avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de abitatie, limite si obligatii in relatia cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de abitatie, limite si obligatii in relatia cu proprietarul

Buna ziua,
Va solicit ajutorul pentru urmatoarea problema:

Matusa mea a decedat in luna mai 2020, iar prin testament mi-a transmis un drept de abitatie de 6 ani la adresa la care domicilia. De asemenea mi-a conferit tiltlul de legatar universal (bunurile din casa imi apartin). Varul care a mostenit casa imi cere sa plec mai repede, respectiv intr-un an (mai 2021), timp in care vrea sa inceapa anumite lucrari de renovare in scopul inchirierii. Asa cum i-am promis matusii mele si in acord cu ea, eu doresc sa infiintez o fundatie care sa functioneze la adresa respectiva timp de 6 ani.
Intrebari:
1. Pot fi obligata sa renunt la dretul de abitatie mai devreme de 6 ani printr-un eventual proces?
2. Mi se cer actele in original ale casei, este corect sa le predau pastrand doar copiile?
3. Daca doresc sa infiintez fundatia, am nevoie de acordul proprietarului? (dreptul de abitatie imi permite sa fac un contract de comodat cu fundatia?)
4. Daca doresc sa infiintez un SRL, am nevoie de acordul proprietarului?
5. Proprietarul doreste sa preschimbe contractele de utilitati ale casei pe numele sau. Este legal? Ma gandesc la posibilitatea in care primeste si plateste inaintea mea facturile, dorind sa demonstreze ca nu imi respect aceasta obligatie. Nu as vrea sa ajung in situatia de a face concurs la plati.
Pot trece contractele de utilitati pe numele meu?
6. Am cateva inregistrari cu matusa in care isi exprima aceste dorinte, pot reprezenta probe in cazul unui proces?
7. Sunt obligata sa ii permit accesul in imobil pentru modificarile / reparatiile pe care vor sa le faca sau pot refuza? Pot refuza orice contact cu ei, comunicand ca le predau cheile la finalul celor 6 ani?
p.s. Dupa dezbaterea succesiunii, am fost amenintata de catre varul matusii, insa nu am dovezi ("daca nu plec peste 1 an voi avea de-a face cu el") Cel mai probabil, vor mai urma si alte amenintari.

Cu multumiri pentru orice informatie oferita.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 04:32, 15 Iulie 2020
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
trebuie sa mergeti la notar sa dezbateti succesiunea, apoi in instanta daca nu exista intelegere.
Acum nu aveti nimic. Dupa, cand veti avea, nu are dreptul nimeni sa va deranjeze, veti locui acolo 6 ani.
Nu cred ca va putea functiona acolo vreo fundatie sau srl,

Art. 752. Limitele dreptului de uz si abitatie
Dreptul de uz ori de abitatie nu poate fi cedat, iar bunul ce face obiectul acestor drepturi nu poate fi inchiriat sau, dupa caz, arendat.

puteti refuza orice contact cu ei.

Nu stiu cum e cu contractele de furnizare, incercati sa incheiati online is vedeti ce acte se cer.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspuns.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
melikamy a scris:


De asemenea mi-a conferit tiltlul de legatar universal (bunurile din casa imi apartin).


Legatul universal conferă vocație la întreaga moștenire. (nu doar la bunurile dintr-o casă ori dintr-un anume loc)

Vărul „care a moștenit casa” avea și el un testament? (un legat cu titlu particular)? Sau cum a moștenit-o, mai exact? (ați spus că era „vărul mătușii”).
Iar dvs. (dacă ați folosit corect cuvânt mătușă = soră a mamei/tatălui dvs.) erați nepoată a defunctei. În această calitate, dvs. aveați vocație și la moștenirea legală, nu doar la moștenirea testamentară. Ați acceptat doar moștenirea testamentară?

La care „ei”/„le” vă referiți? („ie mai mulți” decât vărul? - iertați exprimarea).

S-a emis deja certificatul de moștenitor/legatar? (ați folosit expresia „după dezbaterea succesiunii”...).
Poate ar fi fost mai bine să treceți și pe la avocat ... înainte de dezbatere. Fiindcă mi se pare (depinde de corectitudinea cuvintelor folosite de dvs.) că puteați să ieșiți mai bine.

Oricum, dreptul de abitație nu vă îndreptățește să păstrați actele de proprietate. Nici să închiriați.
Nu are importanță ce i-ați promis dvs. mătușii și nici ce se zice că s-ar fi zis (înregistrat ori ba), dacă din testamentul scris rezultă altceva /dacă este scris altfel.
Nu degeaba este numit act de ultimă voință. Ce s-a mai zis, în altă primăvară, dar nu s-a scris, rămâne vorbă în vânt.

Dacă se dorea inființarea unei fundații printr-un act pentru cauză de moarte (testament) se putea. Dar nu trece nimeni pe la avocat: nici testatorul înainte de a muri, nici succesibilii (imediat) după ce au întropat mortul. Suntem întrebați în faza...acută. (de imi vine câteodată să scriu „spital de urgență” în loc de cabinet de avocat).
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2020
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspuns, revin cu detalii. “Ei” facea referire la familia varului matusii (var primar dupa mama ei), imi cer scuze pentru confuzie.
Matusa a fost verisoara de gradul 4 cu tatal meu, deci grad de rudenie indepartat. Varul primar a fost singura ei ruda in viata care ar fi putut sa o mosteneasca fara o dispozitie tastamentara expresa. La intocmirea testamentului a dispus astfel: imobilul A ramane proprietatea varului ei primar (legatar particular), imobilul B + imobilul C raman fiicei varului primar (legatar particular), imobilul D imi revine mie (legatar particular si universal). Dreptul de abitatie il am in imobilul A + bunurile din imobil. Succesiunea a fost dezbatuta, iar certificatul de legatar emis. Dorinta mea este aceeasi cu a matusii: sa raman in imobilul A atat cat imi permite dreptul de abitatie si sa infiintez fundatia cu sediul la acea adresa. Nu este posibil sa fac un contract de comodat pentru acest lucru? Dorinta familiei varului este sa plec peste cateva luni. Intre timp, vor sa le permit accesul in imobil pentru renovare, lucru cu care nu sunt de acord. Inainte de testament matusa s-a consultat cu un avocat. Varul i-a spus ca e de acord cu dreptul meu de abitatie, cu toate ca a pus mare presiune pe ea sa ii lase ei tot patrimoniul. Eu nu am intervenit sau influentat cu nimic din ce a gandit ea, am incurajat-o sa faca cum crede de cuviinta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aam înțeles acum. (nu erați nepoată, așa cum părea).

Prin eliberarea certificatului ați intrat în stăpânirea moștenirii.
Iar vărul (și familia) - să vă admire ușa pe dinafară pentru următorii 6 ani. (termenul pentru care s-a constituit dreptul de abitație).
Nu au motiv să vă pretindă să plecați peste câteva luni. Nici să intre spre a zugrăvi mai frumos decât vă place dvs.
Probabil va fi necesar să purtați niște „bătălii” cu ei (sub formă de notificări scrise, în prima fază, și poate chiar să recurgeți la acțiunea confesorie - depinde de șicanele ce le vor trece prin minte). Discutați cu un avocat (preventiv, nu doar în faza acută.)

Aveți dreptul de a locui împreună cu soțul dvs. și copiii (chiar dacă nu-i aveați la vremea constitirii dreptului), cu părinții dvs. și alte persoane aflate în întreținere. Dar nu am o veste bună cu privire la sediul srl ori al fundației.
De fapt, la aproape toate întrebările formulate cu „posibil” („nu e posibil să fac un contract de comodat”) mie îmi vine să răspund: „orice e posibil” sau „ia vedeți, se poate?”.
Căci, la drept vorbind, nu vă împiedică nimeni și nimic să semnați o foaie A4 și pe stânga și pe dreapta (în dublă calitate). Doar că, hârtia aceasta va trebui să părăsească sertarul când va veni vorba despre autorizarea funcționării - și aici vă veți încurca.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2020
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament legea 10/2001 - cont bancar Uranus1984 Uranus1984 In anii \'90, o persoana fara copii, fara sot, fara frati si parinti lasa prin testament ca in cazul decesului ei, toate imobilele nationalizate ce au ... (vezi toată discuția)
Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)
Testament roxandrei roxandrei Buna ziua, sunt posesoarea unui testament cu ,,titlul universal conform art. 894 COD CIVIL''pentru bunuri mobile de la sora mamei.Mentionez ca suntem 3 frati ... (vezi toată discuția)