Cererea de divorț este dată în competența Judecătoriei din raza ultimei locuințe comune a soților.
Prin locuință se înțelege locuința efectivă, chiar dacă diferă de adresa din buletin.
Setul complet de reguli este în codul de procedură civilă, la art. 914, instanţa competentă:
(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.
(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.
Trebuie sa depuneti cererea motivata in fapt si in drept, certificatul de casatorie, copii dupa cartile de identitate, dupa certificatele de nastere ale copiiilor daca aveti copii, copie dupa certificatul dvs de nastere,( pe toate copiile scrieti cf cu originalul si va semnati), chitanta care atesta achitarea taxei de timbru.
Daca cereti divortul din vina sotului, achitati 100 de lei acolo und eva achitati impozitele si depuneti chitanta in original la dosar.
nu mai deschideti subiecte noi pe aceeasi tema, multumesc!
Locul divortului
mariadaria
Vreau sa divortez . Sunt cununata civil in comuna mea. Pot transfera dosarul de cununie civila in orasul unde locuiesc?am citit ca se trimite un certificat de ... (vezi toată discuția)