Buna seara!
sunt martori care stiu ca acea casa este construita de ei din banii munciti in Anglia,multe din facturi si chitante de achizitie a materialelor de constructie fiind pe numele sotiei.
În ipoteza în care sotii construiesc un imobil pe terenul unui tert, în patrimoniul lor intra toate drepturile decurgând din faptul edificarii constructiei, adica dreptul de a folosi imobilul si dreptul de a fi despagubiti de proprietarul terenului, care devine proprietar ca efect al accesiunii imobiliare, cu exceptia cazului în care între sotii constructori si tertul proprietar al terenului nu a intervenit o conventie, sotii având învoirea proprietarului fondului.
În aceasta ultima situatie, proprietatea constructiei apartine celui care construieste, adica fie sotii, fie, în speta, sotii împreuna cu proprietarii terenului, în patrimoniul comun intrând un drept de superficie care contine în tiparul sau dreptul de proprietate( sau coproprietate, dupa caz) asupra constructiei.
Rationamentul ales de instantele de fond, acela ca imobilul edificat de soti apartine întotdeauna proprietarului terenului, este unul simplist si care se aplica doar în perioada în care Legile 58/1974 si 59/1974 erau în vigoare. Potrivit acestor acte normative, abrogate în prezent, constituirea dreptului de superficie nu putea avea loc deoarece ar fi însemnat ca a avut loc o înstrainare a terenului, ceea ce nu era permis. Chiar si în perioada de timp respectiva, se accepta ideea constituirii unui drept de proprietate al sotilor asupra constructiei atunci când terenul era proprietatea parintilor unuia dintre soti, deoarece într-o asemenea ipoteza se exclude ideea unei speculatii cu terenul si recunoasterea dreptului constituia continuarea unei traditii, mai ales în mediul rural.
Daca între parti a intervenit o conventie în temeiul careia s-a construit, se aplica dispozitiile art. 969 cod civil, în raport de care se caracterizeaza raporturile juridice dintre sotii constructori si proprietarii terenului .
Cum în cauza s-a dovedit si s-a retinut ca atare intentia de a construi împreuna cu parintii, precum si faptul gospodaririi, sotii au dobândit un drept de coproprietate, bunul imobil în discutie având regimul juridic al unui bun coachizit.
tribunalul a admis recursul si a modificat in parte sentinta civila recurata, in sensul ca a admis actiunea si a constatat ca reclamanta a dobandit dreptul de superficie asupra imobilului, format din dreptul de coproprietate devalmasa asupra constructiei compusa din 3 camere, bucatarie, baie si 2 holuri, identificate cu numerele 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 in cadrul corpului de constructie C1, reprezentate in planul anexa la raportul de expertiza si din dreptul de folosinta asupra terenului aferent acestei constructii, in suprafata de 132,38 mp.
~ final discuție ~