avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plată diferențiată a angajaților în preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plată diferențiată a angajaților în preaviz

Buna ziua,

Se da următoarea situație:

Soțul meu este angajat al unei firme care, odată cu pandemia, a pus angajații să semneze un act adițional prin care li se reduceau atât salariul, cât și programul de muncă cu 20%. Totodată, s-a lucrat de acasa timp de 3 luni.
Această scădere a putut fi anulată prin întoarcerea la birou după cele 3 luni, de la 1 iulie.

La scurt timp după ce s-a reintrat în "normal", soțul meu și alți 2-3 colegi și-au depus demisiile la intervale scurte de timp.

Între timp, soțul meu a aflat că imediat după ce au anunțat oficial că vor pleca, ceilalți colegi, care rămân, ar fi primit diferenta de cei 20% pentru cele 3 luni lucrate pe 80%, sub formă de primă, cu mentiunea că plata ar fi confidențială (doar verbal, nu i-a pus nimeni să semneze nimic pe colegii ce au primit diferența).

Li s-a spus însă, tot verbal, că "prima" constituie diferența de bani pentru acele 3 luni în care s-a lucrat pe 80%.

Acum, soțul si cei 3 colegi care sunt în preaviz sau doar ce au terminat preavizul, se întreabă dacă nu cumva e vorba de o inegalitate și dacă legea este în vreun fel de partea lor.

Mă puteți ajuta cu un răspuns?
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2020
Cristina190, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 28 Iulie 2020
Daca nu raspundeti obiectiv la intrebarea din discutie, mai bine va abtineti de la alte comentarii. Nu ma intereseaza opiniile personale.
Cristina190, utilizator
Scuze , am raspuns chiar obiectiv, in nici un fel nu v-am criticat. Doar v-am atras atentia ce poate angajatorul sa motiveze si ca nu puteti sa-l contraziceti cu dovezi . Sau puteti ? Intentia a fost buna...
CHKa, utilizator
Ati creat un scenariu dupa bunul plac, nu vad nimic obiectiv in asta.
Daca veti reclama angajatorul acesta se va apara . Nu va trebui dvs. sa-i demontati argumentele ? Intentia mea a fost sa fiti pregatiti sa aratati ca dreptatea e la dvs. si nu la el . Daca am pus gresit in pagina , imi cer - din nou - scuze. Succes in demersuri...
ITM-ul are drept de control , dar nu-l poate obliga pe angajator sa faca, sa nu faca sau sa dea ceva.

Incercati si o sesizare la CNCD.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea postului fara a ma primi in preaviz si neplata drepturilor salariale Dorina87 Dorina87 In urma unei discutii cu angajatorul, acesta a profitat de putere iar a doua zi nu am mai avut acces la serviciu, spunandu-mi ca a facut restructurare de post ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz si prevederile contractului individual de munca b97lgf b97lgf Buna ziua. Sunt angajat al unei societati de 1 an de zile . Cand m-am angajat compania mi-a dat sa semnez un contract de munca in care se specifica ca ... (vezi toată discuția)
Exista protejarea angajatului fata de angajator? lazflo lazflo Buna seara. Am o problema legata de codul muncii. Lucrez din data de 6 martie la o societate comerciala (ABC) si patronul m`a tinut \"in proba\" pana in 15, ... (vezi toată discuția)