avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reducere perioada suspendare permis de la 90 la 30 de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reducere perioada suspendare permis de la 90 la 30 de zile

Buna seara,

Am o intrebare legata de reducerea suspendarii permisului de conducere de la 90 la 30 de zile. Mi-a fost retinut permisul de conducere pe raza judetului Suceava, eu avand domiciliul in Bucuresti. Pe procesul verbal au fost trecute 2 abateri, conforme cu actiunile mele: depasirea cu mai mult de 50km/h a vitezei in localitate + incalcarea marcajului longitudinal continuu. Pentru prima abatere (viteza) am primit si amenda, pentru a doua un avertisment. Cele 2 abateri au fost trecute pe acelasi proces verbal. Dupa expirarea dovezii de circulatie (15 zile) am depus aceasta dovada la Brigada Rutiera Udriste, dupa care la 3 zile am sustinut si promovat examenul de redobandire permis 13/15. Am trimis toate actele necesare catre serviciul rutier Suceava, alaturi de cererea de restituire a permisului in 30 de zile. Astazi au expirat cele 30 de zile si am fost sa-mi recuperez permisul de la BR Udriste, dar cei de aici mi-au spus ca nu a fost deblocat de la SV, deoarece am 2 abateri pe acelasi proces verbal care aduc ambele suspendarea permisului. Eu am citit codul rutier in privinta acestor aspecte (suspendare permis) si nu am vazut nicaieri stipulat ca in cazul a 2 abateri se micsoreaza aceasta reducere (in loc sa-l iau in 30 de zile il iau in 60). Mentionez ca pe procesul verbal mi-au fost trecute 90 de zile de suspendare, conform articolului 1041, aliniatul 1: "In cazul savarsirii a doua sau mai multe contraventii care atrag si suspendarea dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, FARA CA ACEASTA SA DEPASEASCA 90 de zile". Eu indeplinesc toate conditiile pentru restituirea permisului, cf articolului 221/HG1391 si nici nu fac parte din vreo categori a caror membrii nu ar fi eligibili:

) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă :

a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;

d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

Ar putea cineva sa-mi spuna si mie daca exista si in cazul in care ar exista, care ar fi articolul care ma impiedica sa-mi iau permisul dupa 30 de zile?
Cel mai recent răspuns: Ciprian Dumitrel , utilizator 11:47, 6 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a doua fapta ati fost incadrat la 100/3/e, daca nu gresec.

Art. 104 din OUG 195/2002 spune ca:

(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(3) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevăzute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) și la art. 103 alin. (1) lit. c) și d). Pentru fapta prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:
a) dacă viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este depășită cu mai mult de 50 km/h, dar nu mai mult de 70 km/h;
b) dacă viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este depășită cu mai mult de 70 km/h, doar dacă această faptă a fost săvârșită o singură dată în 12 luni.
(la 11-02-2020, Alineatul (3) din Articolul 104 , Capitolul VII a fost modificat de Punctul 15, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 13 din 4 februarie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 102 din 11 februarie 2020 )
(4) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 45 de zile, la cererea titularului, în cazul în care aceasta a fost majorată conform art. 103 alin. (2) și art. 118 alin. (7), după caz.
(la 11-02-2020, Alineatul (4) din Articolul 104 , Capitolul VII a fost modificat de Punctul 15, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 13 din 4 februarie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 102 din 11 februarie 2020 )
(5) Dispozițiile alin. (3) se aplică în mod corespunzător și în cazul prevăzut la art. 104^1 alin. (1), în situația în care faptele respective fac parte din cele prevăzute la art. 101 alin. (3) și art. 102 alin. (3) lit. a) și e).

Daca faceati si accident prin nerespectarea regulilor privind depasirea (102/3/a) va dadea reducere la 30 de zile. :))) E o timpenie, dar asta e.Mai stati 30 de zile, datorita aliniatului 5 de la articolul 104.

E scrisa prost legea, la cumulare de fapte trebuia prins si art. 100 alin 3, dar, asta e. Nu e singura anomalie din codul rutier. Marturisesc faptul ca pe asta nu o descoperisem. Politistii o stiu si o aplica in favoarea lor.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 6 August 2020
latka, utilizator
Va multumesc mult ca v-ati facut timp sa-mi raspundeti. Eu nu vad totusi din ce mi-ati spus dumneavoastra de ce 60 de zile? Unde scrie ca scade progresiv? De ce nu 90, chiar daca am dat examenul?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reducerea se face intotdeauna de la 90 la 30 de zile, nu la 60. Practic, a doua abatere nu se pune.

Pentru a doua abatere, incalcarea regulilor privind depasirea ati fost incadrat la 100/3/e - 30 de zile suspendare. Depasirea vitezei cu peste 50 Km/h este la art. 102/3/e - 90 de zile suspendare. Cumulat 90 de zile.

Timpenia e ca la 104 alin 5 cumularea nu se reduce la 30 de zile decit daca se incalca reguli sanctionate de 101 (incalcare reguli depasire cu accident, de exemplu) sau 102. Dvs. ati cumulat 102 cu 100. Pentru a doua abatere nu primiti reducere, asta e. Ati primit reducere la 30 de zile pentru depasire limita de viteza si mai aveti 30 de zile de la incalcarea regulilor privind depasirea.

Legea e proasta, dar din cauza unor parlamentari stati acum pe bara inca 30 de zile.

Cititi cu atentie 100/3, 101/3 si 102/3 si apoi cititi 104 alin 5. O sa va dati seama.
E clar ca lumina zilei acum...am inteles. Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Examen pentru redobandirea permisului MadalinaCosmina MadalinaCosmina Buna ziua! Mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 90 de zile pentru conducerea cu peste 50km/h, am dat examen de redobandire si pedeapsa a fost ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! soțului meu i-a fost reținut permisul de conducere ... Ungureanu E Ungureanu E Bună ziua! Soțului meu i-a fost reținut permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile deoarece a depășit limita de viteza legala în localitate. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg ... Teofil56 Teofil56 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg 1391/2006 pentru depunerea cererii de reducere a perioadei de suspendare a permisului auto ... (vezi toată discuția)