avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Posibilități și condiții de întocmire a unui act ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Posibilități și condiții de întocmire a unui act de participare cu bani, după cumpărarea unui imobil, mamă cu o cotă de bani+ fiu și noră proprietari în acte.

Bună ziua,
vă rog să mă ajutați într-o problemă vitală, v-o relatez mai jos, scuze pentru detaliere, o fac pentru o înțelegere mai bună.
În anul 2017, o mamă văduvă (de 60 de ani) împreună cu fiul și cu nora (de 35 și 30 de ani), au avut o înțelegere amiabilă în legătură cu cumpărarea unui imobil în care să locuiască toți trei, ulterior.
Imobilul a costat 125000 de euro.
Planul și participarea fiecăruia fost în felul următor:
inițial, ~26000 euro fiul + ~26000 nora + 4000 (avansul vine de la mamă + fiu) și diferența dintr-un credit imobiliar pe 25 ani. Ințelegerea fost ca și mama să contribuie cu partea sa, dar dintr-un apartament ce va fi vândut ulterior. În actul de proprietate figurează fiul și nora, căsătoriți dinainte de cumpărarea imobilului.
Doi ani mai târziu, mama reușește să vândă apartamentul personal și contribuie la plata parțială a creditului cu 34000 euro, (suma reprezentând cota sa parte din casa cumpărată) scăzând perioada de rambursare doar la 6 ani, rămânând aproximativ 27000 de euro. Nu s-a făcut act pentru banii dați la notariat.
Ințelegerea verbală a fost ca mama sa ia o camera + o baie mica și acces la spațiul comun în devălmășie, (adică pod, bucătărie, hol, curte), cu drepturi și întrajutorare și în cazul în care imobilul va fi vândut vreodată, ori, eventual, dacă cei doi ar fi divorțat, mama să primească cota sa parte, (actualizată) din casă, pentru a-și putea cumpăra un alt imobil pentru locuit.
Mama și-a plătit constat cota parte din facturile de întreținere ale casei, dar a contribuit financiar și la îmbunătățirea spațiului de locuit propriu și comun. Activitatea sa de câștigare a veniturilor proprii printr-o meserie liberală a fost mult diminuată de ajutorul substantial oferit la gătit și la alte activități casnice și gospodărești inclusiv, crescând și mai mult, când, în 2019, a apărut un copil pe lume.
În anul 2020 situația s-a schimbat deoarece atitudinea norei a devenit una de încercare de dominare și de înjosire a mamei soacre, acesteia nerecunoscându-i-se niciun drept, de exemplu, să planteze un copac sau să crească niște flori în grădină, etc., uneori au apărut și certuri mari, dar din motive banale.
De curând, tot după o altercație, nora a reacționat disproporționat și a cerut expres ca soacra să plece din casă , deoarece considera că relația dintre ele devenise una toxică. Copilul se mărise și era mai ușor de îngrijit, iar nora se consideră cea îndreptățită să aprobe, sau nu, orice se intreprinde în casă.
Mama ar pleca, dar cere, conform înțelegerii, să i se restituie cota parte din imobil, însă nu există banii cash de rambursat. Se propune de către noră contractarea de către soț a unui imprumut ipotecar pe 25 de ani, din partea soților și mama să locuiască în el, dar cine poate garanta că ratele vor fi plătite până la sfârșitul vieții mamei? Plus că fiul nu vrea, deoarece nu poate susține 2 rate din salariul său. ( Oare acest apartament poate fi trecut de la început pe numele mamei?)
S-a făcut o înțelegere de a merge la un notar și de a face un act de recunoaștere a banilor dați completat cu convențiile stabilite initial.
Cum este bine a fi întocmit acel act, ce clauze și ce alte soluții legale puteți oferi pentru rezolvarea situației, pentru ca mama să poată trăi în siguranță ?
S-ar putea ca mama să fie introdusă în actul de proprietate, cu acordul băncii desigur, deoarece mai este o sumă mica de plată?
Mulțumesc, aștept răspuns cu încredere!

Alte discuții în legătură

Cat la suta sanse ? gi-jane2 gi-jane2 O femeie in varsta 77 ani (atunci), locuia cu fiul, nora si cei 2 copii ai acestora intr-un apartament cu 3 camere. Fiul, un alcoolic la vremea aia, e ... (vezi toată discuția)
Declaratie notariala claudiunet claudiunet mama in varsta a lasat apartamentul ei proprietate fiului ei si nevestei prin act de vanyare cumparare. Ulterior nevasta reclama datorii iar soacra pune pe ... (vezi toată discuția)
Donatie apartament,la fiu,nora si nepot....e posibil? camicr camicr Buna seara,La mullti ani tuturor roamnilor. AM o rugaminte la dvs,sa ma ajutati intr-o lamurire pt prietena mea. este casatorita de 23 ani si locuieste ... (vezi toată discuția)