avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este interpretarea corectă (articol din CCM)?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este interpretarea corectă (articol din CCM)?

În Contractul colectiv de muncă (CCM) al unei Societăți naționale este prevăzut un „Spor pentru preluarea temporară a atribuțiilor suplimentare, determinată de absența din unitate pe o perioadă mai mare de 45 de zile lucrătoare a titularului postului ale cărui atribuții se preiau”. Titularului lipsește din cauze medicale, cu debut în 16 iunie și are acordat concediu medical până pe 21 august inclusiv.

La intrarea în CM a titularului, anticipând că absența va fi de durată, m-am adresat Serviciului Resurse Umane, întrebând cum se acordă acest spor și când poate fi solicitat, având în vedere că absentului nu i s-a acordat de la început CM mai mult de 45 de zile lucrătoare , ci pe fiecare lună în parte: în iunie 11 zile, iulie - 23 de zile, iar pe luna august - 15 zile lucrătoare. Răspunsul șefului RU a fost că se acordă după împlinirea termenului de 45 de zile și numai pentru ce depășește 45 de zile, ceea ce mă derutează, pentru că nicăieri în articolul referitor la acest spor nu se precizează așa ceva. De asemenea, mi s-a spus că nu se acordă retroactiv.

Redau articolul din CCM:
„1. Sporul se acordă salariaților [...] pentru preluarea temporară de atribuții suplimentare, determinată de absența din unitate pe o perioadă mai mare de 45 de zile lucrătoare, a titularului postului ale cărui atribuții se preiau, până la încetarea cauzei care a generat absența titularului. Șeful de departament/compartiment va nominaliza obligatoriu persoana/persoanele desemnată/desemnate să preia atribuțiile și va propune renegocierea drepturilor salariale. Majorarea drepturilor salariale se acordă sub forma unui spor la salariul de bază.
2. Sporul respectiv se acordă în cuantum de cel puțin 25% din salariul minim al funcției corespunzătoare postului pentru care se preiau atribuțiile.
3. La încetarea cauzei care a determinat absența din unitate a titularului postului acordarea sporului va înceta automat/de drept.”

Am fost nominalizat, încă din prima zi de absență a titularului, drept înlocuitor al acestuia, cu preluarea atribuțiilor acestuia.

Este corectă interpretarea SRU?
Cel mai recent răspuns: silviu_n , utilizator 08:39, 1 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect este ca : se acordă după împlinirea termenului de 45 de zile pentru perioada de absenta.
Puteți argumenta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand, trebuie sa existe o perioada de absența din unitate mai mare de 45 de zile lucrătoare a titularului postului ale cărui atribuții se preiau.

In al doilea, rand CCM-ul invocat,nu prevede ca se acorda pentru ceea ce depaseste perioada de 45 de zile lucrătoare.

Asadar, in opinia mea, se va acorda din prima zi de absența din unitate a titularului postului ale cărui atribuții se preiau.
Vă mulțumesc, weekend plăcut!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare de atributii dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Va rog, am nevoie de sfatul dvs. Imi puteti spune care este temeiul legal prin care, in cazul angajatilor cu CIM (nu functionar public), se ... (vezi toată discuția)
Inlocuire persoana pe functie de conducere klaudia772001 klaudia772001 Intr-o primarie dacă cineva inlocuieste pe un termen mai mare de 30 de zile o persoana pe o funcție de conducere am inteles ca are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Sporul de conducere TARGOVISTEANUL TARGOVISTEANUL daca seful de serviciul pleaca in concediu , cel care ii tine locul pe acesta perioada, are dreptul la indemnizatie de conducere? Dar pe perioada concediului ... (vezi toată discuția)