avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare notar

Bna seara,

In urma decesului sotului, am dezbatut succesiunea doar pt partea de actiuni detinuta la o societate comerciala.
Dupa ce am reusit deblocarea societatii la care sotul meu era actionar majoritar, am mers la notarul care s-a ocupat de toate achizitiile facute, altul decat cel la care am fost, si am incercat sa merg mai departe cu dezbaterea succesorala : locuinta, alte terenuri, conturi personale, dar am fost surprinsa cand mi s-a spus ca trebuie sa merg la notarul care a inceput procedura.
Mi se pare absurd sa fiu obligata sa continui cu notarul care nu a avut bunul simt sa ma informeze ca nu pot continua dezbaterea cu alt notar.
Va rog sa-mi spuneti ce pot face acum sa renunt la acest notar.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 09:27, 18 Decembrie 2009
Aceasta imposibilitate de a dezbate o succesiune ( chiar si partial) la mai multi notari este prevazuta de legea notarilor publici si a activitatii notariale L nr. 36/1995.
Se numeste "dubla procedura succesorala" si e interzisa prin lege.
In registrul de succesiuni unde s-a inregistrat pozitia dosarului sotului dvs. acolo trebuie sa se inchida.
Obligatia de a va informa o are cel de-al doilea notar ( sau al treilea si asa mai departe),

va redau mai jos un fragment din ORDINUL nr. 1758/C/2004 privind modificarea Ordinului ministrului justitiei nr. 710/C/1995 pentru adoptarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995:

"art. 43 alin. (2) Pentru evitarea unei duble proceduri succesorale, dosarul succesoral se va intocmi numai dupa ce se va verifica din oficiu ca nu exista un alt dosar format in cauza, la acelasi birou notarial sau la un alt birou de notar public din aceeasi circumscriptie teritoriala. Neintocmirea dosarului succesoral pentru acest motiv va fi adusa la cunostinta partilor interesate direct sau prin corespondenta, dupa caz."

Concluzia este ca nu puteti renunta la primul notar, care oricum nu are nici o vina.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand am depus actele pentru dezbaterea succesiunii, notarul m-a avertizat inainte de a demara formalitatile ca toate suplimentele de succesiune trebuie facute tot la el, adica nu pot schimba notarul. Dar mi-a spus ca exista o procedura destul de complicata, prin intermediul Camerei notariale, prin care dosarul poate fi preluat de alt notar.
Deci puteti incerca sa va adresati Camerei notariale, motivand cererea cu faptul ca nu ati fost avertizata asupra acestei situatii sau puteti incerca sa negociati cu actualul notar onorariul, caci presupun ca din aceasta cauza vreti sa-l schimbati.
buna ziua!
exista posiblitatea transferarii dosarului succesoral de la un BNP la un altul.
aceasta se va face prin intermediul Camerei Notarilor, posibil sa dureze o perioada.
deci nu va asteptati sa mergeti la notar si sa cereti dos sa il transferati imediat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune. ma judec cu mortul ? fldan fldan Stapanesc netulburat un teren in Bucuresti de peste 37 ani si vreau sa dobandesc proprietatea prin uzucapiune dar nu stiu pe cine sa chem in judecata deoarece ... (vezi toată discuția)
Succesiune amcristi amcristi Vreau sa fac succesiunea dupa decesul tatalui meu.am vorbit cu un notar care imi este si ruda dar intre timp am primit o instiintare ca trebuie sa merg la alt ... (vezi toată discuția)
Bună seara ! ce pot face pentru a schimba notarul, la care a ... marian24gam marian24gam Bună seara ! Ce pot face pentru a schimba notarul, la care a fost repartizat dosarul de succesiune, după moartea tatălui meu ? Mulțumesc ! (vezi toată discuția)