Buna ziua,
1) Ca locatar al unui bloc, unde la 5 din 14 apartamente se gateste cu usa deschisa de la apartament spre casa scarii, carei autoritati trebuie sa ma adresez invocand LEGEA nr. 123 din 10 iulie 2020, referitoare la disconfortul olfactiv? Si ce articol din aceasta lege poate fi aplicat in acest caz?
2) Tot legat de convietuirea intr-o scara de bloc as avea nevoie si de alte lamuriri.
Carei autoritati trebuie sa ma adresez si ce lege trebuie invocata, in urmatorul caz: un locatar a renuntat la camara din apartament in vederea maririi spatiului locativ si a suspendat pe un perete de pe casa scarii un dulap, in care depozitează: cartofi, ceapa si hrana uscata (neambalata) pentru pisici. Au fost cazuri, cand vecinii, ba s-au lovit de dulap sau persoane straine care urca pe scara, vomita din cauza mirosului. Toate amestecate, nici n-aveti idee ce miros poate sa emane.
Mentionez ca nu suntem constituiti intr-o asociatie de locatari.
1. Legea nu se aplica pentru persoane fizice, doar pentru firme.
2. Puteti sesiza Inspectoratul de stat in ctii. in scris, cu nr. de inregistrare/ data despre desfintarea camerei, daca a afectat structura de rezistenta a blocului, prin modificarile facute. Dulapul este de competenta locatarilor daca nu aveti Asociatie de proprietari pe care ii puteti notifica in scris, cu nr. de inregistrare/ data, solicitandu-le un punct de vedere comun.
Referitor la suspendarea de pe casa scarii a unui dulap ,asociatia de proprietari este indreptatita ,prin reprezentant legal sa impuna proprietarului care a facut interventia sa dezafecteze si sa readuca spatiul la forma anterioara interventiei neautorizate
L nr 196/2018 prevede fara exceptie ca partea comuna condominiu este accesibla tuturor proprietarilor-dar schimbarea aspectului si a destinatiei partii comune necesita procedura speciala respectiv acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari