avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile soției la casa construită în timpul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile soției la casa construită în timpul căsniciei pe terenul socrului

Buna seara!
Se da urmatoarea situatie:sot si sotie, casatoriti de 6ani,construiesc casa lor(terminata in primii 3ani) pe terenul socrului(tatal sotului),teren care este concesionat,inca nu au apuca sa faca actele ca sa poata fi pe numele lor,sunt martori care stiu ca acea casa este construita de ei din banii munciti in Anglia,multe din facturi si chitante de achizitie a materialelor de constructie fiind pe numele sotiei.
Tin sa mentionez ca au si doi copii de 1 si 6 ani.
Din anumite motive nu se mai inteleg si vor sa divorteze,defapt el asteapta sa intenteze ea divortul.
Ce drepturi va avea ea la casa pe care au construit.o desi nu e pe numele lor?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:37, 28 Iulie 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Niciun drept.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
violetavio a scris:

Buna seara!
sunt martori care stiu ca acea casa este construita de ei din banii munciti in Anglia,multe din facturi si chitante de achizitie a materialelor de constructie fiind pe numele sotiei.

Nu există autorizație de construcție? Dacă este, pe numele cui e?
Tot ce ați enumerat (martori, chitanțe și facturi) sunt de folos soției în situația în care nu i se recunoaște aportul. Are dreptul la jumătate din valoarea imobilului.
Ideal ar fi să se așeze la discuții, să negocieze și să stabilească împreună o despăgubire. Costurile unui partaj sunt mari și sunt, practic, bani + timp + nervi consumați, în opinia mea, inutil.

Copiii nu sunt luați în calcul la partaj.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
va trebui sa mearga la avocat cu ce acte are si dovezi, sa nu taraganeze.. Avocatul il poate sfatui ce e de cerut intr-un proces si de la cine.
Sunt spete pe internet destule, cand sotii au construit pe terenul socrilor, asta e concesionat, e al statului.. In cazul asta, nu cred ca socrii au concesionat ei sa construiasa ei casa din pensii.

În ipoteza în care sotii construiesc un imobil pe terenul unui tert, în patrimoniul lor intra toate drepturile decurgând din faptul edificarii constructiei, adica dreptul de a folosi imobilul si dreptul de a fi despagubiti de proprietarul terenului, care devine proprietar ca efect al accesiunii imobiliare, cu exceptia cazului în care între sotii constructori si tertul proprietar al terenului nu a intervenit o conventie, sotii având învoirea proprietarului fondului.

În aceasta ultima situatie, proprietatea constructiei apartine celui care construieste, adica fie sotii, fie, în speta, sotii împreuna cu proprietarii terenului, în patrimoniul comun intrând un drept de superficie care contine în tiparul sau dreptul de proprietate( sau coproprietate, dupa caz) asupra constructiei.

Rationamentul ales de instantele de fond, acela ca imobilul edificat de soti apartine întotdeauna proprietarului terenului, este unul simplist si care se aplica doar în perioada în care Legile 58/1974 si 59/1974 erau în vigoare. Potrivit acestor acte normative, abrogate în prezent, constituirea dreptului de superficie nu putea avea loc deoarece ar fi însemnat ca a avut loc o înstrainare a terenului, ceea ce nu era permis. Chiar si în perioada de timp respectiva, se accepta ideea constituirii unui drept de proprietate al sotilor asupra constructiei atunci când terenul era proprietatea parintilor unuia dintre soti, deoarece într-o asemenea ipoteza se exclude ideea unei speculatii cu terenul si recunoasterea dreptului constituia continuarea unei traditii, mai ales în mediul rural.

Daca între parti a intervenit o conventie în temeiul careia s-a construit, se aplica dispozitiile art. 969 cod civil, în raport de care se caracterizeaza raporturile juridice dintre sotii constructori si proprietarii terenului .


Cum în cauza s-a dovedit si s-a retinut ca atare intentia de a construi împreuna cu parintii, precum si faptul gospodaririi, sotii au dobândit un drept de coproprietate, bunul imobil în discutie având regimul juridic al unui bun coachizit.




Detalii: [ link extern ]


tribunalul a admis recursul si a modificat in parte sentinta civila recurata, in sensul ca a admis actiunea si a constatat ca reclamanta a dobandit dreptul de superficie asupra imobilului, format din dreptul de coproprietate devalmasa asupra constructiei compusa din 3 camere, bucatarie, baie si 2 holuri, identificate cu numerele 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 in cadrul corpului de constructie C1, reprezentate in planul anexa la raportul de expertiza si din dreptul de folosinta asupra terenului aferent acestei constructii, in suprafata de 132,38 mp.

[ link extern ]



si mai cautati si dvs spete daca vreti sa va inspirati, dar mai degraba, mergeti la un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj nycoletta2008 nycoletta2008 Buna ziua ! Va rog, daca ma poate ajuta cineva, vreau sa introduc actiunea de partaj si nu stiu daca o sa-mi cheltui banii degeaba. Am construit casa in anul ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am la divort ContSters130306 ContSters130306 buna seara, va rog daca se poate un raspuns la scurta mea povestire....... este vorba de sora mea care casatorita fiind cu 2 copii din casatorie, impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Divort - drepturile copiilor majori IoanaPM IoanaPM Buna ziua. Am o problema, sper ca ma poate ajuta cineva. Parintii mei sunt in divort, eu am 23 ani, sora mea 19 inca este la liceu si fratele meu 11. M-am ... (vezi toată discuția)