avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartirea unui teren+casa la doi, lasand o alta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartirea unui teren+casa la doi, lasand o alta proprietate fara acces la drum

Va salut comunitate!

Doresc sa va prezint situatia in care eu doresc sa cumpar o casa batraneasca plus teren.

Este o casa cu iesire la drum.

In aceeasi curte , in planul secund este o alta casa a familiei cu teren aferent, unde stau niste rude.

Vanzatorul doreste sa imparta aceasta curte in doua proprietati si ne-a spus ca putem pune gard pentru a delimita proprietatea noastra de cea a rudelor.

Intrebarile concrete sint:

- Putem noi, legal vorbind, sa inchidem accesul la drum rudelor ramase in planul secund al curtii?
- Vom fi obligati, legal vorbind, sa le asiguram un asa numit drum de servitute, sau ceva echivalent?


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 14:49, 4 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu se pot teleporta în mod cert "legal vorbind"pot să solicite prin intermediul instanțeii în urma unei expertize de specialitate stabilirea unei servituti de trecere.
Buna ziua!


Multumesc pentru raspuns.

Am vorbit cu propietarul si mi-a spus ca cei din planul secund vor ajunge la drum pe lateral, proprietatea de langa teren fiind tot a familiei respective.

Dar e suficient un acord verbal? Se poate include o clauza in contractul vanzare-cumparare sa nu ceara drum de servitute de la noi?

Sa nu ma intelegeti gresit. Eu nu as avea nimic impotriva sa le fac, dar problema este ca distanta intre usa casei si gardul vecin este destul de mica, plus ca langa gard au o instalatie comuna de incalzire unde o sa ne racordam si noi.
Exista o reglementare care spune cat spatiu poti/trebuie sa aloci unui drum de servitute?

Si sa zicem ca ei nu vor cere drum de servitute pe la noi. Daca ei vand terenul din planul secund si vine un propietar nou. va fi obligat sa respecte intelegerile intre mine si actualul propietar, fie ele si inscrise in forma de clauza in contractul de vanzare-cumparare?

Multumesc


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
acordul verbal e exclus. servitutea de trecere se noteaza in cartea funciara. e de preferat ca toate aceste lucruri sa fie incluse in contractul de vanzare, eventual in sarcina vanzatorului, daca tot declara ca vor folosi drumul lateral.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Construcție de locuință - 7ml din axul drumului cain2k cain2k Bună seara, Dețin un teren ce are deschidere de 16 ml la drumul sătesc. Pe o laterală, există o parcelă, cotă indiviză 1/4, de 4m lățime (pe ... (vezi toată discuția)
Drum servitute Roxana Palvenciuc Roxana Palvenciuc Buna ziua! Detin impreuna cu vecinul meu 50-50% din drumul de acces deservind proprietatile noastre prin act de vanzare-cumparare de la fostii proprietari. ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute alexanndrra alexanndrra Buna ziua, Am cumparat o casa prin programul noua casa cu drum de servitute. Ambele sunt trecute in contractul de vanzare cumparare. Fostii proprietari au ... (vezi toată discuția)