditiile in care vorbim de lucrari efectuate fara acordul proprietarului, fara a se vinde vreodata aceasta parcela de teren, fara a se proba in vreun fel (chitante/facturi) decat pe spusele acestui individ. Mai mult, noi nici nu dorim sa ni se lase pe teren toate aceste lucrari.
Am recitit expertiza si nu am regasit vreo concluzie din partea expertului care sa raspunda la aceasta intrebare.
Nu vad in ce fel ar avea mama mea de castigat de pe urma lor, sau daca terenul ar costa mai mult acum avand cativa copaci in plus.
Din punct de vedere tehnic nivelarea unui teren care era sub limita de nivel poate fi considerata o imbunatatire, dar nu semnificativa! Restul sunt povesti!(ma refer la plantatul a 5-10 pomi , ridicarea unui gard de lemn si o copertina metalica sau schelet metalic ce era el)