avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorii fiscale pe terenuri de mostenit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorii fiscale pe terenuri de mostenit

Buna ziua tuturor!

Am urmatoarea speta. In decursul anilor ’90, bunicii mei (intre timp decedati) au intrat in proprietatea unor terenuri agricole retrocedate. Mama mea doreste de o bucata buna de vreme sa faca succesiunea. Una dintre obstacole este clarificarea datoriilor fiscale.

(prima parte)
Eu nu sunt jurist, dar daca am inteles bine, legea prevede ca datoriile ramase in urma defunctului se mostenesc impreuna cu restul masei succesorale. Am intrat la 10+ notari publici (Cluj) dintre care n-am gasit nici unul care sa deschida succesiunea, decat daca toate datoriile fiscale sunt stinse in prealabil.
Intrebari: practica asta e in concordanta cu legea? Daca da, care ar fi temeiul legal?

(a doua parte)
Mai e o problema si cu calculatia datoriilor in sine. Autoritatile locale (jud. Covasna) au calculat sumele retroactiv pe 15 ani. Daca am inteles bine, perioada de prescriptie este de 5 ani. Cum ar trebui mama mea sa se adreseze autoritatilor fiscale, cand strict legal, fara dezbaterea succesiunii, nu este titulara datoriilor respective (si oricum, datoriile s-ar mosteni si de catre fratii ei)?

Pt. mine speta e un fel de “catch 22”. Nu stiu cum s-o rezolv. Doar la instanta?

V-as fi recunoscator pt. orice idei.

Cu multumiri,
Levente Szekely
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:36, 22 Iulie 2020
Pai v-ati dat raspunsul singur: exista o problema cu calculul datoriilor in sine.
Da, teoretic, succesiunea se poate dezbate si pentru activ si pentru pasiv.
Insa eu, notar, de ce sa imi bat capul? De ce sa imi deschida mostenitorii usa dupa aia, sa fac telefonie cu Anaf-ul si alte institutii, ca defunctul nu avea x lei, avea y lei, ca suma cutare s-a prescris, ca aia s-a marit, ca nu mai e atat, e mai mult? Nici functionarii nu se inteleg intre ei cu privire la calcule. Spetele cu motiv de stres sunt de evitat.
Nu mai bine se achita datoriile si se vine "curat"? Este simplu, usor si clar pentru toata lumea.
Mama dvs si ceilalti mostenitori pot obtine de la orice birou notarial un certificat de calitate de mostenitor, in baza caruia sa se adreseze oricarei institutii si autoritati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detalii despre succesiune ndm76 ndm76 Poate cineva sa-mi explice mai detaliat despre succesiune? Am citit ca, \\\"succesiunea se deschide prin moarte\\\"! Cine deschide aceasta succesiune? Cazul ... (vezi toată discuția)
Mostenire larisarazvan larisarazvan Va rog frumos un raspuns la urmatoarea speta: in cazul in care sotul decedeaza fara a lasa testament, urmasi sunt sotia si doi copii. Masa succesorala este ... (vezi toată discuția)
Mostenire-interesanta fuxulici fuxulici Am intrat in posesia unui act de proprietate (terenuri)eliberat pe numele tatalui meu care este decedat.Mama s-a recasatorit dupa moartea tatalui ,nu s-a facut ... (vezi toată discuția)