Doresc sa va prezint situatia in care eu doresc sa cumpar o casa batraneasca plus teren.
Este o casa cu iesire la drum.
In aceeasi curte , in planul secund este o alta casa a familiei cu teren aferent, unde stau niste rude.
Vanzatorul doreste sa imparta aceasta curte in doua proprietati si ne-a spus ca putem pune gard pentru a delimita proprietatea noastra de cea a rudelor.
Intrebarile concrete sint:
- Putem noi, legal vorbind, sa inchidem accesul la drum rudelor ramase in planul secund al curtii?
- Vom fi obligati, legal vorbind, sa le asiguram un asa numit drum de servitute, sau ceva echivalent?
Daca nu se pot teleporta în mod cert "legal vorbind"pot să solicite prin intermediul instanțeii în urma unei expertize de specialitate stabilirea unei servituti de trecere.
Am vorbit cu propietarul si mi-a spus ca cei din planul secund vor ajunge la drum pe lateral, proprietatea de langa teren fiind tot a familiei respective.
Dar e suficient un acord verbal? Se poate include o clauza in contractul vanzare-cumparare sa nu ceara drum de servitute de la noi?
Sa nu ma intelegeti gresit. Eu nu as avea nimic impotriva sa le fac, dar problema este ca distanta intre usa casei si gardul vecin este destul de mica, plus ca langa gard au o instalatie comuna de incalzire unde o sa ne racordam si noi.
Exista o reglementare care spune cat spatiu poti/trebuie sa aloci unui drum de servitute?
Si sa zicem ca ei nu vor cere drum de servitute pe la noi. Daca ei vand terenul din planul secund si vine un propietar nou. va fi obligat sa respecte intelegerile intre mine si actualul propietar, fie ele si inscrise in forma de clauza in contractul de vanzare-cumparare?
adriandimitriu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
acordul verbal e exclus. servitutea de trecere se noteaza in cartea funciara. e de preferat ca toate aceste lucruri sa fie incluse in contractul de vanzare, eventual in sarcina vanzatorului, daca tot declara ca vor folosi drumul lateral.