Buna seara,
Am o problema legata de o locuinta nationalizata situata intr-o curte cu doua corpuri de cladire. Casa respectiva se afla in corpul B din curte, iar in corpul A sta o doamna care a primit printr-un testament casa in care statea fosta proprietara, respectiv in corpul A. Terenul pe care a fost construit corpul B si cladirea construinta au fost confiscate de stat pentru ca fostii proprietari nu detineau autorizatie de constructie completa. Dupa moartea proprietarilor corpului A, doamna care a primit prin testament casa, a revendicat ambele cladiri cu un certificat de mostenitor universal obtinut intr-un mod dubios dupa citirea testamentului. Dupa mai multe hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a hotarat ca nu este mostenitoare si asupra corpului B, doamna respectiva a obtinut in baza legii 10/2001 si in baza dosarului depus la comisia respectiva, titlul de proprietar universal si asupra corpului B. Exista o multime de procese deschise, intr-un final s-a ajuns la Inalta curte de Casatie si Justitie...unde hotararea finala, tot definitiva si irevocabila, spune ca dansa nu detine calitate de mostenitor, doar ca aceasta hotarare nu s-a depus impreuna cu dosarul pentru obtinerea locuintei in baza legii 10/2001. As avea aici o intrebare. In testamentul lasat de fosta proprietara, in prezent decedata, aceasta scrie ca : "las intreaga mea avere din locuinta mea mobilier, in general tot ce se afla in casa. De asemenea in caz de ridicare a nationalizarii a imobilului unde locuiesc sa revina dnei..." ... Este corect ca dna respectiva sa fie declarata mostenitor legatar universal daca fosta proprietara statea doar in corpul de cladire A, iar terenul pe care a fost construit corpul B a fost confiscat in vremea respectiva pentru nereguli? Va intreb pentru ca in momentul de fata eu locuiesc acolo cu familia mea, iar procesele sunt pe final, noi fiind acum in prag de mutare din locuinta, dupa ce mai multe instante de judecata au hotarat ca dansa nu detine calitate de mostenitor universal.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Din ceea ce m-am chinuit să descifrez din mesajul dvs, nu are nici o treabă calitatea de legatar universal cu speța respectivă.
Fiind moștenitor universal, moștenește ce are defunctul, adică mai mult sau mai puțin, dar acest lucru nu afectează situația particulară a disputei dreptului de proprietate în cauză.
Dacă bunul nu a aparținut defunctei și nu face parte din masa succesorală nu afectează calitatea de legatar universal, ci includerea unor bunuri în patrimoniu. Mai precis, dreptul de a moșteni defunctul există, dar bunul transmis poate sau nu fiinclus în ceea ce se transmite.
Va multumesc pentru raspuns, dar se poate sa ii fie restituita si aceasta casa desi in testament nu se specifica clar ca mosteneste si aceasta locuinta? In acel act se specifica "casa in care locuiesc...", ci nu alte apartamente din acea curte.
Habar nu am dacă respectiva locuință îi poate fi restituită sau nu, din punctul de vedere al fundamentelor pretențiilor respectivei persoane.
Însă, cu privire la calitatea de moștenitor cu titlu universal, acesta indică toate bunurile prezente și viitoare, de unde sintagma de ,,legatar cu titlu universal,,. Adcă nu trebuie specificate bunurile, fiind vorba de, repet, toate bunurile.
Testament
raul89
Buna seara.
Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Legatarul universal
Radu Paul
Bunica mea a fost numita legatar universal prin testamentul facut de mama ei care a murit . In acest testament se specifica faptul ca exista 3 descendenti , si ... (vezi toată discuția)