avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament legea 10/2001 - cont bancar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament legea 10/2001 - cont bancar

In anii '90, o persoana fara copii, fara sot, fara frati si parinti lasa prin testament ca in cazul decesului ei, toate imobilele nationalizate ce au apartinut mamei ei si unchilor ei decedati fara copii, sa revina versoarei ei sau urmasilor ei, in cazul ca vor fi restituite. In baza legii 10/2001 imobilele i-au fost restituite in natura. Imediat persoana care facuse testamentul a vandut imobilele. Banii au fost depusi in contul ei personal la banca BCR. In 2018 persoana a decedat si mostenitorii testamentari ai acelei persoane au acceptat succesiunea pentru alte dosare aflate azi "in lucru" la Primarie sau ANRP. Ce se intampla cu banii ce azi sant in contul bancar, rezultati in urma vanzarii imobilelor restituite in natura, in baza legii 10/2001 ? Pot face parte din masa succesorala sau ii papa Statul, prin ministerul de Finante? Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2020
Uranus1984, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:03, 3 Aprilie 2020
Fac parte din masa succesorală. Moștenitorii care au acceptat moștenirea se vor adresa notarului, pentru a emite un supliment al Certificatului de moștenitor (în baza documentelor de la Bancă, care demonstrează existența unei sume înr-un depozit al defunctului), iar în cazul în care acest drept al moștenitorilor a fost acordat în baza unei hotărâri judecătorești, aceștia se vor adresa instaneți de judecată.
Presupunand ca vara defunctei era var primar (fiica de unchi/matusa) si era in viata la data decesului defunctei, in calitate de ruda de gradul IV o mosteneste pe defuncta. In caz contrar, succesiunea este vacanta
@ Uranus1984, trebuie distins dupa cum prin testament au fost desemnati legatari universali sau cu titlu universal (situatia 1) ori legatari cu titlu particular (situatia 2).
Daca va aflati in situatia 1, mostenitorii testamentari pot avea dreptul la sumele din contul bancar.
Daca va aflati in situatia 2, mostenitorii testamentari nu pot avea dreptul la sumele din cont (care au subrogat imobilele), ci pot avea dreptul doar la restul imobilelor (cu dosare "in lucru", dupa cum ati spus dvs).
Ca atare, trebuie citit si interpretat corect testamentul, ceea ce presupun ca s-a si facut deja si s-a ajuns la concluzia ca banii din cont nu intra in limitele trasate prin testament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Testament apărut în timpul dezbaterii succesiunii: beneficiarul testamentului are drepturi egale cu moștenitorul? crimit crimit Sotia are titlu de proprietate impreuna cu unchiul din partea mamei sale (fratele mamei). Unchiul decedeaza si lasa in urma un fiu. Acesta decedeaza cu putin ... (vezi toată discuția)
Testament locuinta ContSters130146 ContSters130146 Buna seara, Am o problema legata de o locuinta nationalizata situata intr-o curte cu doua corpuri de cladire. Casa respectiva se afla in corpul B din curte, ... (vezi toată discuția)