avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecin care nu plateste intretinerea - caldura si apa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecin care nu plateste intretinerea - caldura si apa calda oprite

Buna ziua stimati avocati!

Avem o mare problema in bloc: mai multi vecini, culminand cu o familie in special, nu isi platesc intretinerea, si din cauza aceasta, adesea ni se opreste apa calda pentru mai multe zile. Ieri, 17 decembrie ni s-a sistat si furnizarea de caldura si de apa calda in conditiile in care termometrele arata -9 grade afara. Ce putem noi face, platitori cinstiti de intretinere pentru a-i determina sa plateasca? Exista vreo modalitate tehnica de a-i trece pe o retea separat de furnizare a acestor servicii, pentru a li se opri decat lor caldura si apa? Am capiat din cauza lor!

Va multumim mult!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:05, 21 Decembrie 2009
@proprietaru
Va rog sa argumentati afirmatia Dv. pentru ca altfel ea nu are valoare si ma voi vedea nevoita sa v-o sterg.
In situatia in care comitetul nu se implica in actionarea in instanta a restantierilor, poate sa se implice in actiunea de sistare a utilitatilor de agent termic si apa calda.
Dar trebuie avut in vedere ca la un ap deconectat, restantierul va folosi aragazul pentru incalzire asa cum a fost mentionat, iar vecinii vor folosi caloriferele la maxim pentru a compensa lipsa caldurii din acel ap a carei instalatie a fost sigilata.
Tehnic, poate fi oprita furnizarea utilitatilor, chiar daca este pe verticala.
Sistarea caldurii, apei, gazului, tehnic se poate face, dar in urma unei hotarari judecatoresti.
Furnizorii nu debranseaza fortat pe cineva fara aceasta hotarare.
Debransarea trebuie facuta legal, fie pe baza unei legi, fie prin stipularea unei asemenea conditii intr-un contract intre proprietar si furnizor (ceea ce nu e cazul), fie prin hotarare judecatoreasca.

Am avut un asemenea caz acum cativa multi ani, cand procesele durau o multime de timp, in instanta asociatia a cerut ca pana la achitarea sumei restante sa-i fie sistata furnizarea apei, gazului si caldurii. Nu s-a acceptat oprirea apei reci, pe motiv de igiena, dar s-a dat hotararea pentru apa calda, caldura si gaz.

Au venit furnizorii, i-au blidat teava de apa calda, caldura si gaz.
In urma lor, respectivul proprietar a chemat un instalator si si le-a repus in functiune.
La controlul periodic al administratorului si presedintelui de asociatie n-a mai raspuns si nici n-a deschis usa.
In teorie se poate orice...in practica..mai greu!!!! Eu zic ca cei care dau sfaturi sa aiba in vedere si acest lucru.
Restantierii cu sume mari la intretinere sunt un fel aparte de oameni si uneori ai impresia ca te lupti cu morile de vant, cu toate mijloacele legale si relationale dintre oameni.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oprire apa DoruTudor DoruTudor Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje cu 88 de apartamente. Am avut nenorocul de a locui perete in perete cu un vecin rauplatnic. Nu locuiesc de mult ... (vezi toată discuția)
Sistare utilitati _adi_ _adi_ Se pot sista utilitatile la un apartament prin hotararea adunarii generale pana la stingerea litigiilui ( proces care dureaza din 2003) dintre asociatie si ... (vezi toată discuția)
Intrerupere apa rece ursulina ursulina Am voie , ca administrator, sa intrerup furnizarea apei reci unui proprietar care nu binevoieste sa-si plateasca cotele de intretinere din ianuarie 2011? Va ... (vezi toată discuția)