avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG cu membru pus în plus de instanţă în Consiliul ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG cu membru pus în plus de instanţă în Consiliul Director

Bună ziua,
Când am înfiinţat ONG-ul în care suntem în total 5 membri, în actul constitutiv am specificat că în Consiliul Director sunt doar 4 membri A, B, C, D. Pe hotărârea judecătorească apare şi a cincia persoană E adăugată, deşi noi nu am cerut asta, plus că tipul de membru (stabilit prin statut) pe care îl deţine persoana E nu îi permite să gestioneze fonduri sau alte activităţi de conducere. După părerea mea este o mică eroare făcută de instanţa judecătorească.
Am luat pe urmă o hotărâre a consiliului director şi am exclus persoana E din Consiliul Director pentru a reface lucrurile la ceea ce am vrut noi toţi iniţial.

Problema este că în Registrul Naţional ONG apare că în Consiliul Director suntem toţi 5, iar în zilele următoare am de trimis la ONPCSB şi la Ministerul Justiţiei declaraţii legate de beneficiarii reali.
1. Nu ştiu dacă să trec şi persoana E la beneficiari reali. Plus că persoana E s-a căsătorit şi şi-a schimbat numele de familie.
2. Să trimit acte adiţionale pentru a explica situaţia cu greşeala instanţei?

Dumneavoastră ce părere aveţi?

Vă mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liciu , utilizator 12:52, 12 Octombrie 2020
Ba e totul in ordine iar instanta chiar v-a ajutat pentru ca numarul membrilor din Consiliul Director trebuie sa fi numar impar (3, 5 sau 7) pentru ca in cazul votului sa nu fie niciodata egalitate.
Lasati-l acolo si pe al cincilea cu aceleasi drepturi egale fata de ceilalti membrii si nu incercati alte ghidonari caci nu e corect.
N-am ştiut că este necesar număr impar de membri. N-am încercat ghidonării.
Mulţumesc frumos că mi-aţi spus!
nu exista nicio prevedere legala in sensul ca numarul de membri in CD ar trebui sa fie impar, si in practica nu e un mare avantaj ca adesea lipseste la sedinta cate un membru si faptic acesea ai numar par de voturi posibile, de aceea oricum e bine de avut reguli statutare de depasit balotajele eventuale. Oricum daca in Statut si Actul Constitutiv e prevazut ca CD are 4 membri, ele nu se pot considera implicit modificate prin acea hotarare judecatoreasca, ea putea doar confirma legalitatea sau respinde ce ilegale prevederile din Statut, nu le poate modifica! Deci in continuare e vorba de o eroare care nu poate fi acoperita - trebuie ceruta indreptarea erorii materiale, procedura pentru care nu existe termen, se poate cere oricand !
N-am ştiut că instanţa nu poate modifica prevederile din Statut.
Până una alta, ca să nu mai fie disconcordanţe şi ca să nu mai ajung şi pe la instanţa de judecată, am decis intern în Adunarea Generală ca şi al cincilea membru să fie in Consiliul Director.
Mulţumesc frumos pentru răspuns!
in opinia mea tot trebuie sa ajungeti cu actele prin instanta, caci actuala hotarare judecatoreasca este "in aer" din moment ce actele care stau la baza ei nu prevad alegerea acelei persoane.... tot trebuie sa cereti "increptarea erorii materiale" - nu exista termen legal pentru asta, se poate cere instantei oricand, si ei vor emite o "incheiere de indreptare a erorii materiale"....

Alte discuții în legătură

Contract intre propriul pfi si ong Stefy26 Stefy26 Buna ziua! Pot avea un contract de prestari servicii intre propriul cabinet de psihologie - ca prestator, si un ONG - ca beneficiar (in cadrul caruia as ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri deschidere ong AndreiGrigo AndreiGrigo Salutare, Am cateva intrebari in legatura cu infiintarea unui ONG (asociatie) si speram ca m-ati putea lamuri: 1. In caz ca dorim sa stabilim o cotizatie, ... (vezi toată discuția)
Numar minim membri consiliu director asociatie avliviup avliviup Care este numarul minim de membrii ai CD-ului unei asociatii? Practica este de 3. Ordonanta 26/2000 pt asociatii nu impune nici o conditie (numar par/ numar ... (vezi toată discuția)