avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partajul in uniune consensuala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partajul in uniune consensuala



Am fost casatorit 15 ani din 1979-1994, iar din 1994-2009 adica inca 15 ani am stat in concubinaj cu fosta nevasta, deci stam efectiv de 30 de ani impreuna.
In 1996 la 2 ani dupa divort,fosta mea nevasta(actuala mea concubina), a facut un act de intretinere cu o persoana in varsta.
Acest act a fost facut numai pe numele ei dar tot pe numele de casatorita si nu pe cel de fata.
Dupa 5 ani adica in 2001 aceasta persoana in varsta a decedat, dar vreau sa mentionez ca cheltuielile aferente de gospodarire si intretinere a acesteia au fost suportate de amandoi in toti acesti 5 ani.
Din 2001 pana in prezent 2009 adica 8 ani am stat amandoi in aceasta casa si i-am adus imbunatatiri cu cheltuieli comune.
Vreau sa stiu daca respectiva ma poate da afara din aceasta casa, si daca la un eventual partaj am si eu dreptul la imobil.
Mentionez ca avem un baiat impreuna, dar care are 29 de ani si este independent financiar .
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 00:43, 18 Decembrie 2009
Atat in timpul casatoriei,cat si in timpul concubinajului(cu exceptia perioadei cat ati fost dovedit,despartiti in fapt) functioneaza prezumtia de comunitate de bunuri.(50% pentru fiecare)
Deci aveti toate drepturile pe care vi le acorda legea,in masura dovedirii lor sau in masura unei evantuale intelegeri intervenite intre parti.
Bunurile dobandite ,achizitionate ,cat si diferitele contributii comune pot fi dovedite cu acte,interogatorii reciproce,martori si expertize in cadrul unei/unor actiuni civile.
aveti un drept de creanta pentru pretinsele imbunatatiri.

intrucat nu aveti un titlu cu care sa justificati sederea dvs, da... va poate da afara, fara nici un drept la imobil

baiatul nu are nici treaba cu acesta problemaX-(
Concubinajul nu este reglementat in legea romana si nu i se recunosc efecte legale, asa cum s-a precizat mai sus... In toata perioada de concubinaj fosta sotie a achizitionat bunuri proprii ale ei, iar dvs aveti un drept de creanta cu privire la sumele cu care ati contribuit (si la intretinerea persoanei respective, si la imbunatatiri). Nu sunteti coproprietar cu ea pe casa dobandita dupa divort.
Cu toate acestea, datul afara din casa (fizic vorbind) nu tine numai de dreptul de proprietate. Dar nu stiu daca asta va interesa.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ilie_viorica ilie_viorica Buna ziua , Asi dori sa va adresez o intrebare cu privire la o succesiune: Sotul meu a decedat,casa in care locuiam impreuna cu el o avea in urma ... (vezi toată discuția)
Drepturi in concubinaj claudymaria claudymaria M-am impacat cu fostul sot dupa ce am divortat si avem deja 4 ani de impacare, timp in care am mai facut inca un copil. Ce drepturi am eu avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Concubinaj 28 ani macarie_cristina macarie_cristina Mama mea a trait 28 ani cu tata in concubinaj ,tata a decedat in urma cu 6 saptamani prin suicid ,ce drepturi ar avea mama asupra pensiei de urmas ,ne fiind ... (vezi toată discuția)