avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Programul inegal de munca si plata pentru acesta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Programul inegal de munca si plata pentru acesta

Buna ziua !
Am si eu nevoie de niște informații pe care nu le găsesc nicăieri explicate concret.
Se da următoarea situație:
In CIM este specificat următorul lucru:
-programul de lucru este de 8 ore/zi , 40 ore/saptamana cu specificația ca se lucrează 12 ore cu pauza de 48 ore , fiind program inegal de munca.
Pentru aceasta situație, salariul brut este de 3588 lei , respectiv 2104 lei net.
Pana sa întâmpinam situația cu închiderea spatiilor comerciale din cauza pandemiei, pentru orele muncite lunar eram plătită cu 2104 lei, bani stipulati in contractul de munca , iar în cazul în care se făceau ore "suplimentare " peste programul de 12/48 , eram plătită suplimentar.(perioada concediilor, menționez faptul ca suntem 3 angajate, iar în perioada concediilor lucram o zi cu o zi, lucru nementionat in CIM)
După anularea restricțiilor si revenirea la munca , suntem în situația în care am început munca doar 2 persoane iar cea de-a treia este considerata back-up, astfel programul de munca fiind : 2 zile muncite a câte 12 ore , urmate de 2 zile libere. În momentul în care ne-au anunțat pentru reînceperea activității, ni s-a mentionat faptul ca totul din contract rămâne neschimbat, si nu am semnat niciun contract adițional pentru noul program de munca.
Am avut "surpriza " ca la incasarea salariului sa fiu platita cu mai putini bani decât primeam înainte pentru aceleași ture muncite, iar în momentul în care am cerut niște explicații mi s-a spus faptul ca nu am atins numarul de ore scrise în contract și ca de fapt, timp de 1 an de zile ei ne-au făcut un beneficiu ca ne-au dat salariul intreg. Mai mult de atât, deși ne pontam conform cu programul de lucru (9:30 - 22:00) - avem cartele electronice de pontaj - , de fapt suntem pontate 11 ore /zi pentru ca 1 ora este pauza de masa.
Este corect acest lucru ?
Practic , înainte, pentru 10 ture muncite /luna primeam 2104 lei , iar acum , pentru 8 ture muncite am primit 1237 lei .
Va rog sa ma ajutati cu un răspuns!
Va mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2020
RAMONARAMMY, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:18, 13 Iulie 2020
Dela 9.30 - 22.00 ... sunt 12 ore 30 min ????... deci pauza de masa ar fi de o ora si 30 min, daca sunteti pontate 11 ore /zi.

Sunt neconcordante in mesajul dvs ... reveniti cu situatia exacta si cu inteles in postare.
Sunt constienta de faptul ca de la 9:30 la ora 22:00 sunt 12 ore și 30 de minute. Exact acesta este lucrul pe care l-am evidențiat. Cu toate ca ajungem la munca la ora 9:30 obligatoriu, la ora 10 se deschide magazinul , inchidem la ora 22:00 , dar la sfârșitul lunii suntem pontate 11 ore/zi. Explicația lor a fost faptul ca o ora avem pauza de masa iar despre celalalta jumătate de ora nu se mai menționează nimic.
Întrebarea mea pentru care am cel mai mare interes este :
Care este salariul pe care ar trebui sa il iau lunar conform celor menționate în mesajul inițial? Cum e normal sa fiu platita , dacă înainte de pandemie eram platita cu 2104 lei pentru 10 ture lucrate si în contractul de munca este stipulat faptul ca programul de munca este de 8h/zi , 40h/saptamana, program dispus inegal in ture de 12/48? Reamintesc faptul ca în momentul de fata lucram 2 zile cu 2 zile, nicidecum 12 cu 48.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2020
RAMONARAMMY, utilizator
Care este salariul brut mentionat in c.i.m.?
Salariul brut este 3588 lei
Acesta se va raporta lunar la munca depusa (in functie de orele lucrate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. În cadrul unei firme cu activitate principală 5610-restaurante, ... ani_burian ani_burian Buna ziua. În cadrul unei firme cu activitate principală 5610-Restaurante, se lucrează de Luni-Duminică, programul de lucru este între orele ... (vezi toată discuția)
Program de lucru efectiv octav1ostef octav1ostef am program de 12 ore dar sunt pontat efectiv 11 ore , sub pretextul ca am pauze in timpul zilei . Este angajatorul obligat sa tina evidebnta efectiva a acestor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o nelamurire in legatura cu calculul normei de ... Ivan4434 Ivan4434 Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu calculul normei de lucru lunare ,rata de remuneratie per ora de munca si salariul minim pe economie legal vs ... (vezi toată discuția)