Salut! Angajatorul meu a impartit in 2 perioade de cate 3 saptamani (iulie-august) toti angajatii pentru a isi lua obligatoriu concedii folosind toate zilele ramase si fara plata pentru diferenta. Nu conteaza daca oamenii au stabilite concedii in alte perioade, daca au dat avans sau au platit integral, trebuie sa anuleze tot.
Sunt nemultumiri deoarece multi vor pierde bani si vor avea discutii cu operatorii de turism. Angajatorul poate fi tras la raspundere pentru aceste pierderi?
Totodata angajatii sunt programati la teste Covid19 la date fixe, de catre companie.
Spre exemplu, am programat un concediu in perioada 24-28 august si trebuie sa fac testul pe 27 cand nu sunt in localitate. In acest caz pot pierde bani din cazarea prestabilita.
Practic angajatii sunt obligati sa isi ia concedii in alta perioada decat cea planificata initial, altfel vor suporta consecintele, fiind amenintati cu concedierile.
Este legal cum procedeaza compania?
Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea, este un abuz in serviciu.
Si eu sunt de parere ca nu este legal modul in care se procedeaza.
Insa, doar prin judecata se poate lamuri problema daca nu rezolvati amiabil.
ITM ar putea sa va ajute pana la o judecata.
Sunt insa si situatii in care nu isi pot lua toti angajatii concediu in acelasi timp.