avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum divortez in Romania?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum divortez in Romania?

Salutare! Locuiesc in Danemarca si am divortat recent aici,iar acuma dorim sa facem divortul si in Romania,dar nu vream sa mergem in Romania,cum s-ar putea face divortul fara sa fim noi prezenti si cam care ar fi costurile? Tin sa mentionez ca nu avem copii si n-avem nimic de impartit,totul pe cale amiabila,s-ar putea face cumva rapid doar la notar sau ceva prin intermediul unui avocat imputernicit sa faca toate demersurile fara ca noi sa fim prezenti? Multumesc!
Buna ziua,
Dumneavoastra solicitati recunoasterea in Romania a sentintei pronuntate in danemarca.
Va trebui sa solicitati ajutorul unui avocat
[ link extern ]
Ok,multumesc,unde sa solicit un avocat sa se ocupe de asta? :D Si care ar fi costurile? Multumesc!
Hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru al UNIUNIUNI EUROPENE se recunosc in celelalte state membre fara a fi necesara vreo procedura speciala.

Potrivit art. 37 din Regulamentul nr. 1215/2012, partea care doreste sa invoce intr-un stat membru o hotarare pronuntata intr-un alt stat membru este suficient sa prezinte:

(a) o copie a hotararii care sa intruneasca conditiile necesare in vederea stabilirii autenticitatii sale si

(b) un certificat emis de catre instanta de origine, la cererea oricarei parti interesate

Modelul certificatului este disponibil in Anexa nr. 1 a Regulamentului nr. 1215/2012 si contine informatii detaliate privind hotararea pronuntata.

Asadar, Regulamentul nr. 1215/2012 porneste de la principiul potrivit caruia hotararile pronuntate intr-un stat membru ar trebui sa fie recunoscute in toate statele membre, fara sa fie necesare proceduri speciale iar o hotarare pronuntata de instantele unui stat membru ar trebui tratata ca si cum ar fi fost pronuntata in statul membru solicitat.

In plus, in scopul liberei circulatii a hotararilor, o hotarare pronuntata intr-un stat membru ar trebui sa fie recunoscuta si executata in alt stat membru chiar daca este pronuntata impotriva unei persoane care nu are domiciliul intr-un stat membru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț in strainatate Artemis123 Artemis123 Bună ziua , va rog sa imi spuneți dacă sunt divorțata in Grecia de cetățean grec si am custodie totală a copilului rezultat din căsătorie pot sa ii ... (vezi toată discuția)
Custodie copil / hotarare judecatoreasca italia MihaelaOnu MihaelaOnu Buna ziua ! Fratele meu a obtinut custodia baiatului, in detrimentul mamei care nu mai e de mult in viata copilului. Conform ambasadei el trebuie sa mai obtina ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, în urma divorțul s-a dispus plata pensie alimentare ... axela87 axela87 Buna ziua, în urma divorțul s-a dispus plata pensie alimentare 33% din venitul minim pe economie, precizez ca în timpul și după definitivarea divorțul ... (vezi toată discuția)