avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am o dilema
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am o dilema

Tocmai ce am absolvit liceul. Am luat si examenul de bacalaureat, iar acum intentionez sa ma angajez la o spalatorie auto pentru a face niste bani.
Am fost la acea locatie , am vorbit cu un angajat , care presupun a fost pus de patron , sa intampine persoanele ce sunt interesate de a ocupa un loc de munca. Mi-a explicat in mare parte ce am vrut ,program de munca , salariu etc , insa nu am semnat nici un contract de munca. Respectivul a spus ca va vorbi cu patronul si imi va spune cand voi fi chemat la munca. Din moment ce nu am semnat un contract , eu pot renunta la acest loc de spalator auto. Cum am mai mentionat doua randuri mai sus, individul cu care am vorbit a spus ca va vorbi cu patronul si imi va spune cand voi fi chemat la munca, deci presupun ca ma va pune intr-o perioada de proba. Acum ca stiti aceste detalii, vrea sa va spun dilema cu care ma confrunt. Eu intentionez sa lucrez aici doar un an de zile. Marea mea frica , este ca patronul ma va pacali sa semnez un contract cu o perioada lunga de munca , mai lunga de un an. O alta frica de a mea este ca nu ma va pune intr-o perioada de proba si va incerca sa ma puna sa semnez contractul de munca. Daca sunteti amabili as dori sa-mi raspunde-ti la urmatoarele intrebari.
1. Daca in perioada de proba , ma decid ca nu imi place acel loc de munca , pot demisiona intr-un fel, sau pot renunta? Daca da , cum procedez?
2. Daca patronul acelei spalatorii ma va obliga sa semnez contractul si nu ma va lasa sa-l citesc? Cum procedez mai departe? Tin sa mentionez ca acea spalatorie este una de cartier . Nu vreau sa judec dupa coperta , insa aceste persoane imi stiu adresa si in cazul care renunt la acel loc de munca sa nu recurga la amenintari.
3. In momentul citirii contractului , inainte de a semna , la ce alineate trebuie sa ma uit foarte atent? Adica ce alineat specifica cat timp voi munci la acea spalatorie.
4. Voi putea negocia cu patronul perioada de timp in care vreau sa muncesc la acea spalatorie? (Repet , eu doresc doar sa muncesc doar un an de zile in acea locatie) Daca patronul refuza orice fel de negociere in privinta timpului de lucru , cum procedez?
5. Daca Doamne fereste sunt pacalit sa semnez un contract de munca ce prevede o perioada de munca mai lunga de un an , cum pot demisiona?
6. Daca patronul este de acord , si semnez ca voi munci doar un an de zile, insa intre timp intervine ceva , cum pot demisiona?
7. Care este diferente dintr un contract de munca cu perioada determinata si unul cu perioada nedeterminata? Cum pot demisioana in functie de contractul de munca?
8. Am mai auzit termenul de ,,preaviz,, . Ca dupa depunerea demisiei exista un preaviz si dupa terminarea acelei perioade de preaviz esti considerat demisionat oficial. Imi puteti explica ce inseamna acest termen ?

In final vreau sa imi cer scuze daca par prea agasant cu atatea intrebari. Vreau sa ma intelegeti ca sunt un tanar abia iesit de pe bancile scolii si vreau sa-mi croiesc un drum in viata. Banii pe care ii voi strange in cazul in care ma voi angaja la spalatoria mentionata in aceasta postare , ii voi folosi pentru studii superioare intr-un domeniu in care din pacate in Romania nu se practica ( Inginerie de sunet si productie muzicala) . As vrea sa fiu tratat cu seriozitate , deoarece aceasta situatie este putin delicata din punctul meu de vedere . Trebuie sa recunosc ca am emotii pentru ca , acesta este primul meu loc de munca. Doresc raspunsuri cat mai rapide. Azi am fost si am discutat cu individul mentionat la inceputul postarii . Cum am mai spus , acesta a spus ca va vorbi cu patronul si ma va anunta ce si cum . Nu stiu daca ma va chema maine , desi maine spalatoria este inchisa , sau poate ma va chema de luni in colo.
Multumesc anticipat !

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2020
Matei Alexandru Viorel, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:51, 19 Iulie 2020
in perioada de proba, poti pleca orcand .
daca te angajeaza pe perioada nedeterminata, poti pleca oricand, fie prin acordul partilor, fie prin demisie. Preavizul de de 2 saptamani. timp in care angajatorul sa isi gaseasca alt angajat.
iti faci prea multe griji.
poate cauti altceva, nu stiu ce vei reusi sa strangi, abia sa te intretii..
Si daca se termina acele 2 saptamani de preaviz , sunt considerat demiosionat? Sau trebuie sa astept mai mult pana gaseste alt angajat?
La sfârșitul celor două săptămâni ești liber de contract. Nu este problema ta dacă își găsește sau nu alt angajat.

Nu cred că ți se va face contract de muncă pe perioadă nedeterminată de la început, dar chiar dacă va fi așa, ți-a spus colega mea mai sus: nu are nicio importanță, nu poți fi forțat să muncești într-un loc unde nu vrei s-o faci.

E foarte bine că vrei să te informezi înainte de a face un pas cum e angajarea. Să-ți păstrezi obiceiul și s-o faci ori de câte ori urmează să semnezi un contract, de orice fel ar fi acela :)

Încă ceva: trebuie să primești și tu un exemplar din contractul individual de muncă.
Art. 16 din Codul muncii prevede:
...
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
[ link extern ]
Intre timp m-am razgandit si nu mai doresc sa ma angajez la spalatoria aia. Am luat o decizie si m-am decis sa urmez un curs de calificare. Problema ca mi-a cerut o poza cu buletinul, iar eu prost i-am trimis poza. Am de gand sa anunt ca renunt la acel post , ca m-am razgandit si nu mai doresc sa ocup acel loc. Nu sunt legat cu contract de ei , nu am semnat nimic, faza e ca atunci cand m-am intalnit cu acel individ , din emotii cel mai probabil , si luandu-ma gura pe dinainte am lasat de inteles ca as vrea sa ma angajez acolo. Cum am mai spus intre timp m-am razgandit in privinta ocuparii acelui post. Eu nefiind semnat cu ei , nu poate sa ma oblige sa vin la munca , sau la o proba , e logic. Faza naspa este ca au o poza cu buletinul meu , si imi este frica sa nu foloseasca acele informatii in scopuri rele impotriva mea, nu vreau sa para ca judec acele persoane, dar nu inspirau incredere. De mentionat este ca eu nu am vorbit cu patronul , ci cu un baiat care nu stiu exact daca era un angajat sau era o persoana ce facea legatura dintre patron si cel ce doreste sa munceasca acolo. Numarul de pe site-ul unde am gasit acest loc de munca nu este al firmei/spalatoriei , nici macar al patronului, ci al acestui individ pe care l-am mentionat mai sus. Deci mai pe scurt e putin dubioasa treaba. Nu vrea sa vorbesc urat , dar o zic pe romaneste domne , sunt in cacat pana la gat. Am luat o serie de decizii complet proaste.Mare mea frica este ca acele persoane sa nu umble cu mismasuri, mai ales ca am fost prost si le-am dat poza cu buletinul meu. Daca persoana cu care am vorbit sau patronul ma obliga sa vin sau sa-mi faca scandal , sa-mi zica ceva de genu ca de ce am mai venit la ei , sau ca de ce i-am contactat, ce as putea face?
Daca aceste persoane devin agresive sau violente, sau fac lucruri de asa natura incat sa-mi faca rau , ce masuri legale pot lua impotriva lor?

P.S: Am sa documentez facand screenshot-uri la conversatii ca sa am dovezi in cazul in care oamenii respectivi devin agresivi. Si pana la o adica am si apeluri cu ei , ceea ce pot fi predate politiei presupun. De asemenea , ma repet , in cel mai rau caz , daca aceste persoane nu inteleg cu bunul simt si devin recalcitrante am sa le dau report la anunt pe site-ul unde am gasit acel loc de munca. O seara buna !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu poți fi obligat să muncești undeva, liniștește-te. Și să nu mai dai niciodată, nimănui, copie după buletin.

Zici că vrei să faci un curs de calificare. Foarte bine. Înscrie-te la Agenția pentru ocuparea forței de muncă de care aparții, ai ocazia să faci cursuri gratis și, dacă te angajezi, cred că ai și ceva beneficii - nu știu exact, dar poți întreba dacă te înscrii.

Angajatorii, însă, știu sigur că primesc subvenții de la stat dacă angajează tineri ca tine care sunt în șomaj, deci ai șanse mari să-ți găsești un loc de muncă în mod legal, cu firme serioase.

Succes!

Alte discuții în legătură

Refuz de inmanare a cim. sfat urgent! angel_3ro angel_3ro Mi-am depus demisia de la firma la care lucrez, si acum suntin perioada de preaviz. Cererea de demisie este inregistrata, dar directorul nu vrea sa o semneze. ... (vezi toată discuția)
Buna o persoana lucreaza de anul trecut din februarie la un magazin ... Ingheta Ingheta Buna O persoana lucreaza de anul ttecut din februarie la un magazin alimentar.se lucteaza o zi si o zi liber.;asadar doua persoane.anul trecut in ... (vezi toată discuția)
Presiuni in preaviz Marius Nou Marius Nou daca mi s-a inmanat o foiae de la parton cum ca as fi concediat si acum ma ameninta ca daca nu semnez niste acte pe care le vrea el, o sa am probleme, el poate ... (vezi toată discuția)