avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie solicitata de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie solicitata de angajator

Buna ziua! Am nevoie urgenta de un sfat. Mi s-a prezentat o cerere de demisie si un plic cu bani drept salariu compensatoriu. Nu am semnat. Coordonatoarea ma implora in lacrimi sa semnez si ma ruga sa ma gandesc la binele ei intrucat ea m a anuntat din timp ca vor sa ma dea afara desi i s a zis sa nu ma anunte. Si persoana de la hr a incercat sa ma convinga, ea fiind sotia unuia dintre sefi. Am zis ca vreau sa ma concedieze pe motivul real ( restructurare/ desfiintare post pt ei nu mai au bani). Am zis ca vreau somaj. S au oferit ei sa imi plateasca somajul, facand si calculele in fata mea. Au precizat ca nu se poate merge pe desfiintare pt ca eu deoarece am fost in somaj tehnic nu ma pot concedia. Nu este adevarat. M am informat. Sunt presata. In itm nu prea am incredere. Nu stiu ce sa fac in continuare. Intrebare: Care ar fi motivele pentru care ei nu vor sa mearga pe concediere prin desfiintare, de ce nu respecta legea? Oare nu au platit contributiile?
P.S.: lucrez intr un mare birou de executori judecatoresti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2020
cristina berila, utilizator
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. Nu sunt obligati sa concedieze pentru desfiintarea postului ...
Nici eu nu sunt obligata sa demisionez. Ce mai ramane de facut? ..
Doar ca angajatorul sa faca primul pas in vederea incetarii raportului de munca.
Dar cei care au fost in somaj tehnic pot fi concediati prin restructurare, nu? Am citit ca s-a renuntat la aceasta idee.
Stimata @cristina berila , e foarte posibil sa fie in neregula cu plata contributiilor . Dar ajuta la ceva sa va impotriviti asa ? Pot sa va faca viata amara , pot sa va tina la munca si sa nu va plateasca , sau sa va plateasca cu mari intarzieri ,ceea ce v-ar sili sa mergeti in justitie, poate 1 - 2 ani, ca tot ziceti ca nu mai au bani , numai necazuri ... Apoi , cu toate ca nu e legal , angajatorii se cam intereseaza la vechiul loc de munca al unui potential angajat , se practica . Cam ce referinte ar primi daca plecati in termeni ostili ? De ce nu sunteti pragmatica ? Socotiti cat somaj vi se cuvine , plus ce suma v-ar “ inmuia “ supararea , si negociati... Fireste , nu-i principial , dar banii din buzunar sunt bani , versus dreptatea care nu tine de foame , si in conditiile de azi conteaza mai mult ca oricand . Ganditi la rece si hotarati pe ce cale mergeti .

Alte discuții în legătură

Concediere si prelungire cim perioada determinata mika_14_36 mika_14_36 buna! intrebarea mea este :poate o firma sa concedieze o persoana cu cim pe perioada nedeterminata din motive de restructurare de posturi si sa faca act ... (vezi toată discuția)
Concediere Kosta02 Kosta02 Buna seara Astazi am fost informat de catre seful meu ca v-a trebuii sa incheiem colaborarea deoarece nu mai este multumit de mine( dumnealui nu este in ... (vezi toată discuția)
Trimitere persoana in somaj si angajarea alteia pe acel post urtimudo urtimudo Buna seara, Daca trimit in somaj o angajata pot angaja in locul ei alta ? (vezi toată discuția)