avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii asociațiilor de proprietari

Ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor din 28 iulie 2020
Pozitia 21. Pl-x 53/2020 Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor (PL-x 53/2020) - lege ordinară - Adoptat de Senat în condiţiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţia României, republicată
Raport comun -Comisia pentru administraţie publică şi Comisia juridică
Cameră decizională
Se dezbate sub rezerva depunerii raportului comun
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 14:15, 30 Iulie 2020
Dacă ajungem la profesionalism da, sunt de acord cu ce spuneți. Eu mă gândeam doar la faptul că sunt prea multe asociații cu probleme ca să le scoatem de sub orice control.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca acceptati dialogul in continuare (stiu ca nu asta e rolul dvs. aici :) ), detaliez putin. Ideea de la care am plecat este o poveste mai veche, spusa acum 15 ani de un prieten din Canada. A avut o problema cu masina si a dus-o la service. Dupa reparatie a constatat ca nu-i mai functioneaza ca lumea consola in care avea radio samd. Mirat, a incercat sa reproseze celor de la service problemele, iar raspunsul a fost ca asa era masina si inainte. In Canada exista o institutie juridica (cu regret, nu-mi mai aduc aminte numele, stiu doar ca e foarte veche) careia i te poti adresa pentru astfel de litigii. Prietenul meu a facut o reclamatie, apoi a trimis o notificare celor de la service, in care a specificat numarul si data reclamatiei respective si a cerut sa i se comunice cind masina sa va fi "drivable". Clenciul e ca acea institutie juridica nu sta 30 de zile sa rezolve un astfel de caz, se misca foarte repede si, atunci cind litigiul pare a fi 50-50% intre cele doua parti, da dreptate celui mai "mic" intotdeauna. Masina a fost "drivable" in ziua urmatoare.

Nu spun ca asta trebuie sa fie, neaparat, solutia in Romania, dar in cazul de fata (si nu numai) justitia ar trebui la un moment dat sa fie capabila sa "nasca" astfel de institutii gen ANPC, dar un pic mai sofisticate, care, ar putea printre altele sa ajute si in cazul asociatiilor de proprietari. Exista acel articol 52 din legea 196/2018 care dezarmeaza pe multi proprietari, in cautarea dreptatii. De obicei la primarii vestitul compartiment specializat e in fapt o singura persoana, politia locala e o caricatura armata in slujba primarului, iar controlul exercitat asupra asociatiilor o vesnica "speranta".

Cam asta e, in mare, viziunea mea asupra a ce ar putea fi o alta modalitate de a mai echilibra balanta intre proprietari si "vatafi". Putini se incumeta sa ia calea justitiei (bine, exista si exceptii, precum prietenul din Braila :) )
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2020
latka, moderator
latka a scris:

In Canada exista o institutie juridica (cu regret, nu-mi mai aduc aminte numele, stiu doar ca e foarte veche) careia i te poti adresa pentru astfel de litigii.

Cred că știu despre ce vorbiți. Pare să fie ceva asemănător unui serial căruia nu-i pot scrie numele în original - detalii aici:
[ link extern ]
Sunt fan, nu prea scap episoade. Poate îl știți și dvs. Dacă nu, și desigur dacă vreți, vă dau detalii prin mesaj privat.
Ar fi grozav să fie și în sistemul nostru o asemenea posibilitate.

Nici ideea acelor compartimente din primării nu e rea. Oamenii o strică :)
Cunosc serialul de reality show, nu-l urmăresc chiar atât de des ca dvs. M-a pasionat cel cu avocați, care e acum pe Netflix, dar l-am urmărit la apariție, 2011, vreo câteva sezoane.

In rest, va dau dreptate ca tot oamenii sunt cei care mișcă lucrurile, dar prefer sa apară instituții care sa aibă inerție, nu cred în teoria omului providențial :).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A apărut proiectul de modificare și de completare a legii nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari din românia, inițiat de u.s.r. - așteptăm dezbateri pe această temă flory_mr flory_mr A apărut proiectul de modificare și de completare a Legii nr. 196/2018 privind Asociațiile de Proprietari din România, inițiat de U.S.R. - așteptăm ... (vezi toată discuția)
Bună ziua la mulți ani cu tot ce e mai bun. ma numesc ioan ... Oana.1 Oana.1 Bună ziua La Mulți Ani cu tot ce e mai bun. Ma numesc Ioan Oana locuiesc în sector 5 București. La asociația noastră au loc tot felul de abuzuri de ... (vezi toată discuția)
Articolul 104 alin 2 din legea nr.196/ 2018 eugarizan eugarizan Stie cineva care este termenul in care se pot organiza si functiona o asociatie de proprietari asa cum prevede art.104 alin 2 ? De ce intreb , pentru ca ... (vezi toată discuția)