avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plată diferențiată a angajaților în preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plată diferențiată a angajaților în preaviz

Buna ziua,

Se da următoarea situație:

Soțul meu este angajat al unei firme care, odată cu pandemia, a pus angajații să semneze un act adițional prin care li se reduceau atât salariul, cât și programul de muncă cu 20%. Totodată, s-a lucrat de acasa timp de 3 luni.
Această scădere a putut fi anulată prin întoarcerea la birou după cele 3 luni, de la 1 iulie.

La scurt timp după ce s-a reintrat în "normal", soțul meu și alți 2-3 colegi și-au depus demisiile la intervale scurte de timp.

Între timp, soțul meu a aflat că imediat după ce au anunțat oficial că vor pleca, ceilalți colegi, care rămân, ar fi primit diferenta de cei 20% pentru cele 3 luni lucrate pe 80%, sub formă de primă, cu mentiunea că plata ar fi confidențială (doar verbal, nu i-a pus nimeni să semneze nimic pe colegii ce au primit diferența).

Li s-a spus însă, tot verbal, că "prima" constituie diferența de bani pentru acele 3 luni în care s-a lucrat pe 80%.

Acum, soțul si cei 3 colegi care sunt în preaviz sau doar ce au terminat preavizul, se întreabă dacă nu cumva e vorba de o inegalitate și dacă legea este în vreun fel de partea lor.

Mă puteți ajuta cu un răspuns?
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2020
Cristina190, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 28 Iulie 2020
Poate fi vorba de nedreptate, dar exista dovezi in sensul celor mentionate de dvs. ? ... verba volant, scripta manent
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.

Nu stiu daca se pot incadra ca dovezi, dar exista arhiva chat-ului cu respectivii colegi care au primit diferenta si relatarile lor in acest sens.
Si exista platile efectuate de angajator in conturile colegilor, cu titlu de prima, insumand exact cat diferenta aferenta celor 3 luni.

Ce altceva poate constitui dovada?
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2020
Cristina190, utilizator
Plata se dovedește prin semnarea statelor de plată, precum și prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plății către salariatul îndreptățit.
Platile au fost facute deja, banii au fost virati, in consecinta exista documente justificative in acest sens, doar ca nu sunt in posesia mea ca angajat ci in posesia angajatorului. Intra in atributia mea sa aduc aceste dovezi sau poate o alta institutie abilitata sa faca verificarile necesare, precum ITM ?
Pai a procedat corect , ce reprosati angajatorului ? A redus programul de lucru si a platit corespunzator muncii prestate , 80% . Este permis de Codul Muncii . Deci , nu datora salarii . Ca a dat unor salariati prime , a avut el criteriile lui , de exemplu loialtatea fata de firma intr-o perioada grea, ca au ramas sa traga alaturi de el si nu au dat bir cu fugitii , vrea sa-i fidelizeze . Faptul ca suma e identica cu diferenta de salar , e doar o coincidenta , nu ? Puteti contrazice cu dovezi ?

Alte discuții în legătură

Suspendarea postului fara a ma primi in preaviz si neplata drepturilor salariale Dorina87 Dorina87 In urma unei discutii cu angajatorul, acesta a profitat de putere iar a doua zi nu am mai avut acces la serviciu, spunandu-mi ca a facut restructurare de post ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz si prevederile contractului individual de munca b97lgf b97lgf Buna ziua. Sunt angajat al unei societati de 1 an de zile . Cand m-am angajat compania mi-a dat sa semnez un contract de munca in care se specifica ca ... (vezi toată discuția)
Exista protejarea angajatului fata de angajator? lazflo lazflo Buna seara. Am o problema legata de codul muncii. Lucrez din data de 6 martie la o societate comerciala (ABC) si patronul m`a tinut \"in proba\" pana in 15, ... (vezi toată discuția)