avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DEZLIPIRE TEREN, UZUCAPIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DEZLIPIRE TEREN, UZUCAPIUNE

Buna ziua! Problema pe care doresc sa o dezbat aici si la care sper sa primesc un raspuns, este urmatoarea:
In anul 1950 bunicii mei paterni au construit o casa din caramida intr-un sat din judetul Brasov.
O parte din terenul pe care a fost construita casa a fost cumparata de la un vecin, neexistand un act in acest sens (exista posibilitatea sa fi existat un act de mana cu martori, dar nu l-am gasit), iar cealalta parte fiind proprietatea bunicului. Imobilul a fost construit de bunici mei paterni in timpul vietii proprietarului terenului, un aspect important in cazul de fata.
Pe restul terenului vecinului vanzator a fost construit un imobil de catre fratele acestuia care locuia in cealalta jumatate a curtii respective (unde e proprietar de drept) care nu era delimitata de gard. Practic dupa ce bunicii mei au construit casa, fratele vanzatorului a folosit in interes propriu restul terenului, pana ce a construit si dansul o casa . Nu cunosc in ce conditii au obtinut terenul, casa fiind construita in anul 1970 aproximativ (proprietarul terenului fiind decedat la acea data). Proprietarul terenului are doua nepoate mostenitoare ce traiesc undeva in Bucuresti.
In anul 1984 a murit bunicul meu patern, in 1985 sotia sa. Tatal meu, a decedat in luna august 2019, iar mama mea in anul 2015. Fac precizarea ca parintii mei au locuit dupa moartea bunicilor efectiv in acest imobil. Practic tatal meu a locuit permanent in imobil de la nastere si impreuna cu mama mea din anul 1961, cand s-au casatorit.(s-au gospodarit impreuna cu parintii tatalui ca o familie). Tatal meu a mai avut o sora care a locuit in Bucuresti cu sotul din anul 1965, decedati fiind (sora din anul 2018) si care au un fiu ce locuieste tot in Bucuresti.
Nu au fost dezbatuta succesiunea dupa acest imobil.
Problema cu care ne confruntam este ca in extrasul de carte funciara terenul pe care au fost construite cele doua case vecine figureaza pe numele proprietarului terenului. Fac precizarea ca proprietarii caselor au platit permanent impozitul si pe terenul, care de altfel nu a fost niciodata revendicat de mostenitori. Intrebarea este cum putem intra in posesia terenului?
Cu masuratoare separata pe calea uzucapiunii fiecare?
Presupun ca terenurile pot fi dezlipite.
Exista o cale administrativa pentru a face acest lucru?
Care ar fi calea cea mai simpla pentru a face lumina in aceasta problema?
In autorizatia de construire data de primarie vecinului in anul 1970 se mentioneaza ca terenul este proprietatea dansului ( ceea ce nu este adevarat) la Cartea funciara Fagaras terenul figurand pe numele fratelui sau .
Multumesc!



Cel mai recent răspuns: LucaMarcela , utilizator 18:22, 2 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Cale administrativa nu exista, deoarece va trebuie un titlu de proprietate. Acesta il puteti obtine doar printr-o hotrare judecatoreasca.
Deci, doar calea instantei.
In acest sens va recomand sa contactati direct un avocat din localitatea dvs. caruia sa-i prezentati actele ce le detineti si pentru a stabili impreuna care este calea de urmat, tipul de actiune.
Multumesc!
Am uitat sa intreb daca procedura in instanta o pot face separat de vecin in ceea priveste terenul. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare? e posibil asa? julius jr julius jr parintii unui prieten au construit o casa in anii 1970. Casa e trecuta in reg agricol al comunei respective,prietenul meu a scos copie dupa reg. agr.,istoric ... (vezi toată discuția)
Divort fara partaj AndinBMA AndinBMA BUNA ZIUA Va rog frumos daca aveti mai multe informatii despre urmatoarea situatie: Am divortat in 2012 fara un partaj.Noi am locuit inainte de casatorie si ... (vezi toată discuția)
Care contract este valabil?? DOTZ DOTZ Bunicii mei detineau la tara un teren cu un imobil pe el. Pe actul de proprietate detinut de bunicii mei era o suprafata de 770mp. Dupa decesul bunicilor mei, ... (vezi toată discuția)