avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa auto

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire si anume, am cumparat un autoturism prin 2002 pe care nu l-am imatriculat pe numele meu (luat in evidenta la taxe si impozite , si neradiat de pe vechiul proprietar)vanzand-o ulterior cu un contract de vanzare cumparare facut de mana si pierdut.
Vechiul proprietar ma actionat in instanta si a solicitat returnarea sumei pe care el a platit-o ca taxa si impozit din 2002 pana in 2008
Mentionez faptul ca si eu am platit taxele si impozitele pe acelasi bun, practic doua taxe incasate de la 2 detinatori ai autoturismului (culmea autoturismul era la altu)X-(
Tribunalul Alba a decis ca eu trebuie sa platesc atat taxa auto datorata cat si cheltuielile de judecata +onorariu
Deci practic eu platesc de doua ori desi am facut dovada achitarii taxelor
Am fost la taxe si impozite locale alba si am intrebat daca e corect sa platesc de doua ori odata lor si acum va trebui sa platesc si fostului proprietar
Multumesc si astept un raspuns cat mai urgent ca ala ma ameninta ca daca nu ii dau banii pana luni merge la executor
Cel mai recent răspuns: ondin_y , utilizator 14:56, 23 Decembrie 2009
mihaimisu a scris:

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire si anume, am cumparat un autoturism prin 2002 pe care nu l-am imatriculat pe numele meu (luat in evidenta la taxe si impozite , si neradiat de pe vechiul proprietar)vanzand-o ulterior cu un contract de vanzare cumparare facut de mana si pierdut.
Vechiul proprietar ma actionat in instanta si a solicitat returnarea sumei pe care el a platit-o ca taxa si impozit din 2002 pana in 2008
Mentionez faptul ca si eu am platit taxele si impozitele pe acelasi bun, practic doua taxe incasate de la 2 detinatori ai autoturismului (culmea autoturismul era la altu)X-(
Tribunalul Alba a decis ca eu trebuie sa platesc atat taxa auto datorata cat si cheltuielile de judecata +onorariu
Deci practic eu platesc de doua ori desi am facut dovada achitarii taxelor
Am fost la taxe si impozite locale alba si am intrebat daca e corect sa platesc de doua ori odata lor si acum va trebui sa platesc si fostului proprietar
Multumesc si astept un raspuns cat mai urgent ca ala ma ameninta ca daca nu ii dau banii pana luni merge la executor

daca nu ati inmatrculat masina pe numele d-voastra in mod normal nu aveati cum sa platiti taxe, doar daca ati fost luat in evidenta la administratia financiara in calitate de proprietar al autoturisumului, ceea ce nu este acelasi lucru cu inmatricularea de la serviciul inmatriculari auto.
Luarea in evidenta fiscala este pentru a se plati taxe si impozite si inmatricularea este pentru a si circula cu masina respectiva.
Prima este posibila si fara a doua, insa a doua nu se poate fara prima.
Daca ati radiat masina la finante de pe vechiul proprietar, chiar daca nu ati inmatriculat-o ulterior pentru a circula cu ea, sunteti obligat sa platiti acel impozit aferent perioadei in care ati fost proprietar.
Daca ati vandut masina ulterior si nu ati perfectat actele, este normal ca figuranti si acum in calitate de proprietar si platiti taxe, iar noul cumparator sta linistit.
La vanzare se merge la finante si se radiaza masina, scoaterea din evidenta, operatiune care se realizeaza insa numai dupa ce noul proprietar la randul lui este luat in evidenta, indiferent ca este vorba de judete diferite sau acelasi judet, si apoi cu acea dovada mergeti la administratia fiscala si sunteti radiat.
Altfel nu va scoate nimeni cu masina din evidente pana nu faceti dovada ca aceasta a fost preluata de catre alta administratie fiscala.
In speranta ca am fost destul de clar, va sfatuiesc sa verificati exact cand ati revandut masina si daca noul proprietar a fost pentru luarea in evidenta.
Daca nu a fost numai printr-o sentinta judecatoresca se poate solicita obligarea acestuia la plata impozitului pentru perioada de la care s-a efectuat vanzarea/luarea in evidente a acestuia, alta solutie legala nu exista.

Toate cele bune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare auto edwardbuzoianu edwardbuzoianu Buna ziua, as dori sa cumpar un autoturism SH in orasul BN, dar vanzatorul cred ca are ceva probleme fiscale: el spune ca masina este pe numele lui, masina are ... (vezi toată discuția)
Radierea masini nina sima nina sima buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri, legate de radierea unei masini si anume: radierea unei masini se face automat, odata cu inmatricularea ... (vezi toată discuția)
Radiere masini Hamarsold1234 Hamarsold1234 Eu am doua masini mostenite, una de la unchiul fabricata in 1972, si a inmatriculat-o unchiul meu in 1979, dupa aceea nu a mai inmatricalt-o. A ramas cu numar ... (vezi toată discuția)