avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Șomaj tehnic urmat de disponibilizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Șomaj tehnic urmat de disponibilizare

Salut tuturor!
Am urmatoarea speta;
Ma aflu in somaj tehnic de la 01.04.2020 si pana in prezent 25.08.2020.
Lucrez pentru o companie aeriana si avand in vedere evenimentele recente, activitatea s-a redus drastic. Prin urmare, departamentul din care fac parte numara 6 persoane, dintre care doar 4 se afla in somaj tehnic. Celelalte 2, nu au suferit supendarea contractului.
Se pune problema disponibilizarii o data cu sfarsitul starii de alerta (15.08.2020), pentru toti cei 4, plus alte persoane din cadrul altor departamente. Toti cei aflati in situatia asta, au contracte de munca pe perioada nedeterminata. Pe ce criterii se fac disponibilizarile, avand in vedere ca cei 6 ocupa posturi similare, singura diferenta fiind vechimea? Chiar si evaluarile periodice sunt de asemenea cu un punctaj maxim pentru toti. Contractul individual de munca nu face precizari in legatura cu decizia unilaterala a angajatorului in ceea ce priveste disponibilizarea angajatului si plata unor salarii compensatorii in functie de vechime.
Ce se poate face in aceasta situatie?
Desigur, compania are in prezent mai multi angajati decat ar avea nevoie, insa si angajatii au drepturi.
Sfaturi? Pareri?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:13, 25 Iulie 2020
Au drepturi, dar și angajatorul are nu numai obligații.

Criteriile de stabilire a ordinii la concediere se pot regăsi în c cm aplicabil sau întreg.intern al angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizari mai cristina1109 cristina1109 Buna ziua, Am auzit de curand ca se vor face iarasi restructurari in cadrul MAI. Poate cineva sa ma ajute, sa-mi spuna pe ce criterii se vor face ... (vezi toată discuția)
Art 65 - disponibilizare justagirl justagirl Am rugamintea de a ma lamuri in legatura cu un aspect referitor la disponibilizare. Este legal ca intr-o companie in care lucreaza 5 angajati pe aceeasi ... (vezi toată discuția)
Somaj andreiandrei470 andreiandrei470 Buna seara. As avea nevoie de o lamurire.Sunt data in somaj din cadrul Regie Nationale A Padurilor, cu Legea nr.174-2006. Am un stagiu de cotizare de 6 ani, ... (vezi toată discuția)