avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actionare asoc proprietari in instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actionare asoc proprietari in instanta

As avea o intrebare de procedura judiciara.
Concret, as vreau sa dau in judecata astfel incat instanta sa constate ca nu s-au indeplinit anumite criterii legale si deci asociatia nu are un drept.

De exemplu: nu a fost votat de 66% asfel incat sa se indeplineasca pragul pt modernizari si deci asoc ar face modernizarea ilegal. Mie imi suna a actiune in constatare, dar la actiune in constatare zice ca subiectul este un drept sau nu asupra reclamantului. Aici vorbim despre un drept inexistent al asociatiei in mod absolut pt ca nu are indeplinite cerintele legale.

Mie mi-ar suna si a contencios administrativ dar acela este versus autoritatile statului. Asociatia nu a devenit inca stat in stat, desi se straduie de mult, si deci nici asta nu merge.

Ma poate lamuri cineva ref ce tip de actiune ar trebui? Mentionez ca nu am bani de avocat si trebuie sa fac totul singur.

PS Si nici asociatia nu ar trebui sa o dau in judecata. Practic imi trebuie un arbitru independent (judecatoria) care sa constate daca sunt sau nu indeplinite cerintele legale.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2020
filip01, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru corecta si completa dv informare studiati atent disp L nr 196/2018
Pentru executare intretinere si reparatii parti comune condominiu,este necesar acordul 50+1% dintre participantii la adunarea generala
instanta sa constate ca nu s-au indeplinit anumite criterii legale si deci asociatia nu are un drept.

Daca lucrarile au fost executate sub egida asociatiei de proprietari,atunci actiunea trebuie formulata impotriva acesteia
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Totusi , de ce va opuneti modernizarii ? Am observat la blocuri faptul ca locatarii traiesc cate 50 de ani in acel bloc si nimeni nu pune mana sa varuiasca casa scarii , sa repare acoperisul , burlanele etc ...
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
instanta sa constate ca nu s-au indeplinit anumite criterii legale si deci asociatia nu are un drept.

1-Daca va confrntati cu situatie pentru care nu cunoastati solutionareasi ati apelat la forum,incercati initial sa va exprimati decent si ulterior sa prezentati detalii relevante utile analizei
2-Care sunt in opinia dv acele "criterii legale care nu au fost indeplinite"?
3-
sa se indeplineasca pragul pt modernizari

Legiuitorul nu a dispus prag pentru modernizari
Legiuitorul a impus conditia ca executarea de interventii l;a partea comuna condominiu sa fie realizata numai cu acordul a 50+1% dintre participantii la adunarea generala a membrilor proprietari
modernizari 66%, art 51
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2020
filip01, utilizator
Dv va legati de situatia hotararilor adoptate de adunarea generala,dar,legiuitorul a prevazut concret la art 48 si situatia adoptarii hotararilor de catre adunarea reconvocata
Articolul 51
Adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte, cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acţiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparţinând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinţei comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiţia ca ea să fie conformă destinaţiei condominiului, cu
respectarea legislaţiei în vigoare.


Articolul 48

(2)Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din membrii asociaţiei de proprietari, întrunirea adunării generale se suspendă şi se reconvoacă în termen de maximum 15 zile de la data primei convocări în condiţiile prevăzute la art. 47.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi pe bază de tabel convocator sau prin poştă cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, şi prin afişare la avizier, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.

PS Si nici asociatia nu ar trebui sa o dau in judecata.

In opinia dv impotriva cui intentionati sa promovati actiune daca nu impotriva asociatiei
de proprietari?
Care este entitatea juridica care a convocat forul adunarea generala pentru adoptare hotarari necesare executarii de modernizari la partea comuna de condominiu ?
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2020
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Renovare imobil (asociație de proprietari) vtoma vtoma Bună ziua! Suntem o asociație de proprietari și am dori să știm dacă putem renova imobilul (casa scării și fațada) cu acordul a două treimi din nr. ... (vezi toată discuția)
Este normal ca un om cu datorii mari la intretinere sa fie presedinte de bloc? stefanbaroncea stefanbaroncea Stau intr-un bloc cu 10 etaje, cu un nr. de 60 de apartamente. Cu 2 ani in urma in luna martie a fost ales un om, presedinte de bloc, la care in timp a ... (vezi toată discuția)
Membru in comitetul executiv, conditionat de drept de proprietate petrecg petrecg Buna ziua, in blocul unde locuiesc am fost ales membru in consiliul executiv, dar pentru a fi validat trebuie sa dovedesc ca sunt si proprietar. Apartamentul ... (vezi toată discuția)